Dags att anlägga rabatt – vad kan det kosta?

Vill du utöka rabatten du redan har i trädgården, upprätta en helt ny blomsterrabatt eller kanske anlägga en komplett trädgård från grunden?

Kostnaden för att anlägga rabatt kan variera kraftigt beroende på rabattens storlek, vilka växter och blommor du väljer samt vilka andra sorters arbeten du vill ha gjorda utöver plantering.

I väldigt grova drag kan du räkna med att en trädgårdsmästare tar mellan 200 – 600 kr i timmen för att plantera ut växter i en mindre rabatt. För att bygga själva rabatten kan du i sin tur behöva anlita en snickare som kan ta allt mellan ca 300 – 700 kr i timmen beroende på vart du bor i landet.

Om det gäller ett större projekt kan du istället behöva anlita exempelvis en trädgårdsdesigner eller landskapsarkitekt som kan debitera allt mellan 1 000 – 3 000 kr i timmen.

Det är alltså svårt att ge ett rakt svar på vad det kostar att anlägga rabatter i trädgården. Allt grundar sig i dina individuella önskemål och förutsättningar. I den här artikeln benar vi ut den ungefärliga kostnaden för olika yrkesgrupper som kan bli aktuella att anlita. Du får också tips på vad du bör tänka på för att både planera och lyckas med uppgiften på bästa sätt.

Hitta hjälp via Dorunner

”Beroende på hur stor rabatten är, och vilka uppgifter förutom själva planteringen du behöver hjälp med, kommer du behöva kontakta olika yrkesgrupper med varierande expertis.”

Vad kostar det att anlägga en rabatt?

Kostnaden för att anlägga en blomsterrabatt beror på hur stor och komplicerad uppgiften är. Beroende på hur stor rabatten är, och vilka uppgifter förutom själva planteringen du behöver hjälp med, kommer du behöva kontakta olika yrkesgrupper med varierande expertis.

Kostnaden för material som du behöver, till exempel växter, blommor och jord, kommer också att öka det totala priset.

Om du ska plantera en eller flera rabatter i mindre storlek har du två alternativ – att utföra arbetet själv eller anlita en trädgårdsmästare. Om du har tid och lust att både planera arbetet och plantera dina växter och blommor på egen hand kan du räkna med lägsta möjliga pris. Priset för jord och växter kan till exempel hamna runt 500 – 1 000 kr totalt för en mindre rabatt.

Att anlita en trädgårdsmästare

Lägger du gärna arbetet i händerna på någon som är mer kunnig? Många anlitar trädgårdsmästare även för mindre arbeten i trädgården, till exempel att anlägga rabatt.

Då behöver du räkna med en kostnad mellan 200 – 600 kr per timme för arbetet. Du är tyvärr inte berättigad till RUT- eller ROT-avdrag vid plantering, vilket betyder att du får stå för hela kostnaden.

hand som håller i täckbark

Vacker rabatt med lite fler detaljer

Du kanske även behöver någon som kan bygga en unik ram, eller så kallad rabattkant, till rabatten? Då kan du anlita en snickare

En snickare brukar ta omkring 300 – 700 kronor i timmen. Vill du hellre ha en enkel ram kan du också köpa färdiga rabattkanter i diverse trädgårdsbutiker.

Syftet med rabattkant

Största anledning för att en rabatt ska ha en ram kring sig är att hindra växter och jord från att spridas till platser där de inte hör hemma. 

Kanterna ger dig helt enkelt större kontroll över din odling! Dessutom bidrar rabattkanter till att definiera utformningen av din trädgård och ge den ett strukturerat utseende.

Tips!

Olika typer av material kan användas för rabattkanter, till exempel trä eller metall. 

Vilken rabattkant som passar bäst för dig beror på om rabatten har raka, runda eller krokiga kanter. 

En bra tumregel är dock att rabattkanten ska vara minst 15 centimeter hög.

Murnings- och stenläggningsarbeten av mindre omfattning

För mindre murnings- eller stenläggningsarbeten kan du i sin tur behöva anlita murare eller stenläggare. Båda dessa yrkesgrupper har en generell timpris på omkring 400 – 750 kr i timmen. Då ROT-avdrag gäller för renovering, om- och tillbyggnad av sitt hus, ger därmed anläggningsarbete på tomten inte rätt till avdraget.

Kostnad för att anlägga större rabatter eller en hel trädgård

Om du vill ha en större rabatt med många växter – eller göra andra stora landskapsförändringar – bör du i ett första skede överväga att anlita en trädgårdsdesigner eller landskapsarkitekt.

Dessa tar vanligtvis mellan 1 000 – 3 000 kr i timmen och är kunniga inom en rad olika områden som trädgårdsodling, design och konstruktion – ovärderliga kunskaper som ger dig bästa möjliga förutsättningar att lyckas med dina trädgårdsplaner!

Trädgårdsdesigners och landskapsarkitekter

En bra designer samarbetar med dig för att planera och skapa en estetiskt tilltalande, funktionell och hållbar utemiljö som är anpassad till dina individuella behov.

De kan ge tips om de bästa materialen och växterna, skapa 3D-ritningar av hur trädgården ska se ut, och komma med idéer kring olika funktioner i trädgården som exempelvis vattenelement, sittplatser och belysning.

De kan också hjälpa till med projektledning under hela processen – från början med inledande konsultationer tills rabatten är helt slutförd. 

trädgård med en mjuk design kring

Trädgårdsanläggare

Som komplement till trädgårdsdesignern behöver du sedan också anlita ett företag som arbetar med trädgårdsanläggning, och har erfarenhet av exempelvis murning, snickerier, stenläggning och markarbete i trädgården. En trädgårdsanläggare arbetar alltså väldigt heltäckande och utför de arbeten som du kommit överens om med trädgårdsdesignern.

Att ange vad det kostar att anlita en trädgårdsanläggare är i princip omöjligt, eftersom omfattningen av det du vill skapa styr helt och hållet. Beroende på var du bor och vilken firma du kommer anlita kan priserna också skilja sig drastiskt. Här på Dorunner kan du dock enkelt jämföra offerter från trädgårdsanläggare och få ett hum om priset!

orange blommor vid en vägkant - header L

Våra bästa tips till dig som vill anlägga rabatt

Oavsett om du planterar din rabatt själv eller tar hjälp utifrån är det värt att komma ihåg att den bästa tiden för att lägga rabatt är på våren, när frosten precis försvunnit och jorden är i början av sin upptining.

Planera din rabatt noga

Välj växter du vill ha och som du anser gör rabatten vacker, men ta också hänsyn till eventuella begränsningar som kanske finns på den plats där din rabatt ska stå. 

Några bra frågor att ställa sig innan du väljer vilka växter du ska plantera är tex om: 

  • Jorden är sandjord eller lerjord?
  • Finns det skugga, halvskugga eller sol?
  • Är platsen utsatt för mycket blåst?

Vad är viktigast att tänka på under planeringen?

Området ska vara tillräckligt stort för att växterna ska kunna utvecklas ordentligt och sprida sig, men inte för stort så att det blir oöverskådligt. 

Se också till att ta hänsyn till den mogna storleken på dina blommor, buskar eller träd när du gör dina beräkningar för rabattens storlek. Om förutsättningarna inte är optimala kan det vara läge att välja en annan plats – rätt plats – för din rabatt.

Kom också ihåg att olika växter har varierande blomningstider. Du kan till exempel välja några sorter som blommar i princip året runt till din rabatt, så att trädgården inte bara är livfull under sommaren och sover under våren och hösten.

Jorden behöver passa de växter du ska plantera

Det är A och O att kontrollera jorden där din rabatt ska anläggas. Välj sedan jord av god kvalitet, och komplettera den ordentligt med kompost och gödsel om det behövs, eftersom detta ger de nödvändiga näringsämnena för växternas tillväxt. Då en rabatt i trädgården anläggs direkt mot den befintliga jorden måste du tillsätta kogödsel eller barkmull för att skapa optimala förutsättningar för växterna.

Om jorden i rabatten är mycket lerig och således inte släpper genom rätt mängder vatten behöver du arbeta in både sand och ganska mycket kompost. På så vis kan jorden släppa genom vatten i rätt mängd samtidigt som viktiga näringsämnen tillförs.

När rabattens jord väl är bearbetad ska den vila i upp till en vecka. Under den här tiden kan du räkna med att ogräs kommer börja växa. Enklast är att plocka bort ogräset från rabattens jord precis innan du börjar plantera växterna.

lila växter i en rabatt
röda växter i en rabatt

Tänk på vilket underhåll rabatten kommer kräva

Se till att växterna du ska plantera i rabatten fungerar tillsammans och har liknande omsorgskrav när det kommer till exempelvis vatten och näring.

Blomsterlökar och perenner är exempelvis fleråriga sorter. Växter som tillhör kategorin perenner eller blomsterlökar kräver därför ganska mycket underhåll efter plantering. 

Årliga sommarblommor måste i sin tur planteras på nytt varje år, vilket också skapar en del arbete och gör att du kanske behöver anlita hjälp med trädgårdsskötsel

Om du väljer långsamväxande växter kan du däremot minska arbetet en del.

För att förhindra ogräs i rabatten kan det vara värd att investera i trädgårdsdukar som läggs i botten av rabatten, eller använda ogräshämmande lösningar. Ett lager barkmull kan också hjälpa till att hålla rabatten fri från ogräs.

Lycka till med rabatten!

Hitta rätt trädgårdshjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför att anlägga rabatt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Skapa en offertförfrågan.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »