5 tips inför en badrumsrenovering

Är det dags för en badrumsrenovering? Ett våtutrymme är utsatt för högt slitage och man brukar säga att ytskikten i ett badrum håller i ca 30 år, innan de behövs bytas ut. I detta inlägg ger vi dig 5 tips att tänka på inför en badrumsrenovering:

  1. Ha marginal i budgeten
  2. Mät & skissa ordentligt
  3. Gör hållbara materialval
  4. Tänk på belysningen
  5. Välj lättstädade lösningar

 

Om ditt badrum är 30 år eller äldre kan det även vara bra göra ett stambyte i huset i samband med badrumsrenoveringen. Bor du i lägenhet kan du kontrollera med styrelsen om det finns några planerade stambyten i närtid. Vid ett stambyte behöver badrummet rivas upp, för att komma åt alla rör.

Konsultera gärna med en duktig hantverkare som kan hjälpa dig med planeringen av ditt badrum. Ibland kan det behövas ett par erfarna ögon för att hitta de bästa lösningarna.

Hitta hjälp via Dorunner

”Ytskikten i ett badrum håller i ca 30 år, innan de behövs bytas ut”

Vad ska man tänka på när du ska renovera badrummet?

Det är mycket att tänka på vid en renovering. Hur mycket marginaler behöver jag i min budget? Vilka material ska jag välja? Vilka funktioner vill jag ha? Får det plats med ett badkar? Vi listar fem områden som är bra att fundera kring, innan du sätter igång med din badrumsrenovering.

1. Ha marginaler i budgeten vid din badrumsrenovering

Börja med att sätta en budget för din badrumsrenovering. När du gör en offertförfrågan på dorunner.se får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Tänk på att hantverkaren i detta steg gjort en uppskattning, då de inte varit på plats eller har alla detaljer kring arbetet. I detta steg är det därför bra att ha marginaler i budgeten. Räkna med en inledande diff på omkring 20%. I nästa steg, när du och din hantverkare är mer insatta i jobbet och kommit överens brukar det räcka att ha omkring 5-10% för oförutsedda händelser. Vill du veta hur mycket en badrumsrenovering brukar kosta totalt? Kolla in vår artikel om vad det kostar att renovera ett badrum.

Renovera badrum - Ta in hjälp

På Dorunner hittar du kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän som kan hjälpa dig med din badrumsrenovering. Alla företag hos oss har en egen profilsida där det finns information kring certifikat, kundrecensioner och omdömen. Du kan skapa en gratis offertförfrågan på vår webbplats, eller kontakta företag direkt från vår företagskatalog.

2. Mät & skissa – dröm stort

Hur stort är badrummet? Vilka funktioner får du plats med? Vilka funktioner är viktigast för dig? Går det att installera en tvättmaskin i badrummet? Får det plats med ett badkar istället för en dusch? Är den nuvarande planlösningen optimal, eller går den att förändra? Går det att flytta rören? Tänk på hur du rör dig på ytorna och anpassa ditt badrum på bästa sätt utifrån dina förutsättningar.

3. Gör hållbara materialval vid din badrumsrenovering

Fantasin är det som sätter gränser när det kommer till utseendet av badrummet. Men visst kan det vara smart att tänka långsiktigt när det kommer till materialvalet. Det är ändå 30 goda år som badrummet är tänkt att hålla. Tänk på att det är lättare att uppdatera utseendet i ett badrum med hjälp av textilier, duschdraperi, mattor än att byta ut materialet på golv och väggar. En neutral, tidlös bas kan vara att föredra när det kommer till badrum. Ett tips vid din badrumsrenovering är därför att utgå från inredningsstilen i bostaden alternativt husets byggår och arkitektur och hitta material som stämmer överens stilmässigt.

4. Belysning för alla tillfällen

Det är vanligt att badrummet inte har ett naturligt ljusinsläpp, vilket ställer höga krav på belysningen i rummet. Dimmer gör det möjligt att justera ljusstyrkan efter den stämning du vill uppnå. Utgå ifrån dina behov i rummet när du väljer belysning. Vill du kunna ligga i badet med nedtonad belysning? Behöver du stark belysning vid en spegel? Belysning är en viktig del att tänka på vid din badrumsrenovering, så underskatta den inte!

Badrumsrenovering av Renovera NU Bygg & Badrum

5. Välj lättstädade lösningar till ditt nya badrum

Visste du att det finns produkter som är smutsavstötande? Passa på att tänka ett steg längre när du har möjligheten. Kakelfogar är en riktig smutssamlare. Minimera antalet fogar genom att välja stora kakelplattor i badrummet. Grå fog är att föredra framför svart eller vit, då de sistnämnda är svårare att hålla rena eller missfärgas lätt. Vägghängda möbler gör det enklare att hålla rent på golvet. Toalettstolar i smutsavstötande material utan spolkant gör att smutsen inte får fäste lika lätt eller kan gömma sig på svåråtkomliga ytor. Duschväggar i självrengörande glas får smutsen att rinna av. Dolda rördragningar minimerar antalet svårstädade ytor. Tänk varvet runt och ta smarta beslut vid planeringen av ditt nya badrum.

PS! Glöm inte ditt ROT-avdrag

Kom ihåg att du får ROT-avdrag för arbetskostnaden av ditt badrum. Det innebär att den totala kostnaden för dig som konsument blir hela 30 procent mindre än den ordinarie, efter att avdraget gjorts. Lär dig mer om ROT-avdraget och hur det fungerar.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför badrumsrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna

Fler artiklar inom Badrum