Terrassvärmardjungeln – bästa tipsen inför kyliga sensommarkvällar

Det är stor skillnad på sommarkvällarna vid medelhavet och i Sverige. Vid medelhavet är det ofta behagliga temperaturer sent in på natten och i Sverige slutar det vara behagligt ungefär samtidigt som solen går i moln. Därför kan en terrassvärmare vara skön att ha – för att förlänga sommaren och möjligheten att sitta ute. Då kan uteplatsen plötsligt bli en oas, en perfekt plats för sena sommarkvällar med nära oh kära. Men vilken värmare ska man egentligen välja? Infraröd värme? Gasol? Valen är många. I den här artikeln hjälper vi dig att reda ut bäst alternativ för dig.

Innan man köper en värmare så är det väldigt viktigt att tänka på vad för användningsområde den ska ha och vilka kriterier den behöver uppfylla. Ska den stå i ett uterum? På altanen? Finns det tillgång till eluttag? Vill du kunna flytta på värmaren eller räcker det med värme över soffgruppen? Ska den värma upp hela uterummet eller räcker det med en liten del? Olika miljöer och olika förutsättningar kräver olika typer av värmare.

Fotolia_137259399_XS.jpg

Infraröd värme

Infraröd värme är en väldigt effektiv värmare och kommer i alla möjliga former och storlekar. Det är en svensk klassiker på den svenska terrassen och med all rätt. Det infraröd värme gör är att den värmer kroppar. Den värmer alltså inte upp luften runt omkring mer än att de varma kropparna sedan i sin tur värmer upp luften.

Infraröd värme kopplas till det vanliga elsystemet, antingen genom stickkontakt eller med en fast anslutning. Anslutningen ska alltid vara utförd enligt gällande regler för installation av elprodukter. De äldre modellerna av infraröd värme drar en hel del el medan de nya drar upp till två tredjedelar mindre i och med karbonfiberstavarna som är i värmaren. Dessa kan också installeras av en amatör, till skillnad från de äldre som ofta kräver installation av en professionell.

Viktigt! Dubbelkolla att infravärmaren är godkänd för användning utomhus om det är utomhus som du planerar att ha den.

Halogenlampor

Halogenlampan är en bra och värdig konkurrent till den infraröda värmaren. Halogenlampan sätts ofta upp när man vill ha både värme och ljus på samma gång. Även dessa kommer i alla möjliga designer och storlekar. Det finns dem som ser ut som pelare, de som monteras på väggen som vanliga armaturer, de som hängs i taket samt de som ser ut som gatubelysning. Halogenlampan drar mindre energi än vad den infraröda värmaren gör och ju högre upp du placerar lampan desto bättre och effektivare spridning av värmen kommer du att få.

Gas heater

Gasoldrivna värmare

De gasoldrivna värmarna är ofta designade som pelare där foten gömmer själva gasoltuben, men det finns även varianter som är designade som kaminer och bordsmodeller. Eftersom den drivs av gasol så behövs ingen el vilken gör den till ett smidigt alternativ där värme önskas utomhus. På bryggan nere vid vattnet eller på altanen. Viktigt att tänka på är att dessa modeller endast får användas utomhus då de stjäl syre. Gasolvärmaren är även ett bra val om du vill kunna flytta runt värmaren allt eftersom ni rör er under kvällen.

Fotogenvärmare

Fotogenvärmaren kommer ofta i en fristående modell som man kan ställa mitt på bordet eller på en öppen yta. Det finns även dem som man kan hänga i taket om det är så att avståndet till taket är tillräckligt. En del fotogenvärmare är anpassade för att användas som ett mindre värmekök och har då en platta på ovansidan som man kan använd för att värma vatten. Plötsligt känns sommarkvällen som en campingkväll! Även denna är ett bra val om du vill kunna flytta runt värmaren allt eftersom ni rör er under kvällen.

Brandrisk

Att terrassvärmare orsakar bränder är inte helt ovanligt. Värmen som alstras är hög och inga föremål som kan antändas bör därför placeras i närheten av värmaren. En tumregel är ca 60 cm ifrån. Detta gäller även markiser och innertaket på uterummet om det är där värmaren är.

Spruckna eller otäta anslutningar till gas är också en vanlig orsak till brand. Därför är det viktigt att kolla av ledningarna med jämna mellanrum med hjälp av läcksprej. Se även till att byta ledningarna ibland, för säkerhetens skull.

Även mindre elektroniska värmare som står på stativ kan skapa bränder om de välter och ingen märker det. Se därför alltid till att stänga av alla värmare när ni lämnar platsen.

Hos oss kan du få hjälp att hitta duktiga hantverkare och elektriker för installationen av din värmekälla. Med rotavdraget blir det dessutom extra fördelaktigt att ta in hjälp. Här kan du hitta allt du behöver veta om rot- och rutavdraget.

Vill du ha hjälp med din uteplats? Anlita ett proffs