Värt att veta om du ska bygga en pergola

Går du i tankar om att bygga en pergola? Under varma sommardagar kan det vara skönt att ha en pergola att vila under. En pergola kan ha många olika former och funktioner, antingen kan den vara i direkt anslutning till ditt hus och altan eller så är den fristående i din trädgård. Oavsett funktion eller placering ger en pergola en extra dimension samt solskydd till din uteplats eller trädgård. Här har vi samlat några tips du kan tänka på innan du bygger din pergola.

Funktion

Många bygger en pergola i sin trädgård för att det ska vara en pelargång där klätterväxter växer. En pergola med klätterväxter kan inrama en trädgårdsgång i en inte alltför liten trädgård. Vissa väljer att inte ha några växter runt sitt ramverk, dock tappar pergolan något av sin effekt som solskydd då. Idag är det dock vanligast att man bygger pergolan på altanen och kopplar ihop den med huskroppen, vilket nästan skapar ett uterum. Oavsett vilken funktion din pergola ska ha är det viktigt att du tänker igenom dess funktion innan du börjar bygga pergolan så att du kan anpassa den.

pergola

Material

Välj rätt virke till din pergola. Eftersom att träramen är det som gör pergolan så är det bra att ha ett virke som håller i längden. Dessutom är det svårt att underhålla den om du har en hel del klätterväxter, välj därför tryckimpregnerat trävirke.

Tänk också på att virket ska hålla för tunga snölast under de kalla vintermånaderna. För att din pergola ska hålla i många år framöver är det också bra att ha rostfria eller varmförzinkade skruvar och spikbeslag. Tänk igenom hur du förankrar din pergola i trädgården eller altanen, gjut själv eller köp färdiga plintar.

pergola

Bygglov eller ej?

Vanligtvis behöver man inte bygglov för att bygga en pergola. Förutsatt att den inte ligger längre bort än 3 m från tomtgränsen och att den inte är mer än 3 m hög. Om du är osäker om du behöver bygglov eller ej, ta alltid kontakt med byggnadsnämnden för din kommun. Finns det risk för att pergolan stör eller skuggar grannarna bör du också kontakta dem innan du börjar bygga.

Behöver du hjälp av ett proffs att bygga din pergola kan du hitta ett nära dig här.