Bygga pergola – vad kostar det?

Funderar du på att förgylla trädgården med ett extra rum? Att bygga en pergola kan vara ett utmärkt sätt att investera i något som tillför både mervärde och funktionalitet i ditt hem. I den här artikeln kommer vi att utforska olika faktorer som påverkar kostnaden för att bygga din drömpergola.

En pergola är ett perfekt komplement för uteplatsen, ett vackert och funktionellt tillskott till alla utomhusutrymmen. Något som ger stil och karaktär samtidigt som det ger skugga från den varma sommarsolen.

En ungefärlig kostnad för att bygga en liten pergola blir mellan 8 000 kr – 30 000 kr. Vill man ha en större och mer genomarbetad pergola, kan kostnaden komma upp till 30 000 – 80 000 kr med både material och hantverkare inräknat.

Innan du börjar bygga din pergola är det viktigt att se över vad du behöver för din drömpergola. Något som kommer att påverka hur mycket kostnaden blir i slutändan. I artikeln kommer vi att ta upp olika faktorer som kan påverka slutkostnaden för din pergola.

Hitta hjälp via Dorunner

”En mindre, mer simpel pergola går att bygga klart på en helg.”

Bygga pergola - Kostnad

Tiden det tar för att bygga pergola varierar beroende på dess komplexitet. 

En mindre, mer simpel pergola går att bygga klart på en helg. För en mer komplex byggnad, till exempel om pergolan ska ha en unik design – då kan det ta uppemot en vecka eller mer. 

Som med alla typer av byggprojekt är det därför flera faktorer som behöver tas i åtanke och som påverkar kostnaden.

Bygg med rätt material

Den första och mest uppenbara faktorn som påverkar kostnaden är materialvalet för stolparna och konstruktionen. 

Beslut kring materialet kan vara ett svårt val, då detta påverkar det slutgiltiga utseendet och känslan av din pergola.

Trä

Trä är det mest populära alternativet för pergolor i Sverige och är oftast det mest självklara valet tack vare att många är vana vid att hantera trä i bygg- och renoveringsprojekt.

Trä är även billigare än metall och passar perfekt om du vill ha en naturnära känsla med hängande växter som slingrar sig runt och ger skugga.

Nackdelen med trä är att det kräver regelbunden underhållning och har en större benägenhet till att ruttna eller angripas av skadedjur om det inte tas om hand om på rätt sätt.

Metall

Alternativ som stål eller aluminum har en längre livslängd och kräver mindre underhåll, men de är också dyrare än pergolor i trä. Metall är passande om du vill skapa ett modernt och minimalistiskt utseende.

Aluminium är den vanligaste metallen som används för byggnation av pergolor. Den kräver nästintill inget underhåll och är motståndskraftig mot slitage och fukt. Att bygga pergola med aluminium är dyrare än att bygga med stål på grund av dess långa livslängd.

Stolparna för pergolor i stål är betydligt tyngre än de av aluminium och är anpassade för att de ska stå emot starka vindbyar. Nackdelen med stål är att det kräver en årligt underhåll och har en större tendens att angripas av rost.

Vinyl​

Vinyl är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha en funktionell pergola utan att bry dig allt för mycket om utseendet. Vinyl är det billigaste alternativet att använda vid byggnation av pergola och är därmed ett prisvärt och hållbart val med minimala underhållskrav. Däremot kan materialet gulna över tid, samtidigt som det är lättare för vinyl att få repor och sprickor i jämförelse med andra material.

Glasfiber

Glasfiber är ett av de dyraste materialen man kan använda för att bygga pergola. Anledningen till varför man skulle välja glasfiber är den långa livslängden på minst 15 år, att materialet inte kräver någon underhållning, samt att stolparna behåller sin färgintensitet genom åren och inte gulnar. Den största och enda riktiga nackdelen med glasfiber är den höga materialkostnaden.

Storlek

Den andra uppenbara faktorn för kostnaden är pergolans storlek och design. Storleken på en pergola ska samspela med trädgårdens dimensioner. 

En för liten pergola i en stor trädgård kommer att få pergolan att se klen ut. Med en större pergola blir det dessutom snyggare med rejäla stolpar för att konstruktionen inte ska se ynklig ut i en större trädgård, medan en allt för stor pergola i en liten trädgård kommer få trädgården att kännas trång.

Design & komplexitet

Vill du bygga pergola med tak, inbyggda lampor, komplexa mönster på tak och väggar och iögonfallande stolpar är detta något som bidrar till komplexiteten av en pergola och kan öka kostnaden rejält. 

Ju mer komplicerad designen är, desto dyrare blir den på grund av den ökade arbetsinsatsen och tiden som krävs för att bygga en sådan konstruktion.

Bygga själv eller anlita en hantverkare?

Slutligen kan kostnaden för att bygga en pergola påverkas ytterligare av om du väljer att bygga den själv eller anlita en hantverkare.

Naturligtvis är det oftast billigare att göra det på egen hand jämfört med att anlita en hantverkare. Men om du inte är en erfaren byggare eller snickare kan det vara svårt att göra en komplicerad design eller dylikt projekt på egen hand, hur enkelt byggprojektet än må vara.

Fördelen med att anlita en erfaren hantverkare är att de kan säkerställa att konstruktionen blir gjord med hög kvalité och kan stå sig i flera år framöver.

Tips!

Om du funderar på att ta hjälp av en hantverkare – ta då in minst 3 offertförslag. 

Detta kommer att ge dig ett bra hum om vad arbetskostnaden kan bli och vilken omfattning arbetet kring just din pergola har.

Bygga pergola kostnadseffektivt!

En pergola kan vara en betydande investering. Men det finns sätt att spara pengar utan att ge avkall på kvalitet eller estetik. Här är några tips för att hålla kostnaderna nere.

Bygg kreativt

Ett sätt att spara på kostnaden är att bygga pergolan på ett kreativt sätt. Ska du bygga pergolan i trä och vill ha stora dimensioner så kan du till exempel, istället för att stolparna ska vara massiva block av trä, bygga med dubblade reglar för att ge illusionen av stora, stadiga stolpar.

Ett extra rum i trädgården?

Ta in flera prisförslag från kontrollerade företag med f-skattsedel/moms och hitta den bästa hantverkaren för jobbet. Det tar bara några minuter och är helt förbehållslöst.

Underhåll kostar

Överväger du att använda aluminium, som är mer hållbart och kräver nästintill inget underhåll, kan detta också vara ett smart ekonomisk val. Visst är det dyrare i stunden, men det blir billigare ju längre du får användning av pergolan då avsaknaden av underhållsbehov gör att du inte behöver pulverlackera stålrör eller färga och olja in stolpar.

Pergola-kit

Vill du komma ned ännu ett snäpp i kostnad kan det vara värt att fundera på att bygga med vinyl. 

Med vinyl kan du oftast komma undan ganska billigt genom att investera i ett färdigt pergola-kit. 

Färdiga byggsatser för pergola i vinyl finns att hitta i de flesta byggvaruhus och brukar kostar runt 5 000 – 20 000 kr beroende på storlek.

pergola tak täkt med grönska

Hoppa över segelduk

Att ha tak till din pergola kräver att du skaffar dig ett bygglov. 

Sedan behöver du även tänka på att taket ska kunna tåla vikten av snön på vintern, så istället för att investera i en segelduk kan ett ekonomisk alternativ vara att investera i klängväxter för en mer naturnära och romantisk känsla på din pergola.

Jämför hantverkare

Slutligen kan du spara mycket på att ta in flera offertförslag om du funderar på att ta in bygghjälp. På så sätt får du också en bättre uppfattning kring kostnaden av ditt projekt.

Men stirra dig inte blind på priset. Kolla noga och jämför vilka arbetsmoment och eventuella tilläggskostnader såsom resor, material och städning ingår i offertförslaget och vem det är som ska stå för dem. På så sätt undviker du oväntade överraskningar och ser till att du får din drömpergola.

Bygga pergola utan bygglov

I de flesta fallen behöver du faktiskt inget bygglov för att bygga din pergola. Däremot kan du behöva ha koll på sådant som avståndet mellan ditt hus och pergolan. Skulle du till exempel vilja förankra pergolan till huset så anses det som att du ändrar på husets karaktär, vilket kräver ett bygglov.

Frågor att ställa sig för att se ifall du behöver söka om bygglov:

  • Är pergolan högre än 3 meter?
  • Är konstruktionen förankrad i huset?
  • Är pergolan mindre än 3 meter från huset?
  • Har byggnaden ett tak?

Om du svarar ja på någon av dessa frågor, så behöver du troligtvis ett bygglov. Men oavsett om din pergola behöver bygglov eller inte bör du alltid kolla med byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför byggprojektet löser vi på Dorunner det åt dig. 

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Uteplats

Bygga pergola – vad kostar det?

Funderar du på att förgylla trädgården med ett extra rum?

Att bygga en pergola kan vara ett utmärkt sätt att investera i något som tillför både mervärde och funktionalitet i ditt hem.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika faktorer som påverkar kostnaden för att bygga din drömpergola.

Läs mer »
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »