Takspecial – Värt att veta inför ett takbyte

X - Åbroddsvägen-29-Hässelby-1 fråga först om vi får fota denna adress

För många av oss är takmaterial ett mysterium. Det finns så många varianter – och så många variationer av varianterna (!) – att det kan kännas rent förbryllande att välja tak till hemmet.

Vi har gjort en grundläggande sammanställning av de populäraste taktyperna, för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut. Här är proffstipsen, nackdelarna och kostnaderna förknippade med allting från skiffer till tegel till cement.

Dessutom har vi tagit hjälp av David Frykman på DM TAK & Villatakspecialisten, ett företag som stod som vinnare av Årets Hantverkare 2016. De svarar på en del vanliga frågor som de fått genom tiderna.

Vi börjar direkt denna artikel med att få svar på lite frågor vi ställde dem, därefter läser du dig vidare kring den taktyp du är intresserad av. Längst ner finner du underhållningstipsen – så taket håller längre. Behöver du offerter hjälper vi dig också.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Vi har konsulterat undersökningar och gjort en grundläggande sammanställning om de populäraste taktyperna, för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut”.

Vilka typer av tak är vanligast i Sverige?

När det gäller villor så är det överlägset tak med pannor som är vanligast varhelst man går i Sverige. Lertegel och ytbehandlade betongpannor, 1-kupiga och 2-kupiga.

Vad kostar de olika taktyperna?

Priserna i texten nedan utgår från en exempelvilla på ca 150 kvm, inkl byggnadsställning (ett måste), byte av underlagspapp, läkt, trekantslist, vindskivor, nockplanka, taklucka, underbeslag, plåtdetaljer på avloppsrör, skorsten, ventilation, rännkrok, hängrännor, fotplåt samt stuprör. Priserna är inklusive moms.

Viktigt att tänka på är att oavsett vilket tak man har så håller det längre när det underhålls. Nedan hållbarheter är med normalt underhåll.

Vad kan hända om man väntar för länge med att byta taket?

Läckage. Följden av läckage är t.ex.:

Skador på råspont, takstolar, fasad, fönster, isolering, parkettgolv, väggar och egendom i hemmet.
Mögelangrepp.

Takdetaljer som blåser/ramlar av, t.ex.

Vindskivor, plåtar, takpannor

Takbytet har börjat, är det något man ska tänka på?

Att ha en dialog med takläggaren så att det finns förståelse mellan hantverkare och beställare. Sätt dig in lite hur arbetet läggs upp, vart material och verktyg kan placeras, vilka delar på marken som inte får blockeras, finns det något som du är extra rädd om. Kommunikation löser detta.

Finns barn i huset, ha en genomgång med dem att inte leka på ställningen eller nedanför ställningen och att de inte leker bland byggmaterial och container.
Det kan under rivningen dyka upp att det finns takbräder/råspont som behöver bytas eller ibland till och med takstolar som måste repareras. Se till att du blir meddelad av takläggaren varje gång sådant dyker upp och får foton på samt redovisning på nedlagd tid

Vilka är de vanligaste missförstånden bland de som vill byta sitt tak?

Vad en professionell takomläggning kostar. När det gäller tak, så är kvalitet alltid mest lönsamt i längden. Ca priser är angivna nedan.

Att takläggare inte behöver kunna plåtslageri. Nästan alla tak har plåtdetaljer av något slag på taket och dessa är några av takets viktigaste delar, speciellt för att få taket att vara tätt. Plåtslagerikunskaper är ett måste för ett gott resultat.

Några tips för den som ska välja bland flera takläggare till sitt takbyte?

Låt en konsult upprätta föreskrifter innan du tar in offerter. På detta sättet kan tak-firmor räkna på samma saker. Annars får man olika förslag till utförande och man kan som lekman kanske inte bedöma vad som är bra eller dåligt i förhållande till priset.

Ta in offerter från flera olika aktörer. Granska sedan företagen en efter en.

Hur många år har takföretaget varit verksam? En garanti gäller bara så länge takfirman finns kvar.

Hur är företagets ekonomi. Titta på allabolag.se
Referenser. Be att få referenser från andra som fått taket omlagt av företaget.

 • Kontakta gärna tre stycken och ställ följande frågor:
 • Hur nöjd är du med resultatet av takomläggningen?
 • Hur fungerade kommunikationen med företaget?
 • Uppstod det problem under processen? Om ja, hur bra/dålig var företaget på att lösa det?
 • Hur var ordningen på arbetsplatsen under byggtiden?
 • Tycker du att du fick det som du hade avtalat?
 • Fick du tillkommande kostnader som du inte var förberedd på?
 • Hur var säkerheten på arbetsplatsen? Ställning?
 • Vem inspekterade kvaliteten på takarbeten under och efter taket var lagt?
 • Fick du materialdokumentation, bilder från renoveringen, egenkontroll mm efter slutbesiktning?
 • Hur lång garantitid fick du?
 • Hur länge har företaget funnits?

Hur vet man att det är dags att byta sitt tak?

Genom att inspektera taket och vindsutrymmen så kan man se om det finns läckage/antydan till läckage eller fuktproblem eller om det finns delar av taket som riskerar läckage. Läckage sker oftast vid genomföringar, gavlar, nock, takfot och oftast för att taket inte var fackmannamässigt lagt eller dåligt/felaktigt material använts.

Det är oftast plåtdetaljerna som får taket att hålla tätt runt genomföringar. Därför krävs kunskaper inom plåtslageri för att få de flesta taken att hålla tätt.

Min rekommendation för att få ett pålitligt utlåtande om takets skick är att anlita en välrenommerad plåtkonsult. Dels för att veta att utlåtandet är baserad på kompetens i området och dels för att konsulten är ansvarig för att deras utlåtande stämmer.

Här kan du hitta fler tips för dig som går i tankarna att lägga om taket.

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Hur underhåller man sitt tak på bästa sätt?

Taket utsätts konstant för påfrestningar från väder, så som från sol, vind, regn, snö, höga och låga temperaturer. Därför krävs regelbunden syn och underhåll för att taket skall uppnå maximal livslängd.

Med rätt underhåll beräknas ett helomlagt tak med betongpannor/lertegel/plåt hålla i 50 år. Undantag är färgskikt på metall, puts och trä samt ytbehandlingen på betongpannor.
För maximal hållbarhet, estetik och säkerhet rekommenderar vi starkt att punkterna enligt nedan underhållsanvisningar följs minst en gång om året som standard. Ytterligare åtgärder vid speciella behov. Vid arbete på tak skall personlig skyddsutrustning användas så som sele, livlina med glidlås och falldämpare. Livlina fästs in i godkänd fästpunkt (gångbryggan) och skall hållas spänd vi vistelse på tak. Arbeten kan även ske från ställning. Inspektion av taksäkerhet skall utföras av certifierad montör.

Takshingel

Takshingel är ett vanligt takmaterial och det vanligaste i exempelvis USA. Plattorna är lätta och enkla att installera. De finns i mängder av olika utseenden, tjocklekar och färg. Och så kostar de mindre än något annat tillgängligt takval på marknaden. Shingel är också bland det mest hållbara takmaterialet – med ett skrytsamt livsspann på 15 till 30 år eller mer, speciellt i kallare klimat. Nackdelen är att det är benäget att försämras i hastigt omväxlande väder, och att asfaltsmaterialet i vissa av varianterna är mindre miljövänligt än andra alternativ.

Kostnad: En professionell installation med shingelpapp med samma detaljer inkluderade som i vårt prisexempel kostar ca 185 000 sek. Lisvlängden är ca 15-30 år.

Takshingel i trä

Takshingel i trä är handskuret från cederträ, redwood eller tall. Säkerligen ett av de mest attraktiva och tidlösa takvalen, men även ett bra isoleringsval om installerat ordentligt.
Tyvärr, finns det många betydande nackdelar med träshingel: det är dyrt att köpa och installera, det erbjuder lite till inget skydd mot eld, det kan förvrängas över tid samt är känsligt mot röta, invasiva insekter och mögel. Då denna taktyp är gjord av naturliga material så försämras plattorna även snabbare än andra material. Av dessa anledningar, kan det kosta mer att försäkra.

Kostnad: Denna taktyp kostar mellan 60 000-180 000 SEK. Efterliknande taktyper som är gjorda av återvunnit gummi och plast ger bättre brandskydd. Snittpriset för denna typ kostar mellan 113 000-170 000 SEK.

Metallplåt

Metallplåt är inte bara attraktivt och har låg vikt, men är också det mest hållbara takmaterialet som finns tillgängligt. Faktum är, att plåttak kan klara sig en livstid om det underhålls ordentligt och behandlas periodiskt. Ytterligare fördelar med taktypen är att plåt reflekterar solens värmande effekt och håller taket svalt, samt att det klarar sig utmärkt mot brand, skadeinsekter och röta. Nackdelen är att det är dyrt. Vidare, kan plåt vara högljutt när det exempelvis regnar och haglar, och är känsligt mot bucklor.

Kostnad: Bandtäckt tak lagd av plåtslagare: ca 265 000 sek. Koppar har en vacker färg när det underhålls ordentligt , och är också tilltalande när en lätt patina får bildas. Koppartak är som regel dyrare.  Det finns även plegel som är en slags plåt med tegelliknande profil och kostar ca. 195 000 SEK.

Livslängd för ett tak med bandtäckning: ca 100 år, men måste målas om efter 30 år och sedan med 10-årsintervall. Tak med pannplåt ”plegel”: ca 50 år. Denna typ av tak skruvas in med skruv med tätbricka. Packningarna håller inte längre.

Betong- och tegelplattor

Betong, keramiska- och tegelplattor har långa livslängder och finns i en uppsjö av varierande färger och arkitektoniska stilar. Betongplattor är generellt tyngre och starkare än tegelplattor och kan även framställas för att se ut som träplattor, vilket gör dem till ett bra alternativ i brandbenägna miljöer. Tegelplattor är det enda takmaterialet som blir mörkare med tiden istället för att blekna. Tegeltak är resistenta mot brand, hagel, röta, fukt och insekter – och hjälper också till att isolera hemmet och bevara energi i kalla och varma klimat. Nackdelen med tegeltak är att det är dyrt och kan råka ut för sprickor nedtill.

Kostnad: Betongplattor har ett genomsnittligt pris som ligger mellan 185 000 SEK.
För lerplattor kan man lägga till ca 20 000 SEK. Specialanpassade plattor höjer priset.
Taktyperna håller ungefär lika länge, 50 år, med skillnaden att betongpannorna måste kasseras medan tegelpannorna kan återanvändas.

Skiffer

Skiffer är ett populärt val för större hus på över 280 kvadratmeter. Det är långlivat och många föredrar taktypen framför metallplåt och andra material på grund av dess naturliga exteriör. Likt tegel är skiffer motståndskraftigt mot eld, röta och skadeinsekter. Det kräver också mindre underhåll och är enkelt att reparera. Nackdelen med skiffer är att det är dyrt. Det väger också mycket vilket kan kräva extra stödåtgärder.

Kostnad: Ett skiffertak varierar i pris beroendes på platsen och arbetets komplexitet.
Priset för skiffer med utgångspunkt i vårt villaexempelvis  (150 kvm villa) kostar ca 450 000 sek. Livslängden för tak med skiffer är ca 100-150 år. Skifferstenen kan återanvändas då.

Tack till DM TAK samt Villatakspecialisten för hjälpen med takfrågorna!

Nu hoppas vi att du känner dig mer kunnig inom tak och takläggning. Är det så att du vill komma i kontakt med en professionell takläggare?

Prisinformation

Notera att priserna i artikeln är en uppskattning och kan komma att variera beroende på just ditt hus förutsättningar. Pristabell från 2017.

Underhållsanvisningar

Rensa

Rensa bort grenar, löv, barr, fyrverkerier, leksaker mm. som hamnat på takytor, ränndalar och i hängrännor. Inspektera även ned i hålet där vattnet åker ned från hängrännan till stuprören. Har mossa börjat växa på taket skall den borstas bort, taket tvättas och behandlas med lämpligt algförebyggande medel.

Syfte: Att vatten skall rinna av taket och bort från rännor och rör, ej ”konserveras” på taket och i rännor/rör eftersom det kan leda till vattengenomträngning och frostsprängning.

Inspektera plåtdetaljer

Inspektera plåt och plåtdetaljer (t.ex. hängrännor, stuprör, vinkelrännor, skorstensbeslag, ventilationsbeslag, takluckor, stosar, fönsterkupor mm.) Repor i färgskikt tvättas med t.ex. trasa med fett- /smutslösande medel och målas med plåtfärg. Gammal plats-målad plåtfärg som flagar skall innan rengöringen skrapas till fast underlag. Finns rost, skall den stålborstas och sedan målas med rostgrund. Därefter grundmålas plåtrena ytor. Till sist täckmålas ytorna. Färg som används skall vara avsedd för plåttak.

Syfte: Att plåten inte skall rosta eftersom rost leder till förtunning av plåt och till slut hål.

Efterdra bultar

Bultar på taksäkerhet (snörasskydd, gångbryggor, nockräcken och takstegar) bör efterdras ca ett halvår till ett år efter monteringen. Därefter inspekteras infästningarna och bultarna årligen.

Syfte: Att taksäkerheten är hållfast och stabil. Gångbryggor och nockräcken är det som livlinan fästs i vid takservicearbeten.

Kontrollera täthet i skarvar och ändar

Inspektera täthet (mjukfogen) i skarvar och ändar på hängrännor. Om den torkat ur skall rännbitarna plockas isär, rengöras från gammal fog och smuts, ny fog läggs mellan plåtar i överlapp och i ändbitar.

Syfte: Att skarvar inte skall läcka eftersom detta kan leda till stänk mot fasad eller andra byggnadsdelar.

Byt ut spruckna takpannor

Spruckna takpannor byts ut. För specialkapade pannor kapas nya. Känsliga ställen där pannor lättare spricker är intill konsoler vid taksäkerheten och kapningar i vinkelrännor.

Syfte: Att hålla vatten borta från underlagspappen.

Skotta bort snö

Vid stora mängder snö på taket bör man skotta bort snön. Detta utförs med plastspade utan metallkant för att skona underlaget. På tak med tätskikt (ytpapp) lämnas ca 10 cm snö kvar på underlaget.

Syfte: Att inte få för stora påfrestningar på takstolar och undvika risk för att taket ger vika.

Husrenovering