Flytta till Stockholm – detta är bra att veta

Ska du flytta till Stockholm? Då finns det en del grejer som kan vara bra att veta. I denna artikel ger vi dig lite matnyttig information inför din flytt till Stockholm.

Att flytta till Stockholm kan kännas skrämmande och framför allt dyrt. Framför allt om du inte har bott i en storstad tidigare. Även om mycket går att ta reda på allt eftersom du bor in dig i staden, så finns det ändå en några saker som kan vara bra att ha koll på redan innan du flyttar till Stockholm.

Allt från vad du ska tänka på för att få tag på en bostad och vad det kostar att bo i Stockholm, till hur du tar dig runt i staden och vad det finns för olika ställen att utforska – Vi går igenom och ger dig tips om allt detta inför din flytt!

Hitta hjälp via Dorunner

”Det bästa sättet att hitta någonstans att bo är att söka runt på nätet, gå med i Facebook-grupper och framför allt höra dig runt bland vänner och bekanta.”

Hitta bostad för att bo i Stockholm

Det finns många olika alternativ för boende i Stockholm, allt från bostadsrätter, hyresrätter och hus till vandrarhem och hotell. Allt beroende på hur länge du planerar att stanna i Stockholm, samt vad du din budget är. Men generellt så kommer det att vara dyrt att bo i Stockholm, jämfört med övriga städer i landet.

Hyra bostad i Stockholm under en längre tid

Så som många andra storstäder är det inte lätt att hyra boende i Stockholm och mycket handlar om flyt och tajming. Det bästa alternativt är såklart att få tag på ett förstahandskontrakt, men som du säkert vet är det inte alltid så lätt om du inte har stått i bostadskö i sisådär 20 år. Men det är absolut inte omöjligt! I Stockholm finns det en hel del privata hyresrättsföreningar och har du ingen bra köplats är det dit du ska vända dig. Sök runt på internet och hör med folk i din närhet som kan tipsa om lokala föreningar utan samma långa kösystem.

Om det känns svårt att hitta ett förstahandskontrakt för en hyreslägenhet när du ska flytta till Stockholm, så kan du oftast få tag på lägenheter att hyra i andrahand. Detta brukar dock vara betydligt dyrare. I Stockholms innerstad kan du få betala följande i månaden för en andrahandslägenhet:

< 30 kvm40 kvm60 kvm >
ca 500 kr/kvmca 400 kr/kvmca 300 kr/kvm

Om du däremot tar dig utanför tullarna så kan du komma undan betydligt billigare.

Visst är det dyrt att hyra i andrahand, men var ändå vaksam för oskäliga hyror. Om lägenheten du hyr är en hyresrätt så får hyresvärden exempelvis inte ta mer betalt än vad han/hon själv betalar till föreningen. Endast 10% extra får läggas på om lägenheten hyrs möblerad, annars ingenting. Andra regler gäller om lägenheten du hyr är en bostadsrätt. På Hyresrättsföreningens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.

Hyra bostad i Stockholm under en kortare period

Ska du endast stanna i Stockholm under en kortare period, men vill ha tillgång till kök och kanske gärna skippa den där dyra hotellkostnaden också? Då är vår rekommendation att kika på sajter så som Airbnb, där privatpersoner (oftast) hyr ut lägenheter under en kortare period. Det går även att hitta kortare andrahandslägenheter via till exempel Blocket, men håll koll på uppsägningstid och skriv gärna ett kontrakt även fast det är under en kortare period.

Köpa bostad - vad kostar det?

Har du möjlighet att köpa en bostad så är även detta ett alternativ. Men det är dyrt. Trots att priset på bostadsmarknaden har gått ner på sista tiden, så har delar av Stockholms innerstad fortfarande landets högsta kvadratmeterpris. Här är exempel på vad du kan vänta dig betala* per kvadratmeter för en lägenhet i Stockholms innerstad:

KungsholmenVasastan/NorrmalmÖstermalmSödermalm
103 000 kr/kvm119 000 kr/kvm117 000 kr/kvm102 000 kr/kvm

 

* snittpris de senaste 12 månaderna (Källa: Mäklarstatistik.se)

Hitta flytthjälp genom Dorunner

Vill du ha hjälp att flytta till Stockholm? Genom Dorunner kan du komma i kontakt med flyttfirmor som hjälper dig med flytten, oavsett om du bara flyttar runt knuten eller till en helt ny stad så finns det hjälp att få.

Genom att skapa ett gratis uppdrag hos Dorunner blir du kontaktad av upp till 5 flyttfirmor som skickar offert till dig. På så vis kan du jämföra och välja de som passar dig och din flytt bäst.

Hör med vänner och bekanta innan du flyttar till Stockholm

Det bästa sättet att hitta någonstans att bo är att söka runt på nätet, gå med i Facebook-grupper och framför allt höra dig runt bland vänner och bekanta. Kanske är det någon som känner någon som har en lägenhet att hyra ut eller som kan hjälpa dig att leta.

Hyra förråd i Stockholm

Behöver du magasinera möbler eller annat i samband med din flytt? Spana in vår artikel Magasinering Stockholm – för dig som ska flytta, för tips om vad som är värt att tänka på när du väljer mellan olika förrådslösningar.

Ta dig runt i Stockholm

Stockholm är en stor stad med både olika stadsdelar och framförallt flertalet omkringliggande förorter som också tillhör Stockholm. Det är därför viktigt att veta hur man tar sig runt, för att inte råka komma vilse. Som tur är finns det många bra förbindelser i Stockholm, både i innerstan men även ut till förorterna.

Det bästa sättet att ta sig runt är med kollektivtrafiken, som omfattar bussar, tåg och tunnelbana. I appen SL-Reseplanerare och biljetter kan du både söka på resor samt köpa biljett. Du kan också hyra en cykel eller gå om du känner dig äventyrlig.

Visst är det kul att få upptäcka saker ”on the go”, men det kan också vara bra att göra lite grundläggande research innan du flyttar till Stockholm. Att råka komma vilse kan vara kul någon gång, men inte hela tiden och dessutom inte om du har bråttom någonstans. Vad heter tunnelbanestationen där du ska bo? Finns det någon matbutik nära? Hur tar du dig mellan bostad och jobb/skola? Har du vänner i närheten, vart bor de och hur tar du dig dit? Vilka parker och grönområden finns det att utforska?

Nedgång till pendeltåget vid Odenplan.

Utforska Stockholm

Vill du lära känna Stockholm stad lite mer än bara vilka matbutiker och tunnelbanestationer som finns runt om i ditt område? Det finns mycket att se och göra i Stockholm, allt från museer och gallerier till parker och trädgårdar.

Närhet till vatten

En av de mest speciella och charmiga sakerna med Stockholm är dess läge. Staden omringas av Mälaren vars inlopp sträcker sig från Östersjön och långt in i landet. På sommaren kan du enkelt hitta badplatser, eller hoppa på en båt från centrala staden ut till Stockholms skärgård och alla dess mysiga öar.

Ett populärt resmål är Fjäderholmarna, en ögrupp som är en del av den Kungliga nationalstadsparken. Det ligger knappt en kilometer öster om Djurgården i Stockholm, vilket gör det enkelt att nå över dagen.

Grönområden

Utöver närheten till vatten, finns även flertalet grönområden. Ett av de mest populära grönområden att ta sig till är just Kungliga Djurgården, som endast ligger ett stenkast från Strandvägen och centrala Stockholm. Perfekt för en lördagspromenad i solen.

Även Hagaparken är ett populärt när du vill ta dig ut på en promenad, joggingtur eller helt enkelt få uppleva lite natur och grönska. Hagaparken tillhör Solna Stad men ligger bara ett stenkast från Norrtull och är alltså promenadavstånd från Stockholm city.

Landmärken

Stockholm har såklart också en hel del ikoniska landmärken som är värda att besöka, så som Kungliga slottet, Gamla Stan, Kungliga Djurgården och Riksdagshuset.

Shopping

Behöver du shoppa? Då behöver du inte oroa dig. Stockholm erbjuder, likt andra storstäder ett stort shoppingutbud. Drottninggatan är känd för att vara den klassiska shoppinggatan, där hittar du det mesta. Vill du gå i mer exklusiva butiker så är det Biblioteksgatan och runt om på Östermalm som gäller. Föredrar du att gå i en galleria så finns den centrala ”mallen” med samma namn: Gallerian. Du kan också ta dig ut till Solna där du hittar Mall of Scandinavia, Stockholms och Skandinaviens största shoppingcenter.

Vi hoppas att du efter denna guide känner dig lite mer trygg med din flytt till Stockholm och önskar dig lycka till! 🙂

Hitta rätt flytthjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din flytt så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga flyttfirmor och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat flyttfirmor hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Skapa en gratis offertförfrågan, se recensioner, jämför prisförslag och välj bland flera leverantörer. Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Fler artiklar inom Flytt
Flyttlådor i lägenhet

Vad kostar en flyttfirma?

Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.

Läs mer »

Kostnad för transport av möbler

Ibland är allt man vill att bara kunna förflytta sina saker från punkt A till punkt B. Men som med så mycket annat är det ibland svårt att veta hur man går till väga. I denna artikel går vi igenom några olika alternativ.

Läs mer »