3 vanligaste anledningarna till att man har det kallt hemma, och hur man fixar det.

cold
Första snön har redan fallit i stora delar av vårt avlånga land och på nätterna kan temperaturen krypa ner under nollan. Det är dags att byta däcken på bilen och det är inte ovanligt att vi numera vaknar till att behöva skrapa bort morgonfrosten från bilens vindrutor. Många hem och hus har ännu inte hunnit ställa om sig till vinterns kyla och många upplever att det är kallt hemma. 
Låt oss nämna några av de vanligaste problemen till att man har det kallt hemma, som du kan åtgärda innan det är för sent. Oftast handlar det om enkla lösningar till problem som upplevs som stora.

Läckor och ”hål”

Har du kalla och/eller dragiga rum? Ofta beror det på att du har en läcka någonstans. Små öppningar, de behöver inte vara stora, räcker för att orsaka draget. Vanliga ställen för dem är runt fönster, armaturer, vindsutrymmen och dörrar. Samtidigt som du känner vindrag och får in kall luft förlorar du varm luft som sipprar ut. Ofta leder detta till att det bildas istappar. Återkommer stora istappar varje vinter kan det vara värt att be en entreprenör titta på det.

Dålig isolering

Ett annat vanligt problem som orsakar kalla rum är en dålig isolering. En tilläggsisolering är bland de mest efterfrågade tjänsterna bland husägare inför vintern. Enligt Energy Star, kan villaägare som har ordentligt isolerade och förseglade hem spara cirka 20 procent av kostnaderna för värme eller kyla. Här kan du läsa mer om hur du kan få ner dina energikostnader.
Se över din isolering här:

  • Runt fönster – Undersök genom att tända ett stearinljus nära fönstret. Fladdrande låga kan tyda på att luftströmmar påverkar ljuset.
  • I takkonstruktionen – Värme stiger och i slutändan vill du att taket håller kvar värmen. Sitter det fönster i taket kan du eventuellt kontrollera smygens tjocklek och med ledning av den räkna ut hur tjock isoleringen är. Rekommenderat är att du har en tjocklek omkring 400 mm.
  • Krypvind – Svårare plats att kontrollera. Om det inte finns en inspektionslucka måste du ta upp ett hål i stödbensväggen för att undersöka det. Det kan vara värt att ta hjälp av en entreprenör om du misstänker att isoleringen för din krypvind sviker.

Lufta elementen

Installation of home heating.
I de flesta lägenheter finns element som värms upp med hjälp av vatten. Då och då behöver dessa element luftas. Att ”lufta element” innebär att man tömmer deras vattensystem på luftfickor och gör plats för det väsentliga, nämligen varmvatten.

  • Allt du behöver är en elementnyckel och ett glas. Låt ventilen vara öppen tills all luft har släppts ut och det kommer vatten i en jämn stråle. Det kan ta upp till ett par minuter. Därefter stänger du ventilen försiktigt igen.

Vill du ha hjälp av ett proffs istället?