Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Vi går igenom

Vad gör en jordfelsbrytare?

En jordfelsbrytare är en liten men viktig komponent i din elcentral som kan rädda liv och förebygga att elolyckor inträffar i hemmet.

 Jordfelsbrytaren slår av strömmen direkt om den registrerar att ström går till en punkt i ditt elsystem som en följd av ett fel. Då bryter den strömmen i elanläggningen och i anslutna produkter. 

Det kan hända om du till exempel har anslutit en trasig elapparat. Avstängningen sker på mindre än en sekund, snabbare än du själv hinner reagera. 

Som fastighetsägare är du ansvarig för elen i hemmet, båda utomhus och inomhus.

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Sedan 2000 gäller alltså kravet att alla nybyggda bostäder samt skolor och förskolor ska ha jordfelsbrytare.”

Krav på jordfelsbrytare i nybyggda bostäder

I nya hus är det obligatoriskt att installera jordfelsbrytare. Det är även krav på att du ska skydda eluttag utomhus och bara använda utomhusbelysning med jordfelsbrytare. Badrum är extra utsatta när det gäller elfel, och där har krav på installation av jordfelsbrytare funnits sedan 1994. 

Sedan 2000 gäller alltså kravet att alla nybyggda bostäder samt skolor och förskolor ska ha jordfelsbrytare. 

Installera jordfelsbrytare i hus byggda före år 2000

En stor del av alla svenska hus är dock byggda långt tidigare, och då är det inte krav på att du ska ha jordfelsbrytare installerad. Det finns alltså inget krav men det är en stark rekommendation att du låter en elektriker installera jordfelsbrytare eller byta hela proppskåpet till en modern elcentral för att minska risken för elolyckor i hemmet.

Kostnaden för att installera jordfelsbrytare är låg samtidigt som det är en komponent som verkligen kan göra skillnad när det gäller din och din familjs säkerhet. Brandrisken stiger till exempel markant när något går fel i en anläggning utan jordfelsbrytare.

Sedan 2004 finns det också krav på att jordfelsbrytare ska installeras vid elinstallationer i samband med om- och tillbyggnader. Går du i tankarna om att bygga om eller bygga ut, nu eller på sikt, kan det alltså vara läge att installera jordfelsbrytare.

Har du en jordfelsbrytare installerad som är tillverkad före 1996 rekommenderar Elsäkerhetsverket dessutom att du byter ut den. 1996 infördes nämligen tester för att kontrollera att jordfelsbrytaren klarar olika miljöer.

Hur vet jag om det är dags att byta hela elcentralen?

Det är inte alltid en äldre elcentral, eller proppskåp, är konstruerad på ett sådant sätt att det är enkelt att installera jordfelsbrytare. Hela elcentralen kan behöva bytas ut för att du ska kunna koppla in den. 

En elektriker kan ibland bedöma om en jordfelsbrytare kan installeras genom att titta på ett foto av din elcentral. 

En elcentral har en livslängd på 30–50 år. De flesta elcentraler som är så gamla att automatsäkringar och jordfelsbrytare saknas kan alltså vara en bra idé att byta ut. 

Att byta till en modern elcentral med jordfelsbrytare och säkra elsystemet kan höja värdet på fastigheten och därför vara en bra åtgärd i samband med försäljning. Men framförallt är det för att skapa en högre elsäkerhet i hemmet för dig och din familj. 

Att förnya elsystemet kan också sänka priset på din hemförsäkring

Äldre proppskåp med jordfelsbrytare
Äldre proppskåp med installerad jordfelsbrytare

Orsaker till att jordfelsbrytaren löser ut

En jordfelsbrytare löser ut när det uppstår ett så kallat jordfel i elsystemet. Här är några vanliga orsaker till att en jordfelsbrytare slår av elen:

  • Du försöker ansluta en trasig apparat
  • Ledningarnas isolering är dålig
  • Det är tillfällig överspänning på grund av åska eller fel i elnätet
  • Du har fått fukt inne i ledningarna
  • Det är fel på jordfelsbrytaren


Vad du ska göra när jordfelsbrytaren löser ut beror på varför den gör det. I vissa fall är det ganska uppenbart. Är en elapparat trasig kommer den att fortsätta att orsaka elfel och måste kopplas bort. Har problemen sin orsak i något inne i ledningarna eller elcentralen är det svårare att ställa en diagnos. 

Om du inte själv kan komma fram till vad som är problemet behöver du kontakta en elektriker för en felsökning av vägguttag inomhus och andra komponenter i ditt elsystem.

Brinnande eluttag
Installation av jordfelsbrytare

Får man installera en jordfelsbrytare själv?

Nej, att installera jordfelsbrytare hör inte till vad du kan göra på egen hand enligt Elsäkerhetsverket. Du behöver anlita en elektriker från ett registrerat elinstallationsföretag. 

Testa din jordfelsbrytare regelbundet

Även om du inte får installera en jordfelsbrytare själv ska du däremot funktionstesta den regelbundet. Jordfelsbrytaren ser ut som en vanlig säkring i din elcentral. Den har en extra knapp märkt med ”T” för test. 

Om jordfelsbrytaren fungerar som den ska kommer strömmen att brytas omedelbart när du trycker på testknappen. Skulle den inte brytas bör du kontakta ett elinstallationsföretag.

Ett riktmärke är att du bör testa din jordfelsbrytare två gånger per år för att säkerställa att den fungerar som den ska. Precis som man bör kontrollera brandvarnarens funktion med jämna mellanrum.

Hitta rätt elektriker – Dorunner hjälper dig

Vill du ta in upp till fem offerter från elinstallationsföretag kan du använda vår offertjänst. Vi matchar ihop dig med kunniga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande elektriker. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat elektriker hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Vad kostar det att installera jordfelsbrytare?

Om du vänder dig direkt till oss på Dorunner och bokar installation av jordfelsbrytare kostar det 1990 kronor, efter rotavdrag. 

Har du ett äldre proppskåp utan jordfelsbrytare och funderar på att byta ut hela elcentralen till en modern elcentral kostar det 7990 kr för 7-17 säkringar, efter rotavdrag. Då ingår jordfelsbrytare och automatsäkringar och du kan känna dig trygg med att du har en elcentral som är både säkrare och klarar av mer krävande elprodukter. 

Installera jordfelsbrytare till fast pris

På Dorunner kan du boka installation av jordfelsbrytare eller byte av elcentral till ett fast pris. 

Du bokar enkelt via vår hemsida och får svar inom 48 timmar från en behörig elektriker. 

Bokar du direkt med oss ingår dessutom garanti & försäkring på utfört arbete.

Så monteras en jordfelsbrytare

Jordfelsbrytaren monteras i proppskåpet. En elektriker ansluter en kabel från elnätet och sedan ansluts de kablar som installationen ska skydda till jordfelsbrytaren som sluligen skyddsjordas. Även om du tror dig förstå hur detta ska gå till så får du alltså inte själv genomföra installationen.

Kontakta Dorunner för en säker installation av jordfelsbrytare

Håller du med om att det är en bra idé att ha en diskret brandvarnare i taket som ger signal vid rökutveckling i hemmet? Om du månar om säkerheten i ditt hem så ska du även låta en elektriker installera en jordfelsbrytare. Genom att installera jordfelsbrytare får du helt enkelt en extra livförsäkring i form av en outtröttlig säkerhetsvakt som hela tiden övervakar ditt elsystem och som agerar direkt i händelse av fara. Kontakta gärna oss på Dorunner för att få veta mer om vilka eluppdrag vi kan hjälpa dig med!

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från elinstallationsföretag. 

Fler artiklar inom el
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.