Hur du tar hand om ditt betonggolv

Betonggolv har fått ett rejält uppsving på senare år. Allt fler har lärt sig uppskatta den rustika men ändå minimalistiska look som betong ger. Det används numera i såväl källare som vardagsrum, badrum och sovrum. Med det uppstår givetvis funderingar kring hur man bäst tar hand om ett betonggolv.

Ett helt obehandlat betonggolv kan upplevas som lite väl rått. Genom att slipa betonggolv med betongslip kan du få en finare och slätare yta.

Efterbehandling med speciellt lack eller vax gör i sin tur att ditt betonggolv blir mer motståndskraftigt och lättstädat. Det går även att måla ett slipat betonggolv.

I den här artikeln går vi igenom allt som är viktigt att veta när du ska slipa betonggolv. Vilka maskiner behövs, vilken teknik ska du använda och hur utför man efterbehandling och målning på ett bra sätt?

Hitta hjälp via Dorunner

”Ska du måla din betonggolv rekommenderar vi att du alltid målar ”vått i vått”, vilket betyder att du ständigt målar mot en blöt färgkant.”

Därför väljer allt fler bostadsägare golv av betong

Golv av betong är extremt hållbara och strukturellt starka, vilket gör dem motståndskraftiga mot slitage och skador. De är även lätta att underhålla – vanligtvis krävs bara regelbunden dammsugning och våttorkning för att hålla dem rena.

Golv av betong har blivit ett populärt val för många hemägare tack vare dess unika egenskaper och att de är estetiskt tilltalande. Betonggolv är mest populära i exempelvis kök, badrum och källare. I dessa utrymmen kan betonggolv stå emot hög trafik, spill och fukt utan att förlora sin lyster.

Dessutom erbjuder betonggolv en mängd designmöjligheter eftersom de kan färgas, poleras eller stämplas för att skapa olika utseenden och texturer. Därför väljer väldigt många bostadsägare idag att inreda med betong även i andra rum i hemmet.

Nackdelar med betonggolv

Precis som med alla material finns det både fördelar och nackdelar att överväga med golv av betong.

Nackdelarna inkluderar att betonggolv kan vara hårda och obekväma att stå på under längre perioder. De kan också vara kalla, vilket kan vara obehagligt i kallare klimat om golvvärme inte installeras.

Vilka metoder kan man ta till för att fräscha upp sitt betonggolv?

Betonggolv är kända för sin tålighet och långvariga skönhet, men som alla golvtyper kan de med tiden behöva en uppfräschning för att behålla utseendet.

Det finns fyra huvudmetoder för att fräscha upp ett betonggolv – rengöring, slipning, behandling och målning. Rengöringen tar bort smuts och fläckar, medan slipning ger golvet en ny lyster.

Behandling och målning är i sin tur åtgärder som följer en betongslipning, och gör att golvet blir mer estetiskt tilltalande och motståndskraftigt. Om du ska måla eller bara efterbehandla ditt golv beror helt och hållet på vilket utseende du vill ge ytan.

Ett underlag av betong är också en bra grund om du vill lägga något annat slags golv i hemmet. Det kan till exempel användas under kakel, laminat, parkett eller golv av microcement.

Så rengör du ett betonggolv på rätt sätt

Först och främst är det viktigt att regelbundet sopa eller dammsuga ditt golv för att ta bort lös smuts och damm.

För djupare rengöring behöver du blanda en mild tvållösning med varmt vatten. Använd en skurborste eller mopp och tvätta ditt golv noggrant. Se till att inte överdriva med vatten – betonggolv är nämligen absorberande och kan få fläckar eller skador om det blir för vått.

Efter rengöring, låt golvet lufttorka helt. Genom att följa dessa steg kan du hålla ditt golv av betong rent och snyggt.

Prover av betongplattor

Ett slipat betonggolv ger en jämnare, finare och mer praktisk yta

Att slipa ett betonggolv är en process som både förbättrar dess styrka och hållbarhet, men också ger det en attraktiv glans som bidrar till rummets estetik.

Här nedanför går vi igenom hur du går tillväga vid slipning av betong – steg för steg.

1. Rengör golvet innan du ska slipa

Innan du börjar slipa är det viktigt att du rengör golvet ordentligt för att ta bort all smuts eller skräp som kan störa processen.

2. Se till att du har verktygen som krävs för att slipa betong

Att slipa betonggolv kräver specialiserad utrustning. Det viktigaste är en betongslip, som kan hyras eller köpas från olika byggvaruhus. Ett golv av betong som genomgått polering en gång behöver fräschas upp med samma behandling då och då, så i många fall kan det vara värt att köpa en egen maskin istället för att hyra.

En betongslip är en maskin som fungerar genom att använda slipande skivor som likt sandpapper långsamt eroderar ytan av betongen.

3. Slipa betonggolv så här

Du behöver börja med en grövre kornstorlek för att få bort eventuella större ojämnheter, och sedan gradvis övergå till finare kornstorlekar för att slipa bort ännu mindre ojämnheter och på så vis uppnå en mjuk och slät yta.

När du slipar bör du röra maskinen på ett kontrollerat och konsekvent sätt för att säkerställa ett jämnt resultat. Det är klokt att bära skyddsutrustning som skyddsglasögon och handskar, samt en mask för att skydda dig från det damm som släpper från betonggolvet.

Att behandla golvet efter betongslipning

Efter en slipning behöver du försegla betonggolvet. Detta innebär att du applicerar en speciell betongförsegling i form av vax eller lack, och låter det torka. 

Denna behandling ger dina ytor av betong en ökad motståndskraft mot smuts, fett och fläckar, samtidigt som materialets stenar och polering framhävs på ett fint sätt.

Tips!

Kom ihåg att slipning och behandling av ett betonggolv kan vara en arbetskrävande och tidsödande uppgift. Det kräver tålamod och noggrannhet för att uppnå bästa möjliga resultat.

Om du inte känner dig bekväm med att hantera denna process själv, överväg att anlita en professionell golventreprenör för att säkerställa en högkvalitativ finish.

Att måla ytor av betong

Det går även att måla betongen efter du slipat golvet. För att kunna måla betongen ska du först slipa golvet med rätt maskiner. Du kan sedan fylla igen eventuella sprickor med flytspackel.

Därefter behöver du utföra en grundlig rengöring med målartvätt. Det är viktigt att alla lösa partiklar försvinner från alla ytor, så dammsug golvet noggrant efter att betongen torkat.

Efter detta är det dags att måla golvet i minst två lager. Börja med att grundmåla alla ytor innan du fortsätter med den riktiga betongfärgen. Om du vill undvika ett randigt resultat rekommenderar vi att du alltid målar ”vått i vått”, vilket betyder att du ständigt målar mot en blöt färgkant.

Använd rikligt med färg och använd en bred roller som kan monteras på ett förlängningsskaft. Längs kanter och i hörn är det bäst att välja en pensel eller mindre roller.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din golvbehandling löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få upp till 5 offertförslag från kontrollerade företag utan att förbinda dig till något.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »