Hemstädning – vad kostar det & vad ingår?

Kostnaden för en städtjänst kan variera stort eftersom både frekvensen och typ av tjänst kan skilja sig åt. Du kan få hjälp allt från veckovis till årsvis, inom en mängd olika saker. Därför kan det vara svårt att avgöra vilken typ av tjänst som bäst passar dina behov - vi hjälper dig!

Hur ofta du vill ha städhjälp kommer vara avgörande för hur mycket du kommer behöva betala. Kanske behövs det städning en gång i veckan, kanske varannan vecka, en gång per månad eller en gång per kvartal. Men hur stor blir egentligen prisskillnaden mellan de olika alternativen?

För städning av en yta på 40 kvadratmeter ligger kostnaden på 12-18 kr per kvadratmeter baserat på hur ofta du vill ha städning. Ju större yta och ju oftare städningen sker, desto billigare blir det per kvadrat. Till exempel så kostar veckovis städning mindre per kvadrat i jämförelse med årsvisa städningar.

Men vad ingår i dessa städningar, hur går det till att hitta en bra städfirma och hur ofta ska man egentligen ha hemstädning för att det ska vara värt pengarna? Allt detta kommer vi att gå igenom i denna artikel.

Hitta hjälp via Dorunner

”En vanlig hemstädning på 40 kvm brukar ta ca 2 timmar, och en städning på 100 kvm kan ta upp till 4 timmar.”

Hemstädning - Pris

Kostnaden för städhjälp sätts vanligtvis utifrån kvadratmeter. Men vissa städföretag kan även sätta pris per timme, vilket dock ofta räknas ut utifrån antal kvadratmeter så det brukar oftast bli ungefär samma pris.

En vanlig hemstädning på 40 kvm brukar ta ca 2 timmar, och en städning på 100 kvm kan ta upp till 4 timmar. Vill man få hjälp mer sällan, så som en gång per år kan man räkna med att behöva lägga till en halvtimme för samma antal kvadratmeter.

Vad som ingår i städningen är oftast redan förutbestämt, vilket gör att många företag har fasta priser för deras tjänster. Priset för hemstädning är beroende av frekvens samt yta. Här nedan har vi gjort en enkel uppskattning av kvadratmeterpriset för en hemstädning.

Vad kostar hemstädning per kvadratmeter?*

 1-140 kvm41-60 kvm61-80 kvm81-100+ kvm
Veckovis städning12 kr10 kr9 kr8 kr
Varannan vecka13 kr11 kr10 kr9 kr
Månadsvis städning16 kr12 kr11 kr10 kr
Årlig städning18 kr14 kr12 kr11 kr

*Priset är inklusivt moms efter RUT-avdrag och endast arbetskostnaden är inräknad.

Hemstädning - Förväntningar

När du anlitar ett städföretag är det skönt att veta vad du kan förvänta dig av städfirman. Omfattningen av städhjälpen kan variera från företag till företag.

Se därför till att, när du bokar städhjälp, fråga om vilka specifika städmoment som kommer att ingå. En bra tumregel är att ha en tydlig förståelse för exakt vad du kan förvänta dig av städföretaget, så att ni är överens om vad som behöver göras. Många städfirmor har färdiga checklistor där du kan se exakt vad som städas och inte. Läs igenom denna noggrant.

En vanlig hemstädning inkluderar oftast damsugning och fuktmoppning av golv, samt dammtorkning av plana ytor så som bord och hyllor i alla rum. Även rumsspecifika städningar av kök, badrum och sovrum bör ingå.

Vad ingår i en städning:

ALLA RUM / GENERELLT

 • Dammtorkning / torkar av damm på alla plana ytor (så högt städaren når)
 • Dammsugning av golv och mattor i alla rum
 • Våttorkning/moppning av golv i alla rum (om golvmaterialet tål fuktmoppning)
 • Borttagning av fläckar från dörrkarmar, dörrhandtag och strömbrytare i alla rum
 • Tvättning av speglar och andra glasytor (utom fönster)
 • Uttag av sopor (om du har visat vart de ska, och/eller gett tillgång till soprummet)

 

KÖK

 • Rengöring av diskho, spis och utanpå köksfläkten
 • Borttagning av fläckar utvändigt på mikrovågsugn, kylskåp och diskmaskin
 • Torkning av övriga köksredskap (t.ex. kaffebryggare, brödrost, mixer)
 • Ställa in eventuell disk i diskmaskinen

 

BADRUM

 • Rengöring och avlägsning av fläckar på badkar, toalettstol och tvättställ
 • Rengöring av dusch samt eventuella duschväggar

 

SOVRUM

 • Bäddning av säng samt även byte av sänglakan kan även inkluderas vid begäran.

Vad ingår INTE i en vanlig hemstädning:

Nedan saker är oftast inte inkluderade i en vanlig hemstädning, men kan oftast läggas till om man behöver.

Behöver man ännu mer städning än detta, kan det vara värt att istället spana in storstädning. Eller kanske är det dina fönster som är smutsiga och du är i behov fönsterputs bara?

 

INGÅR EJ / TILLÄGG

 • Invändig rengöring av kylskåp
 • Invändig rengöring av sopsorteringsskåp
 • Invändig rengöring av ugn
 • Strykning, tvättning, upphängning av tvätt
 • Torkning/rengöring av väggar samt dammtorkning av tavlor
 • Torkning/rengöring av tak och andra ytor som inte kan nås utan hjälpmedel
 • Rengöring av extremt svåra fläckar
 • Rengöring av golvbrunnar
 • Rengöring av vattenlås
 • Rengöring av luftventiler och vädringsgluggar
 • Flyttning av tunga möbler och hushållsmaskiner
 • Städning efter renovering
 • Rengöring av möbler

Att tänka på inför din städhjälp

Löpande hemstädning eller enstaka tillfällen av städhjälp

Hur ofta man bör ha en städhjälp kan variera från person till person. Mycket baseras på hur stökigt du själv upplever att ditt hem är och hur mycket det under veckan stökas ned i hemmet.

Har man barn hemma kanske man vill ha städhjälp lite mer löpande än annars. Är man duktig på att hålla ordning och reda, kanske det räcker med städning en gång per månad.

I vissa fall kanske man bara behöver hjälp innan eller efter speciella evenemang så som jul, nyår eller födelsedagsfirande. Då kan det vara en värdefull investering att få hjälp med städningen för att minska stressen och spara tid.

Offerter & tilläggskostnader

När du anlitar ett städföretag kan det vara värt att ta in flera offerter för att hitta det bästa prisförslaget för det jobb just du behöver få gjort i ditt hem.

Se även om städmaterial, städverktyg och andra tilläggskostnader så som resekostnader ingår i prisförslaget innan du bestämmer dig för att anlita städföretaget.

Rätt till 50% avdrag för arbetskostnaden

Som privatperson har du alltid rätt till RUT-avdrag. Vilket innebär att du kan göra ett avdrag på 50% av arbetskostnaden upp till 75 000 kr/år.

Om du har rätt till RUT-avdraget så dras det oftast direkt från den totala arbetskostnaden av företaget du anlitar, så att du slipper tänka på det. Vill du veta mer om RUT-avdrag kan du läsa vår artikel om det här.

Hitta rätt städfirma – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför hemstädningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga städfirmor och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat städfirmor hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Vi matchar ihop dig med proffsiga städfirmor och du får upp till 5 olika offerter från passande företag.

Fler artiklar inom Städ
stora fönster i vit sovrum

Hemstädning – vad kostar det & vad ingår?

Kostnaden för en städtjänst kan variera stort eftersom både frekvensen och typ av tjänst kan skilja sig åt. Du kan få hjälp allt från veckovis till årsvis, inom en mängd olika saker. Därför kan det vara svårt att avgöra vilken typ av tjänst som bäst passar dina behov – vi hjälper dig!

Läs mer »