Platsbyggd garderob – vad kostar det?

Vad kostar det att platsbygga en garderob, och vad ska man tänka på? Vi har samlat all information du behöver veta om en platsbyggd garderob.

Vi går igenom

Platsbyggt kan låta extravagant och dyrt, men att kunna använda outnyttjade kvadratmeter till smart förvaring ger ett stort mervärde. En platsbyggd garderob kan bli din mest unika och användbara möbel. Här har vi samlat information som är bra att känna till om du funderar på att platsbygga en garderob.

Platsbyggd garderob i sovrummet

Hitta hjälp via Dorunner

”Att platsbygga är ett smart sätt att utnyttja det som är unikt med just din bostad”.

Varför ska man ha en platsbyggd garderob?

Standardmöbler i all ära, men alla bostäder har olika utformning och layout. Det kan till exempel vara svårt att klämma in en stor garderob i en lägenhet med snedtak eller charmiga, men svårmöblerade, vinklar och vrår. Eller så kanske du har ett tråkigt elskåp i hallen som du gärna vill dölja och samtidigt få plats för jackor och skor. Då kan en platsbyggd garderob vara ett utmärkt alternativ.

Att platsbygga är ett smart sätt att utnyttja det som är unikt med just din bostad. Har du högt i tak? En inbyggd garderob som går från golv till tak är både snyggt och ger dig gott om förvaring. I stället för att ställa upp en låda ovanpå garderoben kan dörrarna gå ända upp till taket – snyggt och stilrent. Eller bygg en garderob som dessutom har praktiska överskåp för sakerna du inte använder så ofta.

Vad är fördelarna med en platsbyggd garderob?

Förutom att det är snyggt är fördelarna med en platsbyggd, eller inbyggd garderob, många. Tänk bara på alla möjligheter när du ska välja träslag eller färg. Du kan bestämma precis hur du vill att din garderob ska se ut. En spegeldörr, infrästa handtag eller öppna hyllor? Låt garderoben smälta in genom att måla den i samma färg som väggarna eller välj en helt annan färg och låt den poppa i rummet.

Funktion är A och O och en av de stora fördelarna med en platsbyggd garderob är att du kan välja utformning helt fritt. Vill du kunna hänga in långa kappor och klänningar är det bra att tänka höjd och om du behöver stuva undan sängkläder och handdukar kan du satsa på djupa lådor. När du själv bestämmer hur din garderob ska utformas kan du utgå helt från just dina behov och skapa din egen unika garderobslösning.

En annan fördel med att bygga på plats är att du själv väljer placeringen. En garderob runt sängen eller en dörröppning smälter in och ger bra funktion på annars tomma kvadratmeter. Eller låt din garderob krypa under ett charmigt, men många gånger opraktiskt, snedtak. En snygg och praktisk platsbyggd möbel kan utan tvekan höja värdet på din bostad och tilltala framtida spekulanter om du vid ett senare tillfälle bestämmer dig för att flytta. För vem vill inte ha gott om förvaring hemma?

Hur går det till att platsbygga?

Tänk igenom vad du vill ha och låt oss på Dorunner hjälpa dig att hitta en lämplig snickare. Tillsammans går ni igenom dina önskemål och tittar på förutsättningarna. Låt företaget som du väljer att anlita ta fram en professionell ritning så att det blir tydligt hur slutresultatet kommer att bli. Snickaren utför sedan arbetet och du får en personlig och smart möbel helt i din smak och stil.

Vad kostar det att platsbygga en garderob?

Hur mycket det kostar att platsbygga en garderob varierar och beror på olika faktorer, som hur stor garderob du vill ha, vilka material och kulörer du planerar och om du vill ha många snickeridetaljer eller inga alls. Vill du till exempel ha släta fronter eller luckor med vackra detaljer? Ska det bara vara hyllplan och stänger för galgar eller vill du ha många lådor som kräver mer material? När du tar hjälp av Dorunner får du flera prisförslag – från upp till fem olika företag – vilket ger en bra bild av hur mycket det är rimligt att betala för arbetet.

Platsbygga garderob med PAX från IKEA

Det går att hålla kostnaderna nere med hjälp av lite research. Undersök om det redan finns smarta lösningar på marknaden som kan passa dig, ditt hem och dina behov. Vi tipsar gärna om IKEA och deras planeringsverktyg som du kan använda för att provmöblera och testa olika layouter och lösningar virtuellt. Garderobsserien PAX från IKEA har mycket bra stommar till kanonpris – en utmärkt bas att utgå från. Om du vill ha lite mer personliga dörrar än standardsortimentet till din garderob fungerar till exempel Picky Livings stora utbud perfekt med PAX-stommarna.

Ta hjälp av Dorunner

På Dorunner vill vi hjälpa dig att hitta rätt snickare till rätt pris. Hos oss hittar du bara kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän. Alla företag hos oss har en egen profilsida där du kan hitta både omdömen, kundrecensioner och kompetensinformation.

Genom att skapa en gratis offertförfrågan hos oss, kan du få upp till fem offerter från kompetenta hantverkare och jämföra och välja bland ett flertal olika leverantörer. Allt för att du ska känna dig trygg när du går vidare med dina platsbyggarplaner.

Hitta hjälpen nu

Hur bygger man in en PAX-garderob från IKEA?

Genom att ställa garderoben på en sockel och klä in garderobsstommar med passbitar runtomkring, förslagsvis MDF, så skapar du känslan av en platsbyggd garderob. Välj med fördel samma kulör som väggen för att förstärka effekten. Eller varför inte en kontrasterande kulör som gör att garderoberna blir till en höjdpunkt i rummet.

De vita platsbyggda garderoberna har Dorunner-anslutna Pal Bygg och Renovering gjort åt en kund på Östermalm, i Stockholm.

Platsbyggda garderober i vitt
Platsbyggda garderober gjort av Dorunner-anslutna Pal Bygg och Renovering

Har jag rätt till rotavdrag för min platsbyggda garderob?

Ja, du har rätt att utnyttja rotavdraget när du anlitar snickare för att bygga en platsbyggd garderob eller annan skräddarsydd möbel. För att du ska kunna göra avdrag och därmed sänka kostnaden för arbetet finns vissa krav. Till exempel gäller följande:

  • Hantverkaren måste ha F-skattsedel.
  • Du måste ha betalat ett högre skattebelopp än summan du vill göra rotavdrag för.
  • Du måste äga bostaden där arbetet utförs.
  • Arbetet måste utföras i en befintlig bostad, det gäller inte när du bygger ett helt nytt hus.
 

Genom rotavdraget kan du dra av upp till 30 % av arbetskostnaden, men det finns också ett tak: du kan dra av högst 75 000 kronor per person och år. Gränsen gäller per person, så om ni är två ägare till bostaden kan ni gemensamt göra avdrag på totalt 150 000 kronor per år.

Håll er uppdaterade på Skatteverket om vad som gäller för rot- och rutavdrag just nu.

Prata med en snickare

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt byggprojekt så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Inredning