Vad är en avdragsgill kostnad och vilka kostnader är avdragsgilla?

Avdragsgilla kostnader är en viktig del av ett företags bokföring. Men vad betyder avdragsgill egentligen? Här har vi samlat matnyttig information för dig som vill ta reda på mer.

Avdragsgilla kostnader är en viktig del av ett företags bokföring. Men vad betyder avdragsgill egentligen? Här har vi samlat matnyttig information för dig som vill ta reda på mer. Här får du exempel på vilka kostnader du kan göra avdrag för – och vilka som är ej avdragsgilla kostnader.

”För att du ska kunna göra avdrag i deklarationen för en kostnad behöver den vara nödvändig för att du ska kunna bedriva din verksamhet. ”.

Vad är avdragsgilla kostnader?

Att en kostnad är avdragsgill betyder enkelt uttryckt att du får dra av den från företaget. Det gäller oavsett om du driver ett aktiebolag, handelsbolag eller om du är egenföretagare. I praktiken innebär det att du ökar företagets kostnader och därmed betalar mindre skatt.

En grundläggande regel är att kostnaden måste ha ett tydligt samband med verksamheten. Generellt kan man säga att alla kostnader som är nödvändiga för att du ska kunna utföra din verksamhet är avdragsgilla, men det finns vissa regler och områden med begränsningar. Inom en del områden får man dra av ett schablonbelopp i stället för hela kostnaden. Det gäller till exempel vid representation då man kan dra av ett fast belopp per person och tillfälle om beloppet överskrider en viss gräns, eller för kostnader som rör verksamhetens lokaler.

Vilka kostnader är avdragsgilla?

För att du ska kunna göra avdrag i deklarationen för en kostnad behöver den vara nödvändig för att du ska kunna bedriva din verksamhet. I vissa fall kan det vara svårt att avgöra om en kostnad är avdragsgill, i synnerhet om du är egenföretagare och gränsen mellan privatliv och arbetsliv inte är knivskarp. Då kan du behöva motivera dina inköp. Till exempel är kostnaden för facklitteratur avdragsgill. Benämningen facklitteratur används för att signalera att ämnet i sig inte ska vara av allmänt intresse, det ska i princip avhandla ett specialintresse hos en viss målgrupp. En journalist som behöver läsa in sig på ett allmänt område och köper böcker och tidskrifter om det, kan ha en skälig grund till att få dra av sådana inköp. Om det råder delade meningar om kostnaden är avdragsgill eller inte är det alltid Skatteverket som har sista ordet.

Vill du se vilka avdrag du kan göra? På Skatteverket.se kan du läsa mer om vad som gäller.

Exempel på avdragsgilla kostnader

Du får till exempel göra avdrag för material och varor som du behöver för att själv kunna generera intäkter i ditt företag. Det kan vara utrustning som kontorsmaterial, dator och skrivbord.

Ett annat exempel på en avdragsgill kostnad är kurser i form av fortbildningar. Kursen eller utbildningen behöver ha anknytning till verksamheten och får inte vara en utbildning inom ett nytt område. Till exempel är kursavgiften avdragsgill för en snickare som anmäler sig till en kurs i möbelsnickeri, men inte om hen vill byta spår och gå en kurs i hunduppfödning.

Arbetskläder kan också vara avdragsgilla. För att du ska få dra av kostnaden för dem krävs att de är olämpliga att använda som kläder privat och att de är direkt knutna till verksamheten. Det kan till exempel handla om skyddsskor och reflexvästar.

Vilka kostnader är ej avdragsgilla?

Det finns kostnader som du inte kan göra avdrag för, även om de egentligen är företagets kostnader. Exempel är parkeringsböter, medlemsavgifter, förseningsavgifter och skatter. De är alla ej avdragsgilla kostnader oavsett vilken bolagsform du har.

Privata inköp som krävs i verksamheten

Hur är det då med sådana privata inköp som du behöver även i arbetslivet, som hörapparat och glasögon? De är ej avdragsgilla även om du också behöver dem på jobbet. Skatteverket kallar sådana utgifter ”personliga levnadskostnader”. De anses vara något du behöver i vardagen för att fungera normalt och de är inte direkt knutna till verksamheten, även om du också behöver dem under arbetsdagen.

Om du till exempel behöver terminalglasögon kan du ”ta dem på företaget”, det vill säga dra av kostnaden för dem. Skulle du däremot behöva glasögon – eller hörapparat – hela tiden, inte bara när du sitter framför datorn eller träffar kunder, betraktas de som en personlig levnadskostnad.

Kan aktiebolag och egenföretagare göra samma avdrag?

Nej, det som är avdragsgillt för ett aktiebolag är inte nödvändigtvis avdragsgillt för egenföretagare. Reglerna skiljer sig ibland åt för olika bolagsformer. På Skatteverkets webbplats finns det bra information om vad som gäller för olika företagsformer. Många frågar om vad som gäller för friskvård och bilresor i tjänsten, och en ständigt aktuell fråga är den om lokalkostnaderna är avdragsgilla. Här kan du läsa mer om vad som är avdragsgillt för aktiebolag och enskilda näringsidkare:

  • Friskvård: Arbetsgivare i ett aktiebolag kan till exempel betala gymkort för personalen – och sig själv – avdragsgillt. För en egenföretagare är det däremot inte tillåtet att bekosta ett gymkort till sig själv med företagets pengar.
  • Bilresor: Om du driver ett aktiebolag kan du skattefritt ta ut en milersättning för de resor du gjort i företaget. Du får också skattefri ersättning för kostnader som tillkommer, till exempel parkeringsavgifter och vägtullar. Enskilda näringsidkare och handelsbolag kan dra av ett motsvarande schablonbelopp per mil i tjänsten, men de har däremot inte rätt till samma skattefria ersättningar.
  • Lokal: Här gäller olika regler för olika boenden; om du till exempel bor i egen villa eller hyresrätt. Har du ett aktiebolag kan du hyra ut utrymmet till bolaget, och sedan blir du beskattad för hyran. Som egenföretagare kan du inte hyra ut din bostad, men du kan dra av ett schablonbelopp för värme, vatten och el förutsatt att du arbetar mer än 800 timmar per år i hemmet. Det finns också en alternativ metod till schablonavdraget som innebär att du skapar en arbetsplats som du inte använder till annat än ditt arbete. Då är en viss del av hyran och elförbrukningen avdragsgill.

Har du ett aktiebolag är det också bra att ha koll på vad som gäller angående att ta ut lön eller utdelning, här berättar vi mer om det.

Behöver du hjälp med bokföringen?

Låt oss på Dorunner hjälpa dig att få ordning på ekonomin genom att hitta en bokföringsbyrå åt dig. Vi tar fram lämpliga byråer åt dig så att du kan välja den som känns rätt för dig.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från serviceföretag.

Du kanske också vill läsa

Vad kostar det att anlita en arkitekt? Och varför ska man anlita en? Vi har samlat svaren på det och en hel del till i den här artikeln.
Genom regelbunden stamspolning så kan du spara många tusenlappar i långa loppet. Här besvarar vi på de vanligaste frågorna när det kommer till stamspolning.
Går ditt aktiebolag med vinst kan du plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön. Här får du information som kan hjälpa dig att hitta ditt svar.
Avdragsgilla kostnader är en viktig del av ett företags bokföring. Men vad betyder avdragsgill egentligen? Här har vi samlat matnyttig information för dig som vill ta reda på mer.
Vad kostar egentligen en flyttstädning? I den här artiklen reder vi ut vad som påverkar priset och vad en flyttstädning kostar per kvm.
Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som ofta drar upp värdet på bostaden. Lyckade förändringar av planlösningen kan också vara väldigt positivt rent ekonomiskt vid en försäljning.

Leave a comment