Vad är en avdragsgill kostnad och vilka kostnader är avdragsgilla?

Avdragsgilla kostnader är en viktig del i bokföringen. Men vad betyder det? Och hur funkar det? I detta inlägg går vi in djupare på det. Dessutom får du exempel på kostnader du kan och inte kan göra avdrag för.

Avdragsgilla kostnader är en viktig del av ett företags bokföring. Men vad betyder avdragsgill egentligen? Kort sagt kan man säga att det är utgifter och företagskostnader som du har rätt att dra av från ditt företag.

I denna artikel har vi samlat matnyttig information för dig som vill ta reda på mer kring avdragsgill, kostnader och avdrag för ditt företag. Dessutom ger vi dig konkreta exempel på kostnader som du kan göra avdrag för – och vilka som ej är avdragsgilla kostnader.

Hitta hjälp via Dorunner

”För att du ska kunna göra avdrag i deklarationen för en kostnad behöver den vara nödvändig för att du ska kunna bedriva din verksamhet.”

Vad är en avdragsgill kostnad?

Ja, vad betyder avdragsgill egentligen? Att en kostnad är avdragsgill betyder enkelt uttryckt att du får dra av den från företaget. Det gäller oavsett om du driver ett aktiebolag, handelsbolag, eller om du är egenföretagare och driver enskild firma. I praktiken innebär det att du ökar företagets kostnader och därmed betalar mindre skatt.

En grundläggande regel är att kostnaden måste ha ett tydligt samband med verksamheten. Generellt kan man säga att alla utgifter som är nödvändiga för att du ska kunna utföra din verksamhet är avdragsgilla, men det finns vissa regler och områden med begränsningar. Inom en del områden får man dra av ett schablonbelopp i stället för hela kostnaden. Det gäller till exempel vid representation då man kan dra av ett fast belopp per person och tillfälle om beloppet överskrider en viss gräns, eller för kostnader som rör verksamhetens lokaler. För dessa fall är momsen inkluderad.

Vilka kostnader är avdragsgilla?

För att du som företag ska ha möjlighet att göra avdrag i deklarationen för en kostnad behöver den vara nödvändig för att du ska kunna bedriva din verksamhet. I vissa fall kan det vara svårt att avgöra om en kostnad är avdragsgill, i synnerhet om du är egenföretagare eller har en enskild näringsverksamhet, då gränsen mellan privatliv och arbetsliv inte är knivskarp. Då kan du behöva motivera dina inköp. Till exempel är kostnaden för facklitteratur avdragsgill.

Benämningen facklitteratur används för att signalera att ämnet i sig inte ska vara av allmänt intresse, det ska i princip avhandla ett specialintresse hos en viss målgrupp. En journalist som behöver läsa in sig på ett allmänt område och köper böcker och tidskrifter om det, kan ha en skälig grund till att få dra av sådana inköp.

Om det råder delade meningar om kostnaden är avdragsgill eller inte är det alltid Skatteverket som har sista ordet. Önskar du se vilka avdrag du kan göra? På Skatteverket.se kan du läsa mer om vad som gäller.

Exempel på avdragsgilla kostnader

Material & varor

Du får bland annat göra avdrag för material och varor som du behöver för att själv kunna generera intäkter i ditt företag. Det kan vara utrustning som kontorsmaterial, dator och skrivbord.

Kursavgift

Något annat som också är en avdragsgill kostnad är kurser i form av fortbildningar. Kursen eller utbildningen behöver ha anknytning till verksamheten och får inte vara en utbildning inom ett nytt område. Till exempel är kursavgiften avdragsgill för en snickare som anmäler sig till en kurs i möbelsnickeri, men inte om personen byter spår och går en kurs i hunduppfödning.

Arbetskläder

Arbetskläder kan också vara en avdragsgill kostnad. För att du ska få dra av kostnaden för dem krävs att de är olämpliga att använda som kläder privat och att de är direkt knutna till verksamheten. Det kan förslagsvis handla om skyddsskor och reflexvästar.

Behöver du hjälp med bokföringen?

Låt oss på Dorunner hjälpa dig att få ordning på ekonomin för ditt företag genom att hitta en bokföringsbyrå åt dig. Vi tar fram lämpliga byråer åt dig så att du kan välja den som känns rätt för dig! Kom igång här.

Läs mer om Förbrukningsmaterial och förbrukningsinventarier

För bokföringens skull kan det också vara bra att ha koll på skillnaden mellan förbrukningsmaterial och förbrukningsinventarier. I vårt inlägg Förbrukningsmaterial och förbrukningsinventarier – vad är skillnaden? går vi igenom just det.

Vilka kostnader är ej avdragsgilla?

Det finns kostnader som du inte kan göra avdrag för, även om de egentligen är företagets utgifter. Detta kan handla om parkeringsböter, medlemsavgifter, förseningsavgifter och skatter. Ingen av dessa är en avdragsgill kostnad, oavsett vilken bolagsform du har.

Avdragsgill representation eller momsavdrag?

Vid tillfällen du representerar eller företräder företaget i externa eller interna sammanhang så kan det komma att betraktas som representation. För att en representation ska vara avdragsgill så behöver utgifterna vara direkt sammankopplade till din företagsverksamhet, så som en personalfest, eller ingår som en del i en affärsförhandling. Tänk även på att ditt företag måste vara momspliktigt.

Något som inte räknas som avdragsgill är representationsmåltider. Här får du dock dra av momsen istället.

Privata inköp som krävs i verksamheten

Hur är det då med sådana privata inköp av sånt som också används i arbetslivet, som hörapparat och glasögon? De är ej avdragsgilla trots att du också behöver dem på jobbet. Skatteverket kallar sådana utgifter ”personliga levnadskostnader”. De anses vara något du behöver i vardagen för att fungera normalt och de är inte direkt knutna till verksamheten, även om det är något som också behövs under arbetsdagen.

Om du till exempel önskar terminalglasögon kan du ”ta dem på företaget”, det vill säga dra av kostnaden för dem. Skulle du däremot behöva glasögon – eller hörapparat – hela tiden, inte bara när du sitter framför datorn eller träffar kunder, betraktas de som en personlig levnadskostnad.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver med ekonomin, så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga bokföringsbyråer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Kan aktiebolag och enskild firma göra avdrag på samma vis?

Nej, det som är avdragsgillt för ett aktiebolag är inte nödvändigtvis avdragsgillt för egenföretagare. Reglerna skiljer sig ibland åt för beroende på vilket typ av bolagsform det är. På Skatteverkets webbplats finns det bra information om vad som gäller för olika företagsformer. Många frågar om hur det funkar med friskvård och bilresor i tjänsten, och en ständigt aktuell fråga är den om lokalkostnaderna är avdragsgilla. Här kan du läsa mer om vad som är avdragsgillt för aktiebolag och enskilda näringsidkare:

Friskvård:

Arbetsgivare i ett aktiebolag kan till exempel betala gymkort för personalen – och sig själv – avdragsgillt. För en egenföretagare är det däremot inte tillåtet att bekosta ett gymkort till sig själv med företagets pengar.

Bilresor:

Om du driver ett aktiebolag kan du skattefritt ta ut en milersättning för de resor du gjort i företaget. Du får också skattefri ersättning för utgifter och kostnader som tillkommer, så som parkeringsavgifter och vägtullar.

Är du en enskild näringsidkare eller handelsbolag får du dra av ett motsvarande schablonbelopp per mil i tjänsten, men de har däremot inte rätt till samma skattefria ersättningar.

Lokal:

Här gäller olika regler för olika boenden; bor du exempelvis i egen villa eller hyresrätt. Har du ett aktiebolag kan du hyra ut utrymmet till bolaget, och sedan blir du beskattad för hyran.

Som egenföretagare kan du inte hyra ut din bostad, men du kan dra av ett schablonbelopp för värme, vatten och el förutsatt att du arbetar mer än 800 timmar per år i hemmet.

Det finns också en alternativ metod till schablonavdraget som innebär att du skapar en arbetsplats som du inte använder till annat än ditt arbete. Då är en viss del av hyran och elförbrukningen avdragsgill.

Lön eller utdelning

Har du ett aktiebolag är det också bra att ha koll på vad som gäller angående att ta ut lön eller utdelning, här går vi in djupare på det.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från serviceföretag.

Fler artiklar inom Bokföring & Ekonomi