Förbrukningsmaterial och förbrukningsinventarier – vad är skillnaden?

Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två (väldigt lika) begrepp? Vi reder ut! Dessutom går vi igenom hur du bokför de olika.

Som företagare är det mycket att hålla reda på, inte minst i bokföringssammanhang. Du har inte bara kvitton och transaktioner att hålla ordning på, du måste också redovisa rätt. Det är inte alltid lätt att veta skillnaden mellan olika konton och det finns begrepp som kan uppfattas som snarlika.

Ett exempel på två begrepp som lätt blandas ihop är förbrukningsmaterial och förbrukningsinventarier. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två? Enkelt förklarat kan man säga att bägge är varor som köpes in till företaget, men förbrukningsinventarier rör sig om något mer långsiktigt än förbrukningsmaterial.

I det här inlägget gör vi en djupdykning i just dessa två begrepp. Vi förklarar skillnaderna, likheterna och dess olika betydelser.

Hitta hjälp via Dorunner

”Förbrukningsinventarier rör sig om något mer långsiktigt än förbrukningsmaterial”.

Vad är förbrukningsmaterial?

I generella ordalag kan man säga att förbrukningsmaterial innefattar varor som köps in, används och byts ut. Gemensamt för dem är också att de ska ha en användningstid på mindre än ett år. Det som räknas som förbrukningsmaterial behöver inte nödvändigtvis vara en komponent i ett företags slutprodukt, men den kan vara ett måste för att det ska gå att tillverka eller utforma slutprodukten. Ett företag som levererar produkter med post kan till exempel bokföra emballaget som förbrukningsmaterial och ett måleriföretag kan hantera kostnaden för golvpapp som förbrukningsmaterial. Exempel på andra produkter som du kan bokföra på kontot för förbrukningsmaterial är toalettpapper, batterier och toner till skrivaren.

För att du ska kunna bokföra en kostnad som förbrukningsmaterial behöver den ha ett obetydligt värde. Det betyder att den inte får överstiga ett halvt basbelopp exklusive moms (ett basbelopp uppgår till 48 300 kronor för år 2022).

Vet du vilka kostnader som är avdragsgilla för ditt företag? I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för en enskild näringsverksamhet och för aktiebolag.

Vad är förbrukningsinventarier?

Själva ordet inventarier skvallrar om att förbrukningsinventarier rör sig om något mer långsiktigt än förbrukningsmaterial. Som riktlinje kan du tänka att en vara bör ha en livslängd på 1–3 år för att räknas som förbrukningsinventarie. Värdemässigt gäller samma regler som för förbrukningsmaterial: kostnaden får inte vara högre än ett halvt basbelopp exklusive moms. Förbrukningsinventarier kan till exempel vara externa hårddiskar, mobiltelefoner och kaffebryggare till kontoret. Kostnaden bokför du direkt vid köptillfället – till skillnad från större investeringar som kan skrivas av.

Hur bokför du förbrukningsmaterial?

Det konto som du vanligtvis använder för att bokföra kostnaden för förbrukningsmaterial är 5450. I posten redovisar du också ingående moms (konto 2641). Så här kan det se ut:

Konto                                          Debet        Kredit

5460  Förbrukningsmaterial    100

2641   Ingående moms               25

1930   Företagskonto                                          125

Det kan vara bra att komma ihåg att sättet att kontera kan variera beroende på vilken typ av verksamhet du bedriver. Det som är förbrukningsmaterial för ett företag kan hamna under ett annat konto för ett annat. Om du till exempel är möbelsnickare och köper in skruv för att kunna tillverka dina varor rör det sig inte om ett förbrukningsmaterial, då ska du i stället bokföra kostnaden som inköp av material och varor (konto 4010). Skulle du däremot köpa in skruv för att montera utrustning som du behöver för att kunna tillverka dina möbler, kan du bokföra inköpet som förbrukningsmaterial.

Driver du ett aktiebolag och funderar på om det är mest lönsamt att ta ut lön eller utdelning? I det här inlägget får du hjälp att fatta ett välgrundat beslut.

Hur bokför du förbrukningsinventarier?

Förbrukningsinventarier bokförs vanligtvis mot konto 5410, men det finns också möjlighet att specificera varan ytterligare. I så fall kan du välja konto 5411 om varans förväntade livslängd är mer än ett år eller 5412 om varan har en livslängd på ett år eller kortare. Så här bokför du förbrukningsinventarier:

Konto                                                          Debet           Kredit

5410        Förbrukningsinventarier       10 000

2641        Ingående moms                      2 500

1930        Företagskonto                                                 12 500

Bokför förbrukningsinventarier

Eftersom den inköpta varan har en begränsad användningstid och inte överstiger ett halvt basbelopp tas kostnaden upp i bokföringen direkt.

Vill du läsa mer om bokföring så har Visma en bra bokföringsguide här.

Ta hjälp av en bokföringsbyrå

Låter det snårigt? Eller räcker inte tiden till? Låt oss på Dorunner hitta en professionell bokföringsbyrå åt dig så att du kan prioritera det du är allra bäst på: din verksamhet. Vi tar fram upp till fem lämpliga kandidater åt dig så att du kan välja den som känns helt rätt för dig. Alla företag på Dorunner har en profil så att du kan läsa omdömen från tidigare kunder och se information om olika kompetenser och tjänster. Allt för att du ska kunna välja det som passar dig bäst.

Avskrivning – är det en möjlighet?

Nej, det går inte att skriva av vare sig förbrukningsmaterial eller förbrukningsinventarier. Varor som omfattas av dessa två konton har ett relativt lågt värde och därför tar du upp dem som kostnader i bokföringen direkt. Däremot är avskrivning för inventarier och material en möjlighet om du gör ett större inköp eller en stor investering. Enkelt uttryckt betyder det att du delar upp kostnaden över flera år för att större investeringar inte ska ha en så stor negativ påverkan på ett företags finansiella resultat. Avskrivningstakten avgörs av hur lång användningstid en produkt eller tillgång väntas ha. För en dator är det till exempel i regel två år, medan en fastighet kan skrivas av i flera år. En maskin som har en uppskattad användningstid på fem år får därmed en avskrivningstakt på 20% per år.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver med ekonomin, så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga bokföringsbyråer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från bokföringsbyråer. Du får då en bra första uppfattning av kostnaderna.

Fler artiklar inom Bokföring & Ekonomi