Arbetsgivaravgifter 2022 – vad gäller för dig?

I detta inlägg svarar vi på frågor kring arbetsgivaravgiften. Vad innebär den? Hur räknar du ut avgiften och vad är viktigt att du tänker på?

Som arbetsgivare behöver du betala in skatt för dina anställda, och dessa avgifter skiljer sig för varje år och varierar beroende på dina anställdas ålder. Det är dessa utgifter som man syftar till när man pratar om arbetsgivaravgifter. Med andra ord är det de sociala avgifter du måste betala till staten för dina anställda.

I det här inlägget går vi djupare in på vad arbetsgivaravgifter är, vad som gäller för år 2022 och hur du räknar ut hur mycket du ska betala.

Hitta hjälp via Dorunner

”Avgifterna och skatterna du betalar in till Skatteverket kan upplevas som höga, men de finns där för att täcka det grundläggande sociala försäkringsskyddet i form av exempelvis sjukvård, pensioner och social omsorg.”

Vad är arbetsgivaravgift?

Utöver den lön du som arbetsgivare betalar ut till dina anställda behöver du betala en lagstadgad arbetsgivaravgift, alltså de sociala avgifter du måste betala till staten för dina anställda. Avgifterna kan variera beroende på när dina anställda är födda och beräknas som en procentsats baserat på dina anställdas bruttolön. Skatteverket använder begreppet sociala avgifter, vilket är ett samlingsnamn för arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Egenavgifter betalar man om man har enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag. Driver du ett aktiebolag och är osäker på om du ska plocka ut lön eller utdelning? I den här artikeln reder vi ut vad som är mest fördelaktigt för dig.

Ta hjälp av en bokföringsbyrå

Tycker du det känns krångligt att räkna ut alla avgifter, är du rädd att det ska bli fel, eller räcker tiden helt enkelt inte till? Låt oss på Dorunner hitta en bokföringsbyrå åt dig. Vi tar fram några lämpliga förslag och du kan välja vilken som passar dig och just dina behov. Hos oss kan du även läsa omdömen från andra kunder för att avgöra vilken firma som är mest pålitlig.

Hitta din bokföringsbyrå nu

Varför betalar man arbetsgivaravgift?​

Avgifterna och skatterna du betalar in till Skatteverket kan upplevas som höga, men de finns där för att täcka det grundläggande sociala försäkringsskyddet i form av exempelvis sjukvård, pensioner och social omsorg. Avgifterna innefattar också bland annat:

  • Allmän löneavgift
  • Ålderspensionsavift
  • Sjukförsäkringsavgift
  • Arbetsskadeavgifter
  • Föräldraförsäkringsavgift
 

Timpriset för en hantverkare specialiserad på badrum och kakel ligger i snitt någonstans mellan 500 – 900 kronor/timme, men självklart finns det hantverkare som ligger både lägre och högre än så. I runda slängar kan man räkna på en arbetskostnad på ungefär 15 000 – 20 000 per kvm. För vårt badrum på 6 m2 skulle det innebära en arbetskostnad på mellan 90 000 – 120 000 kr.

Arbetsgivaravgiften i procent​

Den totala arbetsgivaravgiften för 2022 ligger på 31,42 % av bruttolönen plus värdet för eventuella förmåner du betalar ut till dina anställda. Det kan vara exempelvis friskvård, företagsbilar eller mobiltelefoner. Vissa åldrar har dock en sänkt arbetsgivaravgift och därmed en lägre procentsats av bruttolönen. Följande procent gäller för olika födelseår. Nivån på bruttolönen spelar också roll, se *.

  • 2004-2006: 10,21% *
  • 1999-2003: 19,73% *
  • 1938-1956: 10,21%
  • 1937 eller tidigare: 0%
 

Den lägre avgiften för personer födda 1999–2006 gäller ersättningar upp till max 25 000 kr per kalendermånad och person. På ersättning över 25 000 kronor betalar du 31,42 % i arbetsgivaravgift. Källa: Skatteverket

Hur räknar jag ut arbetsgivaravgiften?

Du räknar alltså ut arbetsgivaravgiften baserat på bruttolönen inklusive skattepliktiga förmåner. På Skatteverket räknar du ut avgiften i din arbetsgivardeklaration, och tjänsten räknar automatiskt ut skatteavdrag åt dig utifrån vad du redovisar. Lämnar du in dina redovisningar via en blankett måste du själv räkna ihop totalsumman av arbetsgivaravgifter och skatteavdrag. Här är ett exempel på en uträkning: Linda är född 2002 och tjänade 17 430 kronor den senaste månaden. Då ska arbetsgivaren betala 3 439 kronor i arbetsgivaravgift. Det räknas alltså ut enligt följande ekvation: 17 430 x 0,1973 = 3 439.

Nedsättningar av arbetsgivaravgifter

Om du startat eget företag med upp till två anställda kan du få nedsättning av avgiften, för att du ska kunna komma igång, och det kallas växa-stöd. Du kan också få nedsättning om du driver ett litet företag i en kommun där det är svårare att driva ett litet företag på grund av de geografiska nackdelarna, sett till geografiskt läge. Om du bedriver forskning har du också möjlighet att få nedsättning av arbetsgivaravgiften.

Då behöver du inte betala några avgifter

Har du anställda som inte har tjänat mer än 1000 kronor under inkomståret så behöver du inte betala några arbetsgivaravgifter alls.

När behöver jag betala?

Den 12:e varje månad ska du lämna in din arbetsgivardeklaration och då ska du betala skatten och arbetsgivaravgifterna till företagets skattekonto. Infaller betalningsdagen på en helgdag betalar du nästkommande arbetsdag. I år infaller till exempel den 12:e mars på en lördag, och då betalar du in avgifterna på måndagen den 14:e mars.

Se till att betalningen kommer in i tid

Betalningen måste komma in till Skatteverket i tid varje månad. Skatteverket är relativt snabba på att rapportera om du har missat, så att du har chans att betala innan du får en förseningsavgift. Om du inte betalar i tid kan det utöver den extra avgiften, synas i kreditupplysningar av ditt företag. Det kan påverka hur och om andra vill göra affärer med dig. Någon som är sen med betalningar är kanske inte pålitlig? Så, för att säkerställa att betalningen kommer in i tid krävs det en väl inarbetad rutin. Idag finns en uppsjö av bokföringssystem som underlättar arbetet, men vi vet ju att tiden ofta är knapp som företagare och att du gärna vill fokusera på att utveckla verksamheten. Därför kan det vara skönt att lämna över arbetet till en bokföringsbyrå som ser till att alla avgifter och skatter betalas in i tid varje månad, under hela året. Vet du vilka kostnader som är avdragsgilla för ditt företag? I den här artikeln får du full koll på vad du kan dra av för i ditt företag.

Hitta rätt företag – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av bokförings- eller ekonomisk hjälp du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga byråer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat redovisningsbyråer hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från bokföringsbyråer. Du får då en bra första uppfattning av kostnaderna.

Fler artiklar inom Bokföring & Ekonomi