Tänk på det här innan du bygger ett uterum

Du kanske är en av dem som drömmer om ett uterum att mysa i när hösten kommer, men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar? I den här artikeln hittar du det du behöver tänka på innan du börjar planera ditt uterum.

Om du letar efter ett elegant och praktiskt sätt att utöka din bostad är uterum ett utmärkt alternativ. Men det finns några saker att tänka på innan du sätter igång med bygget.

Några saker att tänka på är dels funktionen av ditt uterum, det kan komma att avgöra i vilket läge du ska placera ditt uterum. Se även till att du har all information och godkännanden du behöver i form av bygglov, arkitektritningar, material och lösvirke innan du drar igång.

Med dessa faktorer i åtanke är du ett steg närmare ditt nya uterum!

Hitta hjälp via Dorunner

Vill du ha rummet i söderläge måste du se till så att det fungerar med resten av husets planering och arkitektur i det läget. 

Funktion & konstruktion

Först behöver du bestämma dig för vad du ska använda uterummet till. Om du vill kunna vara i rummet året om behöver det exempelvis vara isolerat. Det är även bra att fundera på hur ventilationen ska se ut eftersom att det lätt blir kondens i uterum på sommaren. Placeringen av uterummet är också viktig eftersom att det avgör om du har sol under dagen eller kvällen i ditt uterum. Vill du ha rummet i söderläge måste du se till så att det fungerar med resten av husets planering och arkitektur i det läget. 

Grunden & taket

Det finns flera varianter på tak, många väljer att ha ett glastak medan andra föredrar att ha ett plåttak eller kanalplasttak. Tänk på att ett genomskinligt glastak ofta gör att det blir väldigt varmt i uterummet under sommaren. Därför kan det vara bra att halva taket är i glas och att halva taket är i plåtmaterial för att minska värmen. Ett kanalplasttak är också ett bra alternativ då det har olika isoleringsvärden, vilket gör att det har en isolerande effekt. Kanalplasttak kan även var genomskinligt, perfekt för den som vill ha ett tak som ger ett bra ljusinsläpp. 
 
Du kan välja mellan att göra ett trädäck eller en gjuten grund till ditt uterum.
 
Fördelen med att trädäck är att det snabbt värms upp av solen men det har ingen isolerande funktion och tappar därför värmen snabbt. Vill du ha ett isolerat uterum ska du därför välja en gjuten grund, i en gjuten grund kan du även lägga golvvärme.

Planera & budgetera

Tänk på att du kan behöva söka bygglov får sådana här typer av byggen och därför kan det vara bra att kontakta din kommun för vidare rådgivning innan du startar. 
 
När du ska budgetera för ditt uterum är det bra att ta räkna på kostnader för ett eventuellt bygglov, arkitektritning, material och lösvirke, grunden samt kostnaden för arbetet. Kom ihåg att du har rätt att göra ROT-avdrag vid en tillbyggnad så som ett uterum. Läs mer om hur du använder ROT-avdraget på bästa sätt i vårt blogginlägg.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din renovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter. Du får då en bra första uppfattning av vad ett tillbygge skulle kosta.

Fler artiklar inom Uteplats, Bygg & Renovering
Garage och carport håller din bil ren

Bygga garage eller carport – kostnader, regler & tips

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst? Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Läs mer »
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »