Ska du flytta? Tänk på det här

Att flytta är en tudelad upplevelse, som är full av glädje och förväntan, men också sin beskärda del av tungt jobb. Ett hem rymmer så mycket av både små och stora saker. För att inte tala om hur mycket som ryms i källarförrådet, där det ofta är packat på höjden.

Hur många flyttkartonger behöver jag?

Ett riktvärde är ca 1 flyttkartong/kvm. Men vet du med dig att du har mycket saker, är det en god idé att fixa ett par extra kartonger. Tänk på att vissa saker är svåra att packa, eftersom de har en otymplig form. Därför kan det finnas kartonger med bara ett fåtal artiklar i.

Packa böcker i papperspåsar

Flytta böcker i papperspåsar så att du orkar bära

En flyttkartong full med böcker är väldigt otymplig och väger oftast mer än man orkar bära. Ett tips är att flytta böcker i papperspåsar. På det sättet väger de inte mer än vad du orkar bära eller vad påsen klarar av.

Använd plastöverdrag till möbler

Klädseln på soffor och madrassbottnar ofta är fast och därmed svår att rengöra om den skulle få en fläck i flytten. Hos magasineringsföretag hittar du ofta smarta produkter för flytten, som till exempel plastöverdrag till sängar och möbler. 

Paketera dina saker noggrant 

Glas och porslin är känsliga föremål och går lätt sönder. Var noga med paketeringen av dina glas- och porslinsföremål när du flyttar. Snåla inte med bubbelplast och packpapper och tänk på hur du placerar dina föremål i flyttlådorna. Märk upp kartongerna med glasföremål noga, så att det framgår att man ska vara extra försiktig när de flyttas.

Börja packa i tid och se till att rensa

Det tar lång tid att flytta och att packa ner ett helt hem. Börja i god tid och var strukturerad i din packning. Ta ett rum i taget och märk upp flyttkartongerna väl, så att du vet vart de ska placeras i ditt nya hem. Passa på att rensa ut gammalt skräp när du ändå är igång.

Packa en väska med ombyte och värdesaker

Det är ofta rörigt i samband med en flytt. Därför är det smart att packa ner ett ombyte och dina viktigaste ägodelar i en separat väska, så att du har koll på dem. Det kan till exempel vara ditt pass, din dator, smycken och värdesaker.

Finns det hiss i ditt nya hus?

Kolla hur stor hissen är när du ska flytta

Om det finns hiss i huset dit du ska flytta är ett tips att kolla hur stor den är innan du flyttar in. Du kan då räkna ut vad som får plats i den och vad som behöver bäras upp för trappen.

Tänk på det här när du ska flytta

Bästa tipsen när du ska flytta
  • Hyr släp i god tid (månadsskiften är den vanligaste tiden att flytta och det är därför en god idé att hyra släpet i god tid).
  • Har din bil en dragkrok eller behöver du hyra en bil med krok?
  • Vem hjälper dig att packa och flytta? Ensam är inte stark vid en flytt. Ring runt till kompisar och boka upp dem i god tid.
  • En pirra kan vara väldigt behjälplig vid en flytt och besparar dig onödigt tunga och långa lyft

Flytt omfattas av RUT-avdraget

Tar du hjälp av en flyttfirma omfattas kostnaden av RUT-avdraget, vilket betyder avdrag på 50% av kostnaden upp till 50 000 kr. Dubbelkolla alltid så att du har rätt till avdraget på Skatteverkets webbplats.

Vill du slippa göra jobbet själv? Hos oss hittar du 650 företag som kan hjälpa dig med flytten.

Efterfråga en offert redan idag.

Skapa offertförfrågan