Ska du flytta? Tänk på det här

Ska du flytta? Ta del av våra bästa tips eller anlita en flyttfirma som hjälper dig genom hela processen. Flytt omfattas av RUT-avdraget.

Att flytta är en tudelad upplevelse, full av glädje och förväntan, men det är också tungt jobb. Ett hem rymmer så mycket olika typer av saker. För att inte tala om hur mycket som ofta gömmer sig i källarförrådet, där det ofta är packat på höjden.

Här delar vi med oss av våra bästa tips när det kommer till en flytt. Vi ger dig en uppskattning av hur många flyttkartonger som behövs och hur man undviker att packa lådorna för tungt.

Vill du slippa allt stök och kånkande? Lugn, du hittar över 1000 flyttfirmor över hela landet hos oss. De är redo att kavla upp ärmarna och hjälpa dig med allt!

Hitta hjälp via Dorunner

”Ett riktvärde är att det krävs ca 1 flyttkartong/kvm. Men vet du med dig att du har mycket saker, är det en god idé att fixa ett par extra kartonger”.

Hur många flyttkartonger behöver jag?

Ett riktvärde är ca 1 flyttkartong/kvm. Men vet du med dig att du har mycket saker, är det en god idé att fixa ett par extra kartonger. Tänk på att vissa saker är svåra att packa, eftersom de har en otymplig form. Därför kan det finnas kartonger med bara ett fåtal artiklar i. Säkra upp med ett par extra om du är osäker. Oftast behöver man fler än man tror.

Packa böcker i papperspåsar

En flyttkartong full med böcker är väldigt otymplig och väger oftast mer än man orkar bära. Ett tips är att flytta böcker i papperspåsar. På det sättet väger de inte mer än vad du orkar bära eller vad påsen klarar av.

Använd plastöverdrag till möbler

Klädseln på soffor och madrassbottnar ofta är fast och därmed svår att rengöra om den skulle få en fläck i flytten. Hos magasineringsföretag hittar du ofta smarta produkter för flytten, som till exempel plastöverdrag till sängar och möbler.

Paketera dina saker noggrant

Glas och porslin är känsliga föremål och går lätt sönder. Var noga med paketeringen av dina glas- och porslinsföremål när du flyttar. Snåla inte med bubbelplast och packpapper och tänk på hur du placerar dina föremål i flyttlådorna. Märk upp kartongerna med glasföremål noga, så att det framgår att man ska vara extra försiktig när de flyttas.

Börja packa i tid och se till att rensa

Det tar lång tid att flytta och att packa ner ett helt hem. Börja i god tid och var strukturerad i din packning. Ta ett rum i taget och märk upp flyttkartongerna väl, så att du vet vart de ska placeras i ditt nya hem. Passa på att rensa ut gammalt skräp när du ändå är igång.

Packa en väska med ombyte och värdesaker

Det är ofta rörigt i samband med en flytt. Därför är det smart att packa ner ett ombyte och dina viktigaste ägodelar i en separat väska, så att du har koll på dem. Det kan till exempel vara ditt pass, din dator, smycken och värdesaker.

Tänk på det här när du ska flytta

  • Hyr släp i god tid (månadsskiften är den vanligaste tiden att flytta och det är därför en god idé att hyra släpet i god tid).
 
  • Har din bil en dragkrok eller behöver du hyra en bil med krok?
 
  • Vem hjälper dig att packa och flytta? Ensam är inte stark vid en flytt. Ring runt till kompisar och boka upp dem i god tid.
 
  • En pirra kan vara väldigt behjälplig vid en flytt och besparar dig onödigt tunga och långa lyft.
 
  • Eller boka flyttfirma via Dorunner så behöver du varken packa eller bära.

Finns det hiss i ditt nya hus?

Om det finns hiss i huset dit du ska flytta är ett tips att kolla hur stor den är innan du flyttar in. Du kan då räkna ut vad som får plats i den och vad som behöver bäras upp för trappen.

Flytt omfattas av RUT-avdraget

Tar du hjälp av en flyttfirma omfattas kostnaden av RUT-avdraget, vilket betyder avdrag på 50% av kostnaden upp till 75 000 kr. Dubbelkolla alltid så att du har rätt till avdraget på Skatteverkets webbplats. Vill du veta vad det kostar att ta in en flyttfirma? Kolla in vår kostnadsguide här.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din flytt så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med upp till 5 flytt- och/eller städföretag som skickar offert till dig. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från flyttfirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Flytt
Flyttlådor i lägenhet

Vad kostar en flyttfirma?

Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.

Läs mer »

Kostnad för transport av möbler

Ibland är allt man vill att bara kunna förflytta sina saker från punkt A till punkt B. Men som med så mycket annat är det ibland svårt att veta hur man går till väga. I denna artikel går vi igenom några olika alternativ.

Läs mer »