Ska du flytta? Tänk på det här

Att flytta är en tudelad upplevelse, som är full av glädje och förväntan, men också sin beskärda del av tungt jobb. Ett hem rymmer så mycket av både små och stora saker. För att inte tala om hur mycket som ryms i källarförrådet, där det ofta är packat på höjden.

Här delar vi med oss av våra bästa tips när det kommer till flytt. Bland annat ett riktmärke när det kommer till att beräkna antalet kartonger som krävs och hur man undviker att packa lådorna för tungt.

Känner du att du inte orkar göra det själv hittar du över 650 flyttfirmor över hela landet hos oss. De är redo att kavla upp ärmarna och bära både tunga kartonger och ett piano. 

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Ett riktvärde är att det krävs ca 1 flyttkartong/kvm. Men vet du med dig att du har mycket saker, är det en god idé att fixa ett par extra kartonger”.

Hur många flyttkartonger behöver jag?

Ett riktvärde är ca 1 flyttkartong/kvm. Men vet du med dig att du har mycket saker, är det en god idé att fixa ett par extra kartonger. Tänk på att vissa saker är svåra att packa, eftersom de har en otymplig form. Därför kan det finnas kartonger med bara ett fåtal artiklar i.

Packa böcker i papperspåsar

En flyttkartong full med böcker är väldigt otymplig och väger oftast mer än man orkar bära. Ett tips är att flytta böcker i papperspåsar. På det sättet väger de inte mer än vad du orkar bära eller vad påsen klarar av.

Använd plastöverdrag till möbler

Klädseln på soffor och madrassbottnar ofta är fast och därmed svår att rengöra om den skulle få en fläck i flytten. Hos magasineringsföretag hittar du ofta smarta produkter för flytten, som till exempel plastöverdrag till sängar och möbler.

Paketera dina saker noggrant

Glas och porslin är känsliga föremål och går lätt sönder. Var noga med paketeringen av dina glas- och porslinsföremål när du flyttar. Snåla inte med bubbelplast och packpapper och tänk på hur du placerar dina föremål i flyttlådorna. Märk upp kartongerna med glasföremål noga, så att det framgår att man ska vara extra försiktig när de flyttas.

Börja packa i tid och se till att rensa

Det tar lång tid att flytta och att packa ner ett helt hem. Börja i god tid och var strukturerad i din packning. Ta ett rum i taget och märk upp flyttkartongerna väl, så att du vet vart de ska placeras i ditt nya hem. Passa på att rensa ut gammalt skräp när du ändå är igång.

Packa en väska med ombyte och värdesaker

Det är ofta rörigt i samband med en flytt. Därför är det smart att packa ner ett ombyte och dina viktigaste ägodelar i en separat väska, så att du har koll på dem. Det kan till exempel vara ditt pass, din dator, smycken och värdesaker.

Finns det hiss i ditt nya hus?

Om det finns hiss i huset dit du ska flytta är ett tips att kolla hur stor den är innan du flyttar in. Du kan då räkna ut vad som får plats i den och vad som behöver bäras upp för trappen.

Tänk på det här när du ska flytta

  • Hyr släp i god tid (månadsskiften är den vanligaste tiden att flytta och det är därför en god idé att hyra släpet i god tid).
  • Har din bil en dragkrok eller behöver du hyra en bil med krok?
  • Vem hjälper dig att packa och flytta? Ensam är inte stark vid en flytt. Ring runt till kompisar och boka upp dem i god tid.
  • En pirra kan vara väldigt behjälplig vid en flytt och besparar dig onödigt tunga och långa lyft.
  • Eller boka flyttfirma via Dorunner så behöver du varken packa eller bära. 

Flytt omfattas av RUT-avdraget

Tar du hjälp av en flyttfirma omfattas kostnaden av RUT-avdraget, vilket betyder avdrag på 50% av kostnaden upp till 50 000 kr. Dubbelkolla alltid så att du har rätt till avdraget på Skatteverkets webbplats.

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Planering & regler

Rot- och rutavdrag kan göras när du anlitar någon för att få hjälp med arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rut och rot.
Det börjar bli dags att planera våren och sommarens projekt och boka upp hantverkare. Under årets varma och torra månader kan du passa på att ta hand om husets utsida och trädgård.
Dorunner är en plattform med tusentals anslutna tjänsteföretag. Vi har hjälpt BRF:er i över 10 år med processen att upphandla nya avtal. Börja alltid på Dorunner.se när du behöver hjälp.
Inom yrkes- och tjänstesektorn finns ett flertal olika certifieringar och auktoriseringar inom respektive fält. Men vilka krävs och hur kollar man att certifikaten är aktuella? Kolla in vår guide!

När du äger en bostadsrätt så har du större frihet vad gäller renoveringar än med hyresrätt. Men du kan inte göra vad som helst.

Sedan 2007 så har svenskar kunnat dra nytta av det som kallas för RUT-avdrag. RUT står för rengöring underhåll och…