Packa inför flytt – våra 10 bästa tips

Att stå inför en flytt kan kännas både spännande men också stressande och överväldigande. Därför är det viktigt att börja packa och förbereda i tid. Vi går igenom 10 tips och råd som är bra att tänka på inför din flyttpackning.

Ska du flytta och håller på förbereda dig för att ta tag i flyttpackningen? Ja då finns det en hel del grejer att gå igenom och tänka på.

För det första vill du se till att alla dina tillhörigheter är packade på ett säkert och tryggt sätt. Detta innebär att du måste använda robusta lådor och att du måste packa in alla ömtåliga föremål omsorgsfullt.

För det andra bör du fundera på vad du behöver packa och hur du bäst gör det. Kläder kan till exempel packas i resväskor eller vakuumpåsar, medan tyngre saker som böcker bör packas i lådor.

Slutligen måste du se till att allt är tydligt märkt så att du vet var allt finns när du anländer till ditt nya hem.

I denna artikel går vi igenom 10 tips och råd som är bra att tänka på inför din flyttpackning!

Hitta hjälp via Dorunner

”tips är att tejpa fast fjärrkontroller och lösa tillbehör på TV:n eller den elektronikpryl som det hör ihop med”

1. Börja packa i tid

Ge dig tid inför flytten att i lugn och ro kunna rensa ut och sälja sådant som du inte ska flytta med. Genom att börja flyttpacka i tid slipper du stressen som kan uppstå veckan innan flytten, eller att behöva flytta med onödiga saker. Att packa tar oftast lång tid, det ska man inte glömma, så att börja i god tid är bland det viktigaste.

2. Köp fler flyttkartonger än du tror

Att bedöma hur många flyttkartonger du behöver inför din flytt kan kännas omöjligt. Men det vanligaste är faktiskt att vi underskattar hur mycket prylar vi faktiskt har. En bra tumregel om man är osäker är att innan du börjar packa, räkna på 1 flyttlåda per kvadratmeter. Självklart kan behovet variera beroende på hur mycket saker du har, men om inte annat kan det vara en bra utgångspunkt när du uppskattar antalet.

Flyttkartonger finns att köpa på de flesta stora varuhus så som BauhausRusta och IKEA.

3. Flyttpacka smart och logiskt

Tro mig, du kommer tacka dig själv om saker och ting har packats organiserat och genomtänkt. Det vill säga att osthyveln går tillsammans med övriga köksredskap och inte tillsammans med skoputsen. Vid en flytt har man redan så många bollar i luften att det är lätt att glömma vart du packade ner cykelpumpen, durkslaget eller just den där vasen. Men genom att flyttpacka smart och tänka logiskt så blir det också logiskt sen när du packar upp i den nya bostaden.

4. Märk upp dina kartonger

Vad som också underlättar när du flyttpackar smart är att märka kartongerna ordentligt. Skriv vilket rum de ska till och kanske till och med vad som ligger i lådan. Så länge du själv förstår när du sen packar upp i nya bostaden. Har du ömtåliga saker i lådan? Skriv då ÖMTÅLIGT på lådan, för att undvika att något går sönder.

5. Packa ner sladdar och kablar ihop

En trasslig sladdhistoria vill ingen någonsin hantera. Gör dig själv en tjänst och vira och tejpa ihop dina sladdar istället för att bara slänga ner dem i en flyttlåda. Du kan tacka mig sen.

Ett annat tips är att tejpa fast fjärrkontroller och lösa tillbehör på TV:n eller den elektronikpryl som det hör ihop med. På så vis har du allt samlat sen när det är dags att packa upp i det nya hemmet.

Anlita flytthjälp

Är flytten en alldeles för tung börda att ta själv så kan du självklart ta hjälp. Antingen av familj och vänner, eller av en professionell flyttfirma. Inte nog med att de sköter all transport, bärande och flyttande, de kan även hjälpa dig att packa ner allting i flyttlådor.

Vad kostar det?

I vår artikel Vad kostar en flyttfirma? har vi svarat på de vanligaste frågorna kring kostnaden för att anlita en flyttfirma, och vad som är bra att ha i åtanke när ni jämför flyttfirmor.

Ta hjälp av Dorunner

Vill du ha hjälp att hitta den bästa flyttfirman för dig så kan du enkelt hitta och jämföra flyttfirmor hos Dorunner. Allt du behöver göra är att lägga upp ett uppdrag, så blir du kontaktad av upp till 5 företag.

6. Skydda ömtåliga prylar

När det kommer till ömtåliga prylar så som glas och porslin, är själva packningen extra viktig eftersom du troligtvis inte vill att någonting ska gå sönder. Vira eller linda in föremålen i exempelvis tidningspapper, bubbelplast, handdukar eller andra textiler för att undvika kras-kalas. Och snåla inte med skydd!

 

7. Packa ner textilier i botten på lådorna

Lägg gardiner, dukar, filtar, handdukar och andra textilier i botten på dina flyttkartonger för att ge extra skydd och samtidigt nyttja förvaringen på bästa sätt.

8. Packa inte för tungt i lådorna

Se till att du inte packar dina lådor för tungt, du ska ju faktiskt orka bära dem också. Variera både tunga och lätta saker i en och samma låda så att det inte blir för tungt för ryggen.

9. Packa dina kläder smart

Om du packar kläder i flyttlådor så tänk på att bara fylla dem till hälften. Det väger mer än vad man tror och att fylla en hel normalstor flyttlåda kommer troligtvis bli alldeles för tungt för att bära.

Ett annat förslag är att packa kläderna i soppåsar. På så vis kan du enkelt packa plagg med galgar direkt ner och upp i din nya garderob. Även resväskor är bra att nyttja till detta. Tänk på att vika, alternativt rulla ihop kläderna så att det tar så lite plats som möjligt och dessutom inte blir skrynkliga. Är du orolig att inte få plats med alla kläder så är ytterligare ett alternativ att använda vakuumpåsar, det minimerar storleken och förenklar därmed flytten.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din flytt så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med experter inom området och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

10. Packa en låda för de första dagarna

Sist men inte minst så kan det vara bra att packa en specifik låda med sånt som du vet att du kommer behöva de första dagarna. Det kan vara sådant som kläder, sängkläder, toalettartiklar, glas att dricka ut och annat husgeråd.

Checklista för flytten​

Ja, att det är mycket att tänka på vid flytt är ingen nyhet direkt. Är du orolig att du ska glömma fixa någonting? Då kan du läsa vår Kom ihåg-lista inför flytt där vi har listat allt du behöver göra innan och under flytten.

Inköpslista:

  • Flyttkartonger, gärna så stabila som möjligt
 
  • Tidningspapper, silkespapper, bubbelplast
 
  • Bred tejp att försluta instabila kartonger
 
  • Markeringspennor att markera kartongerna med
 
  • Sax
Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från flyttfirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Flytt
Flyttlådor i lägenhet

Vad kostar en flyttfirma?

Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.

Läs mer »

Kostnad för transport av möbler

Ibland är allt man vill att bara kunna förflytta sina saker från punkt A till punkt B. Men som med så mycket annat är det ibland svårt att veta hur man går till väga. I denna artikel går vi igenom några olika alternativ.

Läs mer »