Lägga marmorgolv – då behöver du ha koll på detta

På senare år har marmorgolv blivit väldigt populära att installera i många rum i hemmet. Golv av marmor i snygga färger kan ge ditt hem en lyxig känsla och öka dess värde, men installationen kräver noggrann planering och precision.

Om du vill lägga ett golv av marmor kan du välja mellan äkta natursten eller så kallad marmor-klinker. Det sistnämnda är brända lerplattor som glaserats med ett dekorativt ytskikt som efterliknar äkta marmor.

Att lägga marmorgolv eller golv av marmorliknande klinker kräver gediget förarbete. För installation av äkta marmor måste du också se till att använda speciellt installationsmaterial för ändamålet. Det är även viktigt att komma ihåg att äkta marmor är mer komplicerat att underhålla.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta innan du påbörjar golvläggningsprocessen – från val av material till installation och underhåll av ditt golv.

Hitta hjälp via Dorunner

”Tänk på att riktig marmor är ett naturligt material och kan variera i färg och mönster.”

Äkta marmor vs marmor-klinker – utbud och användningsområden

Äkta marmorgolv och marmor-klinkers kan tillföra en lyxig och elegant touch i olika delar av hemmet. Båda varianterna kommer i flera olika färger – exempelvis vit med gråfärgade strimmor, grå med svartfärgade strimmor eller svart med vit- eller gråfärgade strimmor. Om du önskar något mer unikt kan du i sin tur välja vita plattor med gröna eller blå strimmor.

Du kan också välja från ett stort utbud av former på dina marmor- eller klinkerplattor. Det finns allt från större, kvadratiska plattor till små mosaikliknande alternativ. Utseende är dock inte det enda du behöver fundera kring – det är också viktigt att noggrant överväga materialens specifika egenskaper och underhållskrav.

Äkta marmorplattor i mindre trafikerade rum

Plattor av äkta marmor, med sin unika skönhet och naturliga lyster, passar utmärkt i mer formella och mindre trafikerade områden i hemmet. 

Detta beror på att äkta marmor är ett mjukare stenmaterial som kan bli känsligt för repor och slitage över tid. 

Marmorgolv kan alltså vara ett bra alternativ till det klassiska trägolvet i exempelvis vardagsrummet eller matsalen.

Marmor-klinker i rum med hög trafik eller mycket fukt

Marmor-klinkers, det vill säga keramiska plattor som är designade för att efterlikna utseendet på äkta marmor, är i sin tur ett mer hållbart och underhållsfritt alternativ. 

Marmor-klinker passar alltså bättre i rum med hög trafik eller mycket fukt – som kök, badrum och tvättstugor.

Dessa plattor är ofta mer resistenta mot repor och fläckar än plattor av äkta marmor.

Så lägger du marmorgolv – vanliga misstag att undvika

Att lägga marmorgolv, oavsett om du väljer genuin marmor eller marmorliknande klinker, kan vara en väldigt komplex uppgift. Det finns några misstag som många ofta gör.

Förbered underlaget ordentligt

Förberedelse av underlaget är ett kritiskt steg, både när du ska lägga riktigt marmorgolv och marmor-klinkers. Ett ordentligt förberett underlag garanterar en jämn och hållbar installation. 

Här är några viktiga steg att följa (kom ihåg att riktiga marmorgolv kräver installationsmaterial som är särskilt avsett för just marmor):

Så mycket kostar de olika golvplattorna (kr/m)

Priset är en annan aspekt som är bra att i åtanke när du väljer mellan äkta marmor och marmor-klinker. 

Äkta marmor är nämligen betydligt mer kostsamt än klinkers som bara efterliknar materialet.

 Marmor har en prislapp runt 1 500 kr/m, medan marmor-klinker kan kosta från 100 kr/m och uppåt.

1. Rengöring: Börja med att rengöra underlaget noggrant. Det bör vara fritt från damm, smuts, fett eller andra föroreningar som kan hindra plattorna från att fästa ordentligt.

2. Kontroll av underlaget: Kontrollera att underlaget är plant. Använd ett vattenpass för att se till att det inte finns några ojämnheter.

3. Primer: Applicera en primer på underlaget för att förbättra vidhäftningen mellan underlaget och plattlimmet. Låt primern torka helt innan du fortsätter till nästa steg.

4. Fuktskydd: Om du lägger marmorplattor i ett våtrum, som ett badrum, är det viktigt att installera ett fuktskydd för att förhindra vattenskador.

5. Torktid: Ge underlaget tillräckligt med tid att torka innan du börjar lägga plattorna.

Använd rätt verktyg och tillbehör

Ett annat misstag är att inte använda rätt verktyg och tillbehör. Du behöver en tandad spackel och vidhäftningsprimer. Applicera primern i ett jämnt lager för att säkerställa att plattorna fäster ordentligt mot golvet. 

Tänk på att riktig marmor är ett naturligt material och kan variera i färg och mönster. Därför kan det vara en bra idé att torrlägga plattorna innan installationen för att säkerställa att du är nöjd med layouten.

Var uppmärksam på underlaget

När du lägger marmorplattor eller marmor-klinker är det viktigt att vara uppmärksam på vilket underlag du arbetar med. Detta kan nämligen påverka både installationen och det långsiktiga resultatet. Om underlaget är betong ska du se till att det är helt torrt, rent och jämnt innan du börjar. Betong kan absorbera fukt, så om du lägger plattor i ett fuktigt utrymme som ett badrum bör du installera ett fuktskydd.

Om underlaget är trä, se till att det är stabilt och inte flexar, eftersom detta kan leda till att plattorna spricker över tid. När du lägger plattor över ett befintligt kakel- eller stengolv, se till att det gamla golvet är rent och i gott skick.

Så underhåller du äkta marmorgolv och marmor-klinkers

Marmor-klinker är enkelt att rengöra med vatten och vanligt rengöringsmedel. Om du däremot väljer att installera ett äkta marmorgolv krävs det lite extra ansträngning. Det är viktigt att omedelbart städa upp eventuella spill för att förhindra fläckar, eftersom marmor är poröst och lätt kan absorbera vätskor.

För rutinmässig rengöring ska du använda en mjuk, fuktig trasa eller mopp och ett skonsamt, pH-neutralt rengöringsmedel för att undvika att skada ytan. Undvik rengöringsmedel med slipmedel eftersom de kan repa eller matta marmorn. Kom också ihåg att regelbundet försegla dina marmorgolv. Detta hjälper till att skydda dem från fläckar och skador, och bibehåller deras glans. Slutligen, överväg att placera mattor eller ryamattor i områden med hög trafik för att minska slitage.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din golvrenovering löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få flera offertförslag från kontrollerade företag utan att förbinda dig till något.

Fler artiklar inom Golv

Isolera golv för lägre energiförbrukning

Golvisolering – hemmets tysta hjälte, dold under våra fötter och bortom vår syn. Denna osynliga barriär mellan komfort och kyla är nyckeln till ett behagligt och energieffektivt boende. Låt oss ta en djupdykning i världen av golvisolering, där varje kvadratmeter av ditt golv blir en oas av värme och lugn.

Läs mer »

Så lägger du klinkers i hallen

Det är mycket vanligt att lägga klinker i hemmets entré – det är inte bara snyggt, utan dessutom oerhört praktiskt. Klinkerplattor står emot fukt och smuts och är dessutom lätta att rengöra, vilket gör dem till ett perfekt val för just hallen.

Läs mer »