Installera laddbox – det här behöver du tänka på

Hur mycket ström kräver en laddbox, vilken typ är smartast att välja och när behöver du ta in professionell hjälp? Vi svarar på vanliga frågor kring installation av laddbox till din elbil.

Planerar du att installera en laddbox eller laddstolpe hemma för smidig laddning av din elbil men är osäker på vad du behöver tänka på? 

Hur mycket ström kräver den, vilken typ är smartast att välja och när behöver du ta in professionell hjälp

I det här inlägget har vi samlat några vanliga frågor och svar kring att installera laddbox.

Installera laddbox - Elbil

Hitta hjälp via Dorunner

”En laddbox garanterar en högre säkerhet och laddar också snabbare än ett vanligt uttag”

Innan du installerar en laddbox

Det absolut viktigaste inför installation av en laddstation, laddbox eller laddstolpe är det faktum att laddning av elbilar innebär en ökad belastning på husets el. Det första du bör göra är därför att se till att huset klarar av denna förändring. 

Det kan hända att du behöver en större huvudsäkring beroende på hur mycket ström du förbrukar i ditt hem och hur snabbt du vill att laddboxen ska ladda. Ju större huvudsäkring, alltså med högre ampere, desto mer el kan du förbruka samtidigt. För lite ampere kommer innebära att strömmen oftare går eller att huvudsäkringen går sönder. Kontakta ditt elnätsföretag för att ta reda på om du behöver åtgärda detta.

 

Välj rätt effekt på laddboxen

I samband med att du säkerställer vad din huvudsäkring klarar av för ampere ska du välja vilken effekt, alltså kilowatt (kW) din laddbox ska ha. 

För att avgöra vilken effekt laddboxen ska ha behöver du fundera på hur du använder din bil. Exempelvis kanske du bara kommer att använda elbilsladdaren över natten. Slipp på så sätt onödiga kostnader genom att inte installera för hög effekt som du ändå inte kommer att använda. 

Men finns chansen att du kommer vilja kunna ladda snabbare i framtiden, eller byta från elhybrid till elbil kan du välja att köpa en laddbox med hög effekt och stor strömstyrka. Detta för att slippa byta laddbox den dag dina behov förändras.

 

Viktigt att välja rätt typ av laddstation

Det finns två olika typer av laddboxar, typ 1 och typ 2. Typ 2 är att rekommendera eftersom det är europeisk standard och mest vanligt hos bilar såsom Volvo, Volkswagen, BMW och Audi. 

Den blir också allt vanligare bland asiatiska billeverantörer. Du måste ha en laddbox med typ 2 för att kunna söka laddboxbidrag från Naturvårdsverket. Har du en bil med typ 1-uttag finns det kablar som du kan köpa till för att kunna ladda din elbil i en laddstation med typ 2-uttag.

En elektriker behöver installera laddboxen

Även om du anser dig vara en hobbyelektriker ska du inte ge dig på att installera en elbilsladdare. I vissa fall kan du välja till installation i samband med att du köper din laddstation. Ibland kan du också köpa laddboxen via din elektriker.

Följ dessa steg när du ska skaffa en laddbox:

  1. Sök upp en behörig elektriker som kan kontrollera den nuvarande elen i ditt hus.
  2. Hitta en leverantör för beställning av din laddbox eller beställ via din elektriker.
  3. Få installationen utförd och låt elektrikern göra en slutbesiktning och kvalitetskontroll.

Hitta en certifierad elektriker

Hos oss kan du jämföra offerter och enkelt hitta information, certifikat och behörighet bland våra anslutna elektriker. Du kan också läsa omdömen och recensioner från tidigare kunder.

Smart laddbox kan påverka stationens placering

En smart laddbox innebär att den är uppkopplad via wifi eller 4G och du kan till exempel övervaka och styra laddningen genom telefonen. Du kan schemalägga laddningen eller starta den även om du inte är hemma. Du kan samla data om din energiförbrukning och därmed få bättre koll på hur mycket el du gör av med. 

Datan är också praktisk för energideklarationer och vid eventuell försäljning av ditt hus. Om du har köpt en smart laddbox behöver du bestämma mellan wifi eller integrerat 4G. Vill du ha uppkoppling via wifi behöver placeringen av laddboxen vara inom räckhåll för wifi-signalen.

Laddbox eller laddstolpe vs vanligt eluttag

Vissa struntar i att installera en laddstation och laddar istället sin bil i fastighetens vanliga eluttag eller uttag för motorvärmare. Man använder kanske till och med förlängningssladdar för att nå dessa.  Det är inte omöjligt, men det är en god idé att ta in en elektriker som säkerställer att uttagen och fastigheten klarar av en högre belastning under en längre tid. 

En laddbox garanterar en högre säkerhet och laddar också snabbare än ett vanligt uttag. Många laddstationer idag har en inbyggd smart energiförbrukning som gör att bilen laddas mer när övriga elförbrukningen i huset går ner. Oavsett vad du väljer att göra är det en alltid en bra idé att ta hjälp av en behörig elektriker för att undvika överdriven belastning på elen och onödigt höga kostnader.

Vill du lära dig mer om vad kan du göra själv i ditt hus när det gäller elinstallationer och när bör du ta in en elektriker? Läs vårt inlägg om vilka elinstallationer du får göra själv.

Separat jordfelsbrytare till din laddstation

En jordfelsbrytare bryter omedelbart strömmen vid jordfel för att förhindra brand. Den ser till att samma mängd ström som gått in i laddningen återvänder till neutralledaren. I vissa laddboxar ingår jordfelsbrytaren, i andra inte. 

Observera att det inte räcker med den jordfelsbrytare du har i ditt elskåp. Behöver du köpa en ny separat jordfelsbrytare så ska den vara av typ B eller typ A med likströmsövervakning för att uppfylla elsäkerhetsstandarden som gäller sedan maj 2021. Det är också ett krav för att få skatteavdraget för grön teknik.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför installationen av laddbox eller laddstolpe löser vi på Dorunner det åt dig.

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från elektriker. Du får då en bra första uppfattning av vad en installation skulle kosta.
Fler artiklar inom El & värme

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »
Eluttag utomhus med timer

Eluttag utomhus – det här bör du tänka på

Att tända grillen, slå på utebelsyningen eller infravärmen ute i trädgården eller uteplatsen är något som höjer stämningen och gör att man kan, och vill, nyttja uteplatsen under större delar av året. En förutsättning för att kunna fixa stämningen är praktiska eluttag utplacerade på rätt ställen.

Läs mer »