Husgrundsspecial – tänk på detta för att lyckas med din husgrund

Olika typer av husgrund och vad du behöver tänka på för att du ska lyckas med att bygga husgrunden.

Huset kommer bara att bli så stabilt som dess grund. Det här är ju en klassisk mening. När det blir dags att bygga hus så gäller det att grunden skapas med eftertanke och god kunskap. Detta oavsett vilken typ av hus det rör sig om.

För att lyckas med din husgrund så ska du först och främst välja rätt teknik. Sedan så är det givetvis så att arbetet med grunden måste utföras på ett professionellt sätt. Även om du kan själv så kan det finnas fördelar med att få hjälp av proffs på anläggningsarbete.

Vi börjar med att se lite närmre på betonggrunden som ska gjutas.

Hitta hjälp via Dorunner

”Betongplattorna idag är populärare än kryp- och torpargrunder.”

Betongplatta som husgrund

Om du rynkar på näsan så är du inte ensam om det. Under 1970-talet så fick betongplattorna ett riktigt uselt rykte. Problemen med betonggrunderna berodde dock inte på själva betongen utan på felaktig installation av isolering.

Om du väljer en betonggrund så är det ett bra val. Faktum är att betongplattorna idag är populärare än kryp- och torpargrunder. Grunden av betong är enkel och mycket prisvärd. Om den bara sätts på rätt sätt så får du en husgrund som det går att lita på.

Betong som husgrund

Kostnaden för betonggrund​

En betonggrund kommer att kosta olika beroende på vad som ska stå på den (fritidshus, villa och så vidare…). Helentreprenad kostar mer än halv. Men räkna med omkring 2500 kronor per kvadratmeter vid helentreprenad.

Viktigt att tänka på

Det kan ta två år innan en betonggrund är torr. För att undvika problem med fuktskador så gäller det att tänka på rätt sätt. Du kan till exempel:

  • Välja klinkers som golv för att ge bättre luftström till betongen.
  • Dränera tomt och hus väl.
  • Se till att betonggrundens isolering finns på undersidan och inte ovanpå under golvet.

Plintgrund

En plintgrund, kallas också för torpa-grund, kan vara ett bra val för fritidshuset. En fördel med plintgrunden är att den är billig. Men det gäller att sätta i plintarna ordentligt. Det är ibland enklare sagt än gjort. Om marken är tuff så gäller det att ha rätt typ av plint och att gräva på rätt sätt.

Plintgrunden ska inkludera bärlager och även ha ett lager som fungerar dränerande. Det är viktigt för att undvika att grunden sätter sig. Ventilationen under huset blir väldigt bra. Det är något som torpargrunden är känd för.

Hur mycket billigare blir det?​

Du kan komma undan med en plintgrund för en bra bit under tusenlappen per meter. Om du själv kan lägga grunden så sparar du ännu mer pengar. Nu ska du förstås tänka på att plintgrunden är tung. Sten väger en hel del. Det här är inte som att gjuta betong på plats.

Om du själv ska köpa och hämta plintarna så får du antagligen köra flera omgångar. Det tar tid och arbetet kan bli tungt. Det kan vara värt att få arbetet gjort av proffs som kommer med plint och sedan installerar grunden snabbt och korrekt.

När är plintgrunden ett alternativ?

Om du ska välja plint eller inte beror på vad som ska stå på den. Plintar kan få ordning på höjdskillnader men de kan också innebära en risk. Därmed så är det ofta så att plinten väljs för mindre fritidshus som inte kräver betonggrunden på samma sätt som en större villa gör.

Plintgrund

Krypgrund

Det går att se krypgrunden som en slags utveckling av plintgrunden. Den ser ut som en källare. Det finns alltså ett utrymme under golvet mellan huset och marken. På marken finns det ingen grund och därmed så fungerar krypgrunden knappast som en förvaringsplats på samma sätt som en verklig källare gör.

Runtomkring krypgrunden så finns det en mur som får huset att komma upp. Det här ser bra ut. En stor fördel med konstruktionen är att naturligt förekommande bakterier i marken och radon vädras ut.

Problem med fukt

Trots den goda ventilationen så är krypgrunden känd för fuktproblem. När temperaturen i krypgrunden är hög och det blir fuktigt så kan det också bli problem med mögel. 

Men om krypgrunden sköts på rätt sätt så kan den ändå vara ett bra val. Läs gärna vår artikel kring hur du leder bort vatten från husgrunden om du vill lära dig mer.


Det finns flera fördelar som till exempel:

  • Värmeisoleringen blir god
  • Huset får ett gott skydd mot radon
  • Golvet i huset blir behagligare
  • Fuktskador blir billigare att åtgärda
  • Risken för byggfukt i huset minskar
  • Sättningsskador är lätta att åtgärda

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför husrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Bygg & Renovering
grävning under vinter

Gräva ut källare – vad kostar det?

Att gräva ut en källare är ett spännande projekt som kan ge ditt hem ett stort mervärde. Det är ett utmärkt sätt att öka det användbara utrymmet i ditt hem utan att behöva expandera utåt. Det är dock viktigt att tänka på kostnaderna för grävningen innan du tar dig an ett så stort projekt.

Läs mer »

Tänk på det här innan du bygger ett uterum

Du kanske är en av dem som drömmer om ett uterum att mysa i när hösten kommer, men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar? I den här artikeln hittar du det du behöver tänka på innan du börjar planera ditt uterum.

Läs mer »
Garage och carport håller din bil ren

Bygga garage eller carport – kostnader, regler & tips

Går du i tankarna att bygga ett garage eller en carport intill huset? Är du osäker på vilket av alternativen som passar dig bäst? Vi har samlat allt du behöver veta kring vilka regler som gäller, vad det kan kosta och andra tips som hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Läs mer »