Hur lång tid tar en flyttstädning?

I det här inlägger går vi igenom hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma, samt vilka andra saker som kan påverka städtiden.

Det kan vara knepigt att avgöra tiden för vad en flyttstädning tar och hur du bör planera inför flyttstädningen, för att den ska hinna bli gjord med ett så bra resultat som möjligt.

Tar du in en städfirma som hjälp så går det fortare än om du tar dig an städningen själv. En lägenhet på 30 kvadratmeter tar mellan 3 och 6 timmar att städa, och en bostad på 70 kvadratmeter brukar man säga tar mellan 8 och 10 timmar, för att ge lite referenspunkter.

I det här inlägger går vi in djupare på hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma, samt vilka olika faktorer som kan påverka tiden.

Hitta hjälp via Dorunner

”Hur lång en flyttstädning tar påverkas bland annat av storlek och skick på bostaden, antal badrum, kök, fönster och huruvida bostaden är tömd eller inte”.

Vad påverkar tiden för en flyttstädning?

Hur lång en flyttstädning tar påverkas bland annat av storlek och skick på bostaden, antal badrum, kök, fönster och huruvida bostaden är tömd eller inte. Generellt brukar en flyttstädning med en städfirma inte ta längre tid än en arbetsdag för en lägenhet, och lite mer för en större villa. Städar du själv och är oerfaren kan du räkna med att lägga på några timmar eller till och med dagar.

Möbler och annat som står kvar

Anlitar du en städfirma för flyttstädning, behöver du ha tömt lägenheten innan. Genomför du städningen själv är det förstås också bra om du kan jobba i en tom bostad, för att komma åt alla fria ytor. Se till att det går att komma åt överallt, även bakom vitvaror och spis.

Mycket möbler och prylar att göra dig av med? Spana in vår artikel Bortforsling av möbler och annat – hur gör jag? för tips om hur du enklast går tillväga när du vill bli av med bland annat möbler, kläder och porslin.

Flera fönster, badrum eller kök

Har du många fönster och andra glaspartier som ska dammas eller putsas så kan det också påverka tidsåtgången för städningen. Har du exempelvis flera badrum eller mer än ett kök påverkar det också tiden, oavsett hur stor bostaden är i övrigt.

Skicket på bostaden påverkar städningen

Om bostaden inte har grundstädats under en längre period tar din flyttstädning längre tid, särskilt i kök och badrum. Ingrodd smuts är svårare att få bort. Även hur gammal fastigheten är kan påverka hur tiden det tar att få bort smuts och andra orenheter.

Räkneexempel för hur lång en flyttstädning tar:

  • En bostad på 30 kvm – ca 3–6 timmar
  • En bostad på 50 kvm – 5–8 timmar
  • En bostad på 70 kvm – 8–10 timmar
  • En bostad på 100 kvm – 10–15 timmar

Skapa en gratis offertförfrågan för flyttstädning

Anlita en städfirma för flyttstädning och spara tiden som du istället kan lägga på det som är roligare, nämligen att flytta in i din nya bostad. Hos oss hittar du över 2600 anslutna städföretag i hela landet, som är riktiga proffs på flyttstädning.

Spara ännu mer tid genom att jämföra offerter hos oss.

Flyttstäda själv eller ta in en flyttstädfirma?

Att flyttstäda tar längre tid än du tror. Därför behöver du planera i god tid och se till att du har rätt material och tillräckligt med tid för att utföra flyttstädningen. Det blir billigare att göra det själv, men tar du in en städfirma kan du vara trygg i att din flyttstädning blir bra samtidigt som du sparar tiden som du kan lägga på annat som rör flytten.

Glöm inte att du kan göra rut-avdrag för flyttstädningen. Med rut-avdraget kan du komma undan relativt billigt. Kostnaden för städmaterial ingår inte i avdraget, bara arbetstiden, men du slipper skaffa utrustningen på egen hand.

Vill du anlita en städfirma som löser flyttstädning? Ta in flera offerter för att avgöra vilka som är mest prisvärda och har fått bra omdömen. Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika flyttstädfirmor. Tips! Leta inte enbart efter det billigaste priset utan titta mer på omdömen från tidigare kunder och om städfirman har försäkringar och nöjdhetsgaranti.

Planera din flyttstädning

Oavsett om du städar själv eller anlitar en städfirma är det bra att planera i förväg för när och hur flyttstädningen ska genomföras. Städar du själv är det desto viktigare att göra en plan. Skriv en checklista utifrån vad som ska ingå i en flyttstädning och pricka av allt eftersom du har städat klart.

Detta ska du göra innan städningen:

  • Töm bostaden på möbler, flyttkartonger och andra prylar.
  • Skaffa och plocka fram allt städmaterial som du behöver såsom trasor, mopp, dammsugare, skurhinkar och rengöringsmedel (anlitar du en städfirma har de med sig detta)
  • Ta bort spikar och eventuella klistermärken och dekaler som inte tillhör bostaden.
  • Töm och frosta av frysen.
  • Städar du själv så är det bra att planera för i vilken ordning du tänker städa varje enskilt rum, det underlättar bland annat våttorkningen av golv.

Checklista för hela flyttprocessen

Vill du ha hjälp med planering av hela flyttprocessen, inte bara städningen? Då kan du läsa vår artikel Kom ihåg-lista inför flytt, där vi bland annat listar allt som behöver fixas och saker att tänka på inför din flytt.

Det här ska göras rent under flyttstädningen

Alla fria ytor och rum ska dammsugas och torkas rent i din lägenhet eller villa. Det gäller tak, väggar, golv, golvlister, fönsterkarmar, fasta lampor, strömbrytare, dörrar och trösklar. Utrymmen bakom element, vitvaror och spis bör dammas och torkas av.

Bor du i villa bör garage och eventuella andra byggnader på tomten städas. Trädgård, balkong eller uteplats ska tömmas och sopas av, och anlitar du en städfirma brukar inte detta ingå. Inte heller fönsterputs eller tvättning och våttorkning av väggar och tak.

I köket:

Köket är ett rum där det samlas mycket fettavlagringar och smuts och där är det extra viktigt att städa alla ytor noggrant. Torka av bänkskivor, skåp, spis och vitvaror utvändigt och invändigt. Köksventiler och köksfläkt samlar mest orenheter och kräver mer ansträngning och effektiva rengöringsmedel.

I badrum och toalett:

I badrum och toalett samlas mycket kalk och annan smuts på ytor så som kakel, fogar och klinkers som bör putsas och göras rent. Det gäller handfat, tvättställ, toalettstol, duschkabin och badkar som torkas utvändigt och invändigt. Golvbrunnar, ventiler och vattenlås ska rensas och rengöras.

Om flyttstädningen inte blir bra

Är de nya ägarna missnöjda med hur flyttstädningen är utförd?

Har du genomfört din flyttstädning själv är det ditt ansvar att åka tillbaka och städa eller betala fakturan för den städfirma som de inflyttade anlitar för att komplettera städningen.

Har du själv anlitat en städfirma som har gjort ett dåligt jobb kan du höra av dig till dem. Och så länge de har nöjdhetsgaranti behöver du inte betala något för extrajobbet.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför flyttstädningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga städfirmor och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat flyttstädning hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från flyttstädfirmor.

Fler artiklar inom Flytt & Städ
Flyttlådor i lägenhet

Vad kostar en flyttfirma?

Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.

Läs mer »