Hur lång tid tar en flyttstädning?

Hur lång tid en flyttstädning tar och hur du ska planera för att flyttstädningen ska hinna bli gjord med ett så bra resultat som möjligt kan vara knepigt. I det här inlägger går vi igenom hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma.

Det kan vara knepigt att avgöra hur lång tid en flyttstädning tar och hur du ska planera för att flyttstädningen ska hinna bli gjord med ett så bra resultat som möjligt. I det här inlägger går vi igenom hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma.

”Hur lång en flyttstädning tar påverkas bland annat av storlek och skick på bostaden, antal badrum, kök, fönster och huruvida bostaden är tömd eller inte”.

Vad påverkar tiden för en flyttstädning?

Hur lång en flyttstädning tar påverkas bland annat av storlek och skick på bostaden, antal badrum, kök, fönster och huruvida bostaden är tömd eller inte. Generellt brukar en flyttstädning med en städfirma inte ta längre tid än en arbetsdag för en lägenhet, och lite mer för en större villa. Städar du själv och är oerfaren kan du räkna med att lägga på några timmar eller till och med dagar.

Möbler och annat som står kvar

Anlitar du en flyttstädfirma ska du ha tömt lägenheten innan. Genomför du städningen själv är det förstås också bra om du kan jobba i en tom bostad, för att komma åt alla fria ytor. Se till att det går att komma åt överallt, även bakom vitvaror och spis.

Flera fönster, badrum eller kök

Har du många fönster och andra glaspartier som ska dammas eller putsas så kan det också påverka tidsåtgången för städningen. Har du exempelvis flera badrum eller mer än ett kök påverkar det också tiden, oavsett hur stor bostaden är i övrigt.

Skicket på bostaden

Om bostaden inte har grundstädats under en längre period tar det längre tid att städa, särskilt i kök och badrum. Ingrodd smuts är svårare att få bort. Även hur gammal fastigheten är kan påverka hur lång tid det tar att få bort smuts och andra orenheter.

Räkneexempel för hur lång en flyttstädning tar:
  • En bostad på 30 kvm – ca 3–6 timmar
  • En bostad på 50 kvm – 5–8 timmar
  • En bostad på 70 kvm – 8–10 timmar
  • En bostad på 100 kvm – 10–15 timma
Hur lång tid tar en flyttstädning?

Flyttstäda själv eller ta in en flyttstädfirma?

Att flyttstäda tar längre tid än du tror. Därför behöver du planera i god tid och se till att du har rätt material och tillräckligt med tid för att utföra flyttstädningen. Det blir billigare att göra det själv, men tar du in en städfirma kan du vara trygg i att flyttstädningen blir bra samtidigt som du sparar tid som du kan lägga på annat som rör flytten. Glöm inte att du kan göra rut-avdrag för flyttstädningen. Med rut-avdraget kan du komma undan relativt billigt. Kostnaden för städmaterial ingår inte i avdraget, bara arbetstiden, men du slipper skaffa utrustningen på egen hand.

Vill du anlita en städfirma för flyttstädningen? Ta in flera offerter för att avgöra vilka som är mest prisvärda och har fått bra omdömen. Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika flyttstädfirmor. Tips! Leta inte enbart efter det billigaste priset utan titta mer på omdömen från tidigare kunder och om städfirman har försäkringar och nöjdhetsgaranti.

Planera flyttstädningen

Oavsett om du städar själv eller anlitar en städfirma är det bra att planera i god tid för när och hur flyttstädningen ska genomföras. Städar du själv är det desto viktigare att göra en plan. Skriv en checklista utifrån vad som ska ingå i en flyttstädning och pricka av allt eftersom du har städat klart.

Detta ska du göra innan städningen:
  • Töm bostaden på möbler, flyttkartonger och andra prylar.
  • Skaffa och plocka fram allt städmaterial som du behöver såsom trasor, mopp, dammsugare, skurhinkar och rengöringsmedel (anlitar du en städfirma har de med sig detta)
  • Ta bort spikar och eventuella klistermärken och dekaler som inte tillhör bostaden.
  • Töm och frosta av frysen.
  • Städar du själv så är det bra att planera för i vilken ordning rummen ska städas, det underlättar bland annat våttorkningen av golv.

Det här ska göras rent under flyttstädningen

Alla fria ytor ska dammsugas och torkas rent i din lägenhet eller villa. Det gäller tak, väggar, golv, golvlister, fönsterkarmar, fasta lampor, strömbrytare, dörrar och trösklar. Utrymmen bakom element, vitvaror och spis ska dammas och torkas av. Bor du i villa ska garage och eventuella andra byggnader på tomten städas. Trädgård, balkong eller uteplats ska tömmas och sopas av, och anlitar du en städfirma brukar inte detta ingå. Inte heller fönsterputs eller tvättning och våttorkning av väggar och tak.

I köket:

I köket samlas mycket fettavlagringar och smuts och där är det extra viktigt att städa noggrant. Torka av bänkskivor, skåp, spis och vitvaror utvändigt och invändigt. Köksventiler och köksfläkt samlar mest orenheter och kräver mer ansträngning och effektiva rengöringsmedel.

I badrum och toalett:

I badrum och toalett samlas mycket kalk och annan smuts på kakel, fogar och klinkers som ska putsas och göras rent. Det gäller handfat, tvättställ, toalettstol, duschkabin och badkar som torkas utvändigt och invändigt. Golvbrunnar, ventiler och vattenlås ska rensas och rengöras.

Om flyttstädningen inte blir bra

Är de nya ägarna missnöjda med hur flyttstädningen är utförd? Har du genomfört flyttstädningen själv är det ditt ansvar att åka tillbaka och städa eller betala fakturan för den städfirma som de inflyttade anlitar för att komplettera städningen. Har du själv anlitat en städfirma som har gjort ett dåligt jobb kan du höra av dig till dem. Och så länge de har nöjdhetsgaranti behöver du inte betala något för extrajobbet.

Skapa en gratis offertförfrågan för flyttstädning

Anlita en städfirma för flyttstädningen och spara tid som du istället kan lägga på det som är roligare, nämligen att flytta in i din nya bostad. Hos oss hittar du över 2600 anslutna städföretag i hela landet, som är riktiga proffs på flyttstädning. Spara ännu mer tid genom att jämföra offerter hos oss.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från flyttstädfirmor.

Städning

Ska du flytta och planerar att anlita en städfirma för flyttstädningen? Då kan det vara bra att veta vad som egentligen ska ingå i en flyttstädning, så du får det du vill ha och betalar för.
Hur lång tid en flyttstädning tar och hur du ska planera för att flyttstädningen ska hinna bli gjord med ett så bra resultat som möjligt kan vara knepigt. I det här inlägger går vi igenom hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma.
Vad kostar egentligen en flyttstädning? I den här artiklen reder vi ut vad som påverkar priset och vad en flyttstädning kostar per kvm.
Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.
Vi kan hjälpa dig att styra upp livspusslet. Våra medlemsföretag finns inom många branscher, och erbjuder en mängd olika tjänster som underlättar vardagen. Genom rut-avdraget för hushållsnära tjänster kan du dessutom komma undan billigare.
Är det dags för en storstädning? Gör det själv eller ta in riktiga proffs. Hos oss hittar du de bästa tipsen för hemmafixaren och duktiga städare bland våra medlemsföretag.

Leave a comment