7 tips på underhåll för att slippa stopp i avloppet

Med rätt underhåll av rör och avlopp så slipper du stopp. I detta inlägg går vi igenom 7 tips som motverkar stopp i avloppet.

Stopp i avloppet är inte kul. Det kan bli en dyr historia om du måste få professionell hjälp och du kanske till och med har skadat rören. Med rätt underhåll så slipper du stopp. Inte bara det. När du tar hand om dina avlopp så kommer du inte heller att plågas av dålig lukt och bakterier som frodas där det är på gång att bli stopp.

Stambyte

Hitta hjälp via Dorunner

”Det är viktigt med regelbunden rengöring för att hålla undan smutspartiklar som kan leda till ansamlingar som till sist blir till stopp.”

Så här underhåller du dina avlopp på bästa sätt:

1. Undvik fett i vasken

Fett är problematiskt i avlopp. Det räcker att du dagligen sköljer ner fett i köksvasken för att du snart ska röra dig mot ett stopp. Ta för vana att torka av pannor och grytor med kökspapper innan du diskar. Det räcker inte med diskmedel. Fettet kommer snart att samlas i rören.

2. Rensa bort matrester

Det finns också gott om matrester som på sikt kan bli till stopp i avloppet. Om du ofta äter ris och couscous så kan du vara på god väg att plugga igen rören under diskbänken. Inte ens de bästa filtren klarar de minsta partiklarna. Ta alltså för vana att skrapa av tallrikar innan du lägger dem i vasken och lär alla hemmets invånare att göra samma sak.

3. Använd bra filter

Det måste finnas filter i handfat, diskhoar och badkar. Om inte så kommer en hel del som inte borde rinna med vattnet att göra det. I badrummet så kan lösa hår snabbt ställa till med problem. Men om det finns ett bra filter vid avloppet så kan det mesta fångas upp. Håll filtren rena så att vattnet kan strömma ut ordentligt.

4. Spola bara ner toalettpapper!

Det är så lätt att slänga lite vad som helst i toaletten men gör inte det! Om du håller dig till toalettpapper så minskar risken för stopp. Tänk också på att inte överdriva med pappret. Toaletten klarar inte vad som helst. Det här är en god anledning till att hålla lite koll på vad de små gör på toaletten. Lär dem att inte överdriva med toalettpappret och att inte slänga något annat i toaletten.

Står du inför en köksrenovering?

I vårt inlägg Köksrenovering 2022: Allt du behöver veta får du all information och tips som är viktiga att känna till inför din stundande köksrenovering 2022.

Vad kostar det, hur lång tid tar det och hur planerar man inför?

5. Rengör regelbundet på rätt sätt

Det är viktigt med regelbunden rengöring för att hålla undan smutspartiklar som kan leda till ansamlingar som till sist blir till stopp. Hett vatten är en fantastisk hjälp då du vill förebygga stopp i avlopp. Hett vatten och vanlig disksåpa är en grym kombination. Behandla på detta sätt en gång i veckan i köket.

När du rengör så är det faktiskt bäst att undvika medel som ska vara stopplösande. Om du inte använder dessa på rätt sätt så kan de bidra till stopp. Det beror på att du för det mesta ska använda väldigt många liter vatten med medlet. Håll dig till såpa om du inte är säker på hur kemiska pulver och andra lösningsmedel ska användas.

6. Ta en titt på vattnets rörelse

Var uppmärksam om hur dina avlopp mår. Du kan till exempel se på vattnets rörelse då det rinner ut. Om det har en fin liten virvel och rinner på så är allting som det ska. Men om vattnet inte flyter på snabbt och liksom står och gungar i diskhon så är det antagligen ett stopp på gång och du bör genast göra något åt saken. Du kan också lyssna på ljud från avloppet. Det går att höra skillnad på vatten som rinner snabbt som det ska och vatten som står stilla och liksom bubblar.

7. Agera i tid!

Vänta inte på att det ska bli stopp i avloppet! Du ser att vattnet flyter trögt och känner att det luktar lite konstigt. Var inte rädd för att plocka isär vattenlås och rengöra mekaniskt. Det här ska du göra även då du inte misstänker stopp. Om du agerar i tid så kan mycket förebyggas. Då slipper du hamna i en situation där det blir översvämning och den enda utvägen är en rörmokare som har instrument som når hela vägen ner. Har det kommit till läget att du inte själv kan råda bot på situationen, så kan du självklart få hjälp genom att anlita ett proffs via oss på Dorunner.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp med avloppet du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga rörmokare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Kök