16 snabba tips: så kan du spara energi hemma

När det blir allt kallare utomhus vill vi gärna ha allt varmare inomhus och mer energi krävs för att värma upp våra hem. Detta leder till högre elkostnader och förutom det så är det sämre för miljön. I den här artikeln ger vi dig några enkla och snabba tips på hur du kan spara energi hemma, vilket gör både plånboken och vår jordglob lite gladare.

 

1. Dra upp persiennerna

Låt solen, de få timmar som den är uppe, värma upp rummet på ett naturligt sätt.

 

2. Fyll frysen

En full frys drar mindre energi än en halvfull frys eftersom varorna kyler ner varandra.

 

3. Tina i kylskåpet

Spara energi genom att tina maten i kylen. På så vis ger du övriga varor i kylen kyla utan att kylskåpet behöver jobba speciellt mycket och på så sätt sparar du energi.

 

4. Byt blandare och munstycken 

Byter du ut tre gamla blandare och munstycken kan du sänka energianvändingen för varmvatten med upp till 40 procent.

 

5. Använd lågenergilampor

Jag är säker på att ni hört denna förut. Men det betyder inte att den är mindre viktig. En lågenergilampa håller 10 gånger så länge som en vanlig lampa och är 5 gånger mer effektiva.

 

6. Lock på kastrullen

Ha locket på när du kokar upp maten. Då drar spisen bara en tredjedel av den energi som skulle nyttjats annars.

 

7. Tvätta kallare

Är kläderna inte väldigt smutsiga så kan du sänka tvättemperaturen med 10 grader mot den rekommenderade. Det vill säga 30 grader på 40 graders tvätt.

 

8. Dra ur alla laddare

Passiv elanvändning och apparater som står i standby-läge står för uppemot 20 procent av ett hushålls samlade elförbrukning. Ett bonus tips är att använda grenkontakter som gör det lättare att stänga av flera apparater samtidigt.

 

9. Ha fritt framför elementen

Man vill ofta gömma elementen genom att ställa möbler framför men faktum är att du då blockerar värmespridningen. Håll elementen fria för att spara energi.

 

10. Lagom stor kastrull

Använd en lagom stor kastrull för plattan. Om plattan är 1 cm större än kastrullen så förbrukas 20% mer energi. Mindre platta = större energibesparing.

 

11. Dra för gardinerna

Dra för gardinerna eller persiennerna på natten för att minska värmeutstrålningen.

 

12. Vattenkokare

Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten istället för att koka på spisen. En vattenkokare drar en tredjedel av energin.

 

13. Tilläggsisolera huset

Detta är ett mer krävande och ett kostsammare tips men man brukar säga att du tjänar in den kostnaden i energibesparingar på 3-5 vintrar. En väl värd investering om du planerar att bo kvar en längre tid! Vill du inte ta dig an projektet själv kan du lägga upp en offertförfrågan hos Dorunner och låta våra företag hjälpa dig.

 

14. Nya tätningslister runt dörrar och fönster

Runt dörrar och fönster är det vanligt att det drar och att kallare luft kommer in. Genom att begränsa eller helt stoppa det kommer värmen i hemmet bevaras utan att mycket mer energi krävs. Behöver du hjälp att renovera fönster och dörrar hittar du den här.

 

15. Sänk inomhustemperaturen

Använd tipsen ovan för att behålla värmen inomhus och minska drag. Sänk sedan inomhustemperaturen. Att sänka temperaturen med endast en grad gör att energianvändningen kommer minska med 5%.

 

16. Byt värmesystem

Att hålla värmen i sitt hem och samtidigt hålla nere kostnaderna är vad de flesta kan upplevas som en knepig ekvation, men med rätt typ av värmesystem kan det gå. I denna artikel får du svar på alla dina frågetecken.

 

Källor: energimyndigheten, vi i villa

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs