16 snabba tips: så kan du spara energi hemma

Höga elkostnader och kallt i hemmet? Vi hjälper dig med några enkla och snabba tips för att spara energi - bra för både plånboken och vår jordglob.

När det blir allt kallare utomhus vill vi gärna ha allt varmare inomhus och mer energi krävs för att värma upp våra hem. Detta leder till högre elkostnader och förutom det så är det sämre för miljön.

I den här artikeln ger vi dig några enkla och snabba tips på hur du kan spara energi hemma, vilket gör både plånboken och vår jordglob lite gladare.

Hitta hjälp via Dorunner

1. Dra upp persiennerna

Låt solen, de få timmar som den är uppe, värma upp rummet på ett naturligt sätt.

2. Fyll frysen

En full frys drar mindre energi än en halvfull frys eftersom varorna kyler ner varandra.

3. Tina i kylskåpet

Spara energi genom att tina maten i kylen. På så vis ger du övriga varor i kylen kyla utan att kylskåpet behöver jobba speciellt mycket och på så sätt sparar du energi.

4. Byt blandare och munstycken 

Byter du ut tre gamla blandare och munstycken kan du sänka energianvändingen för varmvatten med upp till 40 procent.

5. Använd lågenergilampor

Jag är säker på att ni hört denna förut. Men det betyder inte att den är mindre viktig. En lågenergilampa håller 10 gånger så länge som en vanlig lampa och är 5 gånger mer effektiva.

6. Lock på kastrullen

Ha locket på när du kokar upp maten. Då drar spisen bara en tredjedel av den energi som skulle nyttjats annars.

Hitta en certifierad elektriker

Hos Dorunner kan du jämföra offerter och enkelt hitta information, certifikat och behörighet bland våra anslutna elektriker. Du kan också läsa omdömen och recensioner från tidigare kunder.

Hitta elektriker

7. Tvätta kallare

Är kläderna inte väldigt smutsiga så kan du sänka tvättemperaturen med 10 grader mot den rekommenderade. Det vill säga 30 grader på 40 graders tvätt.

8. Dra ur alla laddare

Passiv elanvändning och apparater som står i standby-läge står för uppemot 20 procent av ett hushålls samlade elförbrukning. Ett bonus tips är att använda grenkontakter som gör det lättare att stänga av flera apparater samtidigt.

9. Ha fritt framför elementen

Man vill ofta gömma elementen genom att ställa möbler framför men faktum är att du då blockerar värmespridningen. Håll elementen fria för att spara energi.

10. Lagom stor kastrull

Använd en lagom stor kastrull för plattan. Om plattan är 1 cm större än kastrullen så förbrukas 20% mer energi. Mindre platta = större energibesparing.

11. Dra för gardinerna

Dra för gardinerna eller persiennerna på natten för att minska värmeutstrålningen.

12. Vattenkokare

Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten istället för att koka på spisen. En vattenkokare drar en tredjedel av energin.

13. Tilläggsisolera huset

Detta är ett mer krävande och ett kostsammare tips men man brukar säga att du tjänar in den kostnaden i energibesparingar på 3-5 vintrar. En väl värd investering om du planerar att bo kvar en längre tid! Vill du inte ta dig an projektet själv kan du lägga upp en offertförfrågan hos Dorunner och låta våra företag hjälpa dig.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

14. Nya tätningslister runt dörrar och fönster

Runt dörrar och fönster är det vanligt att det drar och att kallare luft kommer in. Genom att begränsa eller helt stoppa det kommer värmen i hemmet bevaras utan att mycket mer energi krävs. Behöver du hjälp att renovera fönster och dörrar hittar du den här.

15. Sänk inomhustemperaturen

Använd tipsen ovan för att behålla värmen inomhus och minska drag. Sänk sedan inomhustemperaturen. Att sänka temperaturen med endast en grad gör att energianvändningen kommer minska med 5%.

16. Byt värmesystem

Att hålla värmen i sitt hem och samtidigt hålla nere kostnaderna är vad de flesta kan upplevas som en knepig ekvation, men med rätt typ av värmesystem kan det gå. I denna artikel får du svar på alla dina frågetecken.

Källor: energimyndigheten, vi i villa

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från elektriker. Du får då en bra första uppfattning av vad en installation skulle kosta.

Fler artiklar inom El & värme
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »