10 tips på hur du ökar fastighetsvärdet

Vill du veta hur du kan öka värdet på din bostad? Vi går igenom våra 10 bästa tips!

Det är klokt att renovera och förbättra hemmet. Du ökar inte bara fastighetsvärdet utan du skapar också ett trevligare boende. Att bo bra är viktigt och det finns en hel del att göra för att uppgradera hemmets olika rum.

Men hur ska du tänka när du vill öka fastighetsvärdet? Förutom att sälja under rätt tid på året (hösten är bäst) så kan du renovera själv eller med hjälp av ett proffs. Här är 10 riktigt bra saker att göra. Vi börjar med det som ökar värdet mest procentuellt.

Hitta hjälp via Dorunner

”Att renovera badrummet är en investering i er vardag såväl som för kommande försäljning.”

1. Köket är väldigt viktigt

Det kallas för hemmets hjärta och är onekligen en plats där ni spenderar en hel del tid. När det blir dags för försäljning så kan kökets tillstånd vara något som påverkar fastighetsvärdet negativt eller tvärtom.
För att öka kökets värde så räcker det faktiskt med mindre kosmetiska ingrepp som byte av luckor. Om du byter kökets lyckor så kan värdet på fastigheten öka med 30-50 000 kronor. I en bostad värd omkring 1 miljon så rör det sig alltså om en ökning på flera procent.

Andra områden i köket som kan vara smarta att uppgradera är:

  • Vitvaror
  • Bänkskivor
  • Belysning
  • Färg på väggar
  • Golv


Om köket känns nytt och fräscht så går det att begära mer för bostaden. Det är mycket viktigt att komma ihåg. Då ni bor i bostaden så gäller det alltså att underhålla köket väl så att det inte slits ut i förtid.

2. Badrummet

Hemmets oas, badrummet kommer också att påverka fastighetens värdering. Att renovera badrummet är en investering i er vardag såväl som för kommande försäljning. Det behöver inte vara svårare än att sådant som har slitits ut byts ut.

Ett helt nytt badrum kan öka fastighetsvärdet med så mycket som 150 000 kronor. Kanske mer. Badrumsrenoveringen kan alltså öka värdet på bostaden med över 10 %. Det här beror givetvis en hel del på hur badrummet utrustas. En ny dusch eller ett nytt badkar kan också vara värt några tusenlappar.

3. Inredning som sparar på energi

Kommande köpare kommer liksom nuvarande ägare att se på kostnader för uppvärmning. Ett hus som är energisnålt är attraktivt. Det kan vara väl värt att ge lite mer för det med vetskapen om att det sedan blir billigare att bo.
Installation av värmepump är inte billigt men numera så vet vi att det här är något som kan dra ner på energikostnader rejält. Faktum är att en omläggning till bergvärme kan öka fastighetsvärdet minst lika mycket som en lyckad badrumsrenovering. Med andra ord så kan värdet gå upp med 10 % och mer då det går att visa att uppvärmning, och nedkylning, är så kostnadseffektiv.

Vill du få hjälp att öka er fastighets värde?

4. Fasaden är husets kappa och ansikte

För villor så är fasaden icke att förglömma. En fasad i gott skick signalerar en fastighet som mår bra. Även taket ska ses över så att det inte läcker eller har skador som kan släppa in fukt och smuts till husstommen.

Eftersom den som köper sällan är intresserad av att få ett hem som genast måste totalrenoveras så är det klokt att sköta om fasad och tak. Renovering och byte av tak och fasad kan innebära en ökning av fastighetsvärdet på flera procent. Du kan räkna med ett slutpris som ökar med allt från 50 000 till 100 000 kronor då tak och fasad är i riktigt gott skick.

5. Golv och golvvärme

Hur ser golven ut? Om de är riktigt slitna så kan det vara dags att byta. Dessutom så kan installation av golvvärme också leda till att hemmet ökar i värde. Många tycker om att kunna tassa omkring på varma golv under kalla och fuktiga vinterdagar. Byte till klinkers eller slipning av golv kan öka värdet med tiotusentals kronor.

6. Mysig värme

I och med att Sverige har ett så kallt klimat under större delen av året så kommer värmekällor att få betydelse. Värme i golv och saker som handdukstorkar i badrum kan påverka värdet på huset. Det kan också en öppen spis. Mysfaktorn ökar och så även värdet. Med en öppen spis så kan det vara möjligt att begära minst 50 000 kronor mer för hemmet.
En eldstad eller kamin är ju också riktigt trevlig att leva med. Den ökar den komfort som ni har i hemmet då ni fortfarande bor i det.

7. Måla om

Det här är en enkel sak men så viktig. Det är bra att måla om innan någon kommer och ser på bostaden. Om det finns klotter i barnens rum eller fläckar som kan misstas för fukt så gäller det att få ordning på detta innan den första visningen. En professionell målning av husets rum kan definitivt öka värdet med några tusenlappar. Det här är också något som skapar trivsel och får potentiella köpare att känna större lust att köpa huset.

8. House-staging

Under senare år så har det blivit mycket populärt med det som kallas för house-staging. En del mäklare erbjuder detta som en del av sin service. House-staging går ut på att man smyckar huset inför visningar.
Det kan till exempel bli så att man plockar bort möbler och hänger upp ny konst. Med tända ljus i badrummet så känns miljön finare. House-staging kan få betydelse för fastighetsvärdet men framförallt så är det här något som kan få en intresserad köpare att luta mer mot att avsluta affären.

9. Fönster och ventilation

Det kan också vara klokt att renovera fönster och se över ventilation. Att kunna visa att huset inte är dragigt och att det har ren luft är inte en liten sak. Nya fönster är en investering som också kan leda till minskade kostnader för uppvärmning. Det är en punkt som vi redan har tagit upp och som definitivt kan påverka värdet på hemmet.

10. Runt omkring huset

Det är inte bara insidan som räknas och fasaden är inte det enda som gör intryck på utsidan. En härlig altan och smarta förråd omkring huset är också bra. Att kunna visa upp ett väl fungerande förråd som gör livet för familjen så mycket lättare är ett stort plus. Verandan eller altanen kan ju också ses som ett extra rum utomhus.

En välbyggd altan kan direkt efter renoveringen ge en ökning av husets värde på omkring 70 % av kostnaden för renoveringen. Det här beror förstås en hel del på hur lång tid det har gått sedan renoveringen och precis vad som har gjorts. Men visst är det väl värt att även investera lite i det som finns omkring bostaden som förberedelse för en kommande försäljning.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Flytt
Flyttlådor i lägenhet

Vad kostar en flyttfirma?

Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.

Läs mer »

Kostnad för transport av möbler

Ibland är allt man vill att bara kunna förflytta sina saker från punkt A till punkt B. Men som med så mycket annat är det ibland svårt att veta hur man går till väga. I denna artikel går vi igenom några olika alternativ.

Läs mer »