10 tips på hur du ökar fastighetsvärdet

Det finns en hel del fördelar med att ge ditt hem en ny karaktär. Inte bara ökar det fastighetsvärdet, utan du skapar också ett trevligare boende för dig att leva i. För som vi alla vet är det viktigt att bo bra och det finns faktiskt en hel del du göra för att uppgradera hemmets olika rum.

Men hur ska du tänka när du vill öka fastighetsvärdet? Förutom att sälja under rätt tid på året (hösten är bäst) så kan du renovera själv eller med hjälp av ett proffs. Vi har listat 10 saker du kan göra i hemmet, och börjar med det som procentuellt ökar värdet mest.

 

1. Köket är väldigt viktigt

Det kallas för hemmets hjärta och är onekligen en plats där ni spenderar en hel del tid. När det blir dags för försäljning så kan kökets tillstånd vara något som påverkar fastighetsvärdet negativt eller tvärtom.

För att öka kökets värde så räcker det faktiskt med mindre kosmetiska ingrepp som byte av luckor. Bara det kan faktiskt öka värdet på fastigheten med 30-50 000 kronor. I en bostad värd omkring 1 miljon så rör det sig alltså om en ökning på flera procent.

Andra områden i köket som kan vara smarta att uppgradera är:

 

  • Vitvaror
  • Bänkskivor
  • Belysning
  • Färg på väggar
  • Golv

Om köket känns nytt och fräscht så går det att begära mer för bostaden. Det är mycket viktigt att komma ihåg. Då ni bor i bostaden så gäller det alltså att underhålla köket väl så att det inte slits ut i förtid.

Behöver du hjälp med köksrenovering hittar du hjälpen hos oss.

 

2. Badrummet

 

En badrumsrenovering är ofta en kostsam historia men en bra investering, då det ökar fastighetsvärdet avsevärt.

Hemmets oas, badrummet kommer också att påverka fastighetens värdering. Att renovera badrummet är en investering i er vardag såväl som för kommande försäljning. Det behöver inte vara svårare än att sådant som har slitits ut byts ut.

Ett helt nytt badrum kan öka fastighetsvärdet med så mycket som 150 000 kronor. Kanske mer. Badrumsrenoveringen kan alltså öka värdet på bostaden med över 10 %. Det här beror givetvis en hel del på hur badrummet utrustas. En ny dusch eller ett nytt badkar kan också vara värt några tusenlappar.

Hitta hantverkare för badrumsrenovering.

 

3. Inredning som sparar på energi

Kommande köpare kommer liksom nuvarande ägare att se på kostnader för uppvärmning. Ett hus som är energisnålt är attraktivt. Det kan vara väl värt att ge lite mer för det med vetskapen om att det sedan blir billigare att bo.
Installation av värmepump är inte billigt men numera så vet vi att det här är något som kan dra ner på energikostnader rejält. Faktum är att en omläggning till bergvärme kan öka fastighetsvärdet minst lika mycket som en lyckad badrumsrenovering. Med andra ord så kan värdet gå upp med 10 % och mer då det går att visa att uppvärmning, och nedkylning, är så kostnadseffektiv.

 

4. Fasaden är husets kappa och ansikte

Fasaden är det första en besökare möter och signalerar huruvida huset är i gott skick. Snygga till fasaden för att öka fastighetsvärdet.

För villor så är fasaden icke att förglömma. En fasad i gott skick signalerar en fastighet som mår bra. Även taket ska ses över så att det inte läcker eller har skador som kan släppa in fukt och smuts till husstommen.

Eftersom den som köper sällan är intresserad av att få ett hem som genast måste totalrenoveras så är det klokt att sköta om fasad och tak. Renovering och byte av tak och fasad kan innebära en ökning av fastighetsvärdet på flera procent. Du kan räkna med ett slutpris som ökar med allt från 50 000 till 100 000 kronor då tak och fasad är i riktigt gott skick.

 

5. Golv och golvvärme

Hur ser golven ut? Om de är riktigt slitna så kan det vara dags att byta. Dessutom så kan installation av golvvärme också leda till att hemmet ökar i värde. Många tycker om att kunna tassa omkring på varma golv under kalla och fuktiga vinterdagar. Byte till klinkers eller slipning av golv kan öka värdet med tiotusentals kronor.

Hitta pålitliga hantverkare för ditt golv genom att lägga upp en offertförfrågan hos oss.

 

6. Mysig värme

I och med att Sverige har ett så kallt klimat under större delen av året så kommer värmekällor att få betydelse. Värme i golv och saker som handdukstorkar i badrum kan påverka värdet på huset. Det kan också en öppen spis. Mysfaktorn ökar och så även värdet. Med en öppen spis så kan det vara möjligt att begära minst 50 000 kronor mer för hemmet.
En eldstad eller kamin är ju också riktigt trevlig att leva med. Den ökar den komfort som ni har i hemmet då ni fortfarande bor i det.

 

7. Måla om

 

Att måla om ökar ofta fastighetsvärdet. Det här är en enkel sak men så viktig. Det är bra att måla om innan någon kommer och ser på bostaden. Om det finns klotter i barnens rum eller fläckar som kan misstas för fukt så gäller det att få ordning på detta innan den första visningen. En professionell målning av husets rum kan definitivt öka värdet med några tusenlappar. Det här är också något som skapar trivsel och får potentiella köpare att känna större lust att köpa huset.

Vill du inte måla själv kan du ta hjälp av någon av våra 3758 målarfirmor HÄR.

 

8. Home styling

Under senare år så har det blivit mycket populärt med det som kallas för home styling. En del mäklare erbjuder detta som en del av sin service. Home styling går ut på att man snyggar till husets inredning inför visningar. Det kan till exempel bli så att man plockar bort möbler och hänger upp ny konst. Med tända ljus i badrummet så känns miljön finare. Home styling kan få betydelse för fastighetsvärdet, då det ofta kan hjälpa köparen att se potentialen med bostaden, och därmed få en intresserad köpare att ro i land affären.

 

9. Fönster och ventilation

Det kan också vara klokt att renovera fönster och se över ventilation. Att kunna visa att huset inte är dragigt och att det har ren luft är inte en liten sak. Nya fönster är en investering som också kan leda till minskade kostnader för uppvärmning. Det är en punkt som vi redan har tagit upp och som definitivt kan påverka värdet på hemmet.

 

10. Runt omkring huset

Det är inte bara insidan som räknas och fasaden är inte det enda som gör intryck på utsidan. En härlig altan och smarta förråd omkring huset är också bra. Att kunna visa upp ett väl fungerande förråd som gör livet för familjen så mycket lättare är ett stort plus. Verandan eller altanen kan ju också ses som ett extra rum utomhus.

En välbyggd altan kan direkt efter renoveringen ge en ökning av husets värde på omkring 70% av kostnaden för renoveringen. Det här beror förstås en hel del på hur lång tid det har gått sedan renoveringen och precis vad som har gjorts. Men visst är det väl värt att även investera lite i det som finns omkring bostaden som förberedelse för en kommande försäljning.

 

Vill du få hjälp att öka er fastighets värde?

Använd ett proffs ifrån Dorunner