Stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten – hur ska man tänka?

Våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning runt huset, på uteplatsen eller uppfarten.

Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.

Vi reder ut när på året det passar att lägga sten runt huset och ger dig en snabbguide i stenläggning.

Hitta hjälp via Dorunner

”Natursten är i regel mer exklusivt än betong, och används därför ofta på premiumytor som runt poolen, huset eller på uteplatsen”.

Optimala tiden för stenläggning utomhus

Även om sommaren känns som den optimala tiden för stenläggning, går det faktiskt att lägga sten utomhus under de flesta av årets månader. Så länge tjälen gått ur marken och du kan gräva för att få till ett bra bärlager, är det fritt fram så fort andan faller på. Det är vackert om stenen passar såväl omgivningen och naturen runt ditt hus som husets arkitektur i sig. Vilket kan vara enklare att se under sommarens blomstrande månader.

Betong eller natursten?

Idag finns det en hel uppsjö av olika stensorter, färger och storlekar att välja mellan. Men det största valet är oftast mellan betong och natursten. Natursten är i regel mer exklusivt än betong, och används därför ofta på premiumytor som runt poolen, huset eller på uteplatsen.

Naturstenen erbjuder stora variationer i stil och utseende – från hård granit till marmorerad skiffer och borstad kalksten. Betongsten är å andra sidan ett populärt alternativ på grund av den billigare prislappen och enkelheten i läggningen. Den kan med fördel användas på standardytor såsom uppställningsytor eller garageuppfarter. Dessutom finns betongsten numera i en stor variation av stilar och utseenden, och är ett bra alternativ till naturstenen.

Huruvida du väljer betong eller natursten är alltså ett val som styrs av tycke och smak liksom platsen för stenläggningen – och din budget såklart.

Ta in hjälp med stenläggningen

Funderar du på att ta tag i stenläggningen utomhus är det viktigt att jobbet görs korrekt för att minska skador längre fram. Om du vill ta hjälp av ett proffs för jobbet kan du hitta hjälpen via Dorunner. En registrerad hantverkare hos oss kan förutom att göra jobbet även svara på frågor kring val av sten, bärlager och utformning. Så att du får en vacker marksten som håller över tid.

Snabbguide i stenläggning

För att lägga marksten som klarar tidens slitage är det viktigt att följa alla steg. Här kommer en snabbguide:

1. Gräv ut området där stenen ska placeras

Du gör det lättast genom att markera ytan som ska grävas upp med en markörspray. Du kan också fästa riktsnören på pinnar som placeras ut längs ytan. Titta gärna över husritningar innan du börjar för att undvika skador på el- och vattendragningar. Tänk på att aldrig anpassa stenläggningen efter gräsytor eftersom dessa kan vara ojämna. Använd vattenpass och rätbräda för att få en jämn läggning.

2. Täck ytan med fiberduk

Låt fiberduken gå upp över kanterna på gropen för att säkerställa att den korrekt uppfyller sina två viktiga roller som växt- och markavskiljare. Köp gärna lite mer fiberduk än du behöver så att det finns tillräckligt för att täcka hela ytan och lite till.

3. Lägg på stenkross

Stenkrosslagret ska packas ordentligt, gärna med hjälp av en markvibrator. Ha i åtanke att bärlagret sjunker med ungefär 15 procent när du använder markvibratorn. Köp stenkross med lite extra marginal.

4. Fyll på med stenflis eller stenmjöl

Detta lager syftar till att jämna ut markytan och hindra fukt från att vandra upp i stenplattorna. Du kan oftast använda både stenflis och stenmjöl. Dubbelkolla alltid att din valda marksten klarar underlaget innan du fyller på. Fördela skiktet jämt och fint, och packa det tätt med hjälp av markvibratorn för att undvika att ytan senare sätter sig.

5. Lägg markstenen och fyll springor

Börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Lägg gärna stenarna med några millimeters avstånd till varandra för att skapa utrymme för fogsanden. Fyll sedan alla springor mellan stenarna med fogsand. Följ instruktionerna för fogen du valt att använda för bäst resultat. Beställ stenen i god tid, så att beställningstiden inte stoppar upp arbetet.

Underhållet varierar

Beroende på vilken sten du valt att lägga, varierar nivån av underhåll. På tålig natursten och hårdfog kan du använda en normal högtryckstvätt. Betong och känsligare natursten rengörs med alg- och mossrengöringsmedel som du sköljer bort med vatten. En god idé kan vara att impregnera stenytan med medel som går att köpa för både natursten och betong. Tänk på att betong även behöver bytas ut ungefär var femtonde år, medan naturstenen kan ligga kvar och åldras med skönhet.

Beräkna kostnaden för att anlita en hantverkare

Kostnaden för att lägga marksten runt huset är likt all typ av byggarbete, beroende på projektets storlek, tidigare förutsättningar, materialval för projektet, och självklart hur mycket tid och energi du själv kan tänka dig att lägga.

Anlitar du en hantverkare för att lägga marksten runt huset, kan du räkna med att få lägga ut en större summa. Däremot kan du vara säker på att jobbet blir gjort på ett säkert och snyggt sätt som dessutom är långsiktigt hållbart. Samt att du såklart besparar dig din egen tid, det vill säga att du kan få annat gjort under tiden och ändå kunna njuta av en fin utemiljö runt huset när stenläggningen är klar.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt husprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Detta ingår om du anlitar en hantverkare

Att lägga sten runt huset kan delas upp i 3 delmoment:

  1. Förarbete
  2. Stensättning
  3. Efterbehandling för att skydda markstenen

Förarbete

Förarbetet innefattar sådant som schaktning, padding och stockning. Ytor ska grävas ur och rensas, de ska fyllas upp, komprimeras och jämnas ut.

Det som under detta stadie kan påverka priset är oftast hur själva marken ser ut och hur stor area som behöver grävas ut.

Djupet för schaktningen beror på vilken typ av yta som ska grävas. Pratar vi om en gräsmatta, då är det ca 25-30 cm jord som ska bort. Är det däremot asfalt eller plattor sedan tidigare kan man behöva gräva ordentligt för att få ett bra underlag innan man lägger ut fiberduk, komprimerar och jämnar ut marken.

Förarbetet och processen att få till en bra grund är ofta det som tar mest tid och pengar när det kommer till stenläggning runt huset.

Stensättning

Det som under denna fas kan påverka priset är först och främst val av sten, men också i vilken formation stenen ska läggas. Det billigaste alternativet är att stensätta en rektangulär yta med jämnstora stenar. Ju mer komplext ditt stenmönster är desto mer ökar det i pris. Till exempel kommer en rund eller krokig yta som ska stensättas runt huset att bli dyrare än stenar som läggs i raka linjer.

Om stenplattorna dessutom behöver klyvas för att passa in i en mer komplex formation, så får du räkna med att även det kommer dra upp priset.

Efterbehandling – Skydda markstenen med fogsand

Under sista steget är det inte mycket som påverkar priset. Det man behöver besluta sig om är om man vill lägga fogsand, natursand eller stenmjöl mellan stenarna, för att hindra ogräs från att växa mellan. Rekommenderat är dock alltid att köra på fogsand då detta är den sanden som är ogräshämmande och i längden kommer bespara dig tid för ogräsplockning.

Att anlita en stensättare

Att hitta bra och duktiga hantverkare behöver inte alltid vara så krånglig som man kan tro. Vi på Dorunner har skapat en enkel plattform för dig som är på jakt efter kvalitetskontrollerade hantverkare, som är experter inom sitt område.

Behöver du anlita en stensättare så rekommenderar vi att ta kontakt med dem tidigt i processen, så att du kan få den hjälp du behöver redan från start. Men självklart kan du själv välja när i processen du vill ha hjälp, och om du kan göra något av stegen själv.

Stort lycka till med ditt projekt runt huset!

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Mark & Anläggning