Allt du behöver veta om termostater

Vad är en termostat, hur fungerar den och när bör den bytas ut? I detta inlägg går vi igenom allt du behöver veta om termostater.

Det är många som just nu klagar på att det är kallt i rummet och många lägger skulden på radiatorerna trots att det kan vara termostaterna som behöver ses över. Vi är mitt i den årstid där mer energi behöver användas för att det ska bli varmare i våra hushåll och att använda rätt termostat kan spara både på energianvändningen och elräkningen.

Digital termostat

Hitta hjälp via Dorunner

”En termostat på varje radiator är alltså oftast att föredra både ur en miljövänlig synvinkel och en ekonomisk.”

Vad är en termostat?

En termostat är det som styr hur varm radiatorn ska bli. Den styr helt enkelt när radiatorn ska värma luften runt om kring och när den inte ska göra det. Allt som oftast fungerar termostaten som så att den stängs av när en viss temperatur har uppnåtts och slås sedan på igen när temperaturen har sjunkit ner igen. Problemet med en dålig termostat är att denna reglering inte fungerar. Från att ha varit väldigt precis i sin temperaturmätning kan det krävas flera grader i skillnad för att den ska slås på eller av. Det gör att rummet växelvis är väldigt kallt eller väldigt varmt. Det slösar dessutom väldigt mycket energi och det är inte bra för din plånbok.

Termostater till vattenburna radiatorer

Här är det stor skillnad mellan nya och äldre modeller av termostater. Äldre modeller saknar oftast den här temperaturregleringen som nyare modeller har. Vrider du på varmt på den äldre termostaten kommer varmvatten att strömma in i radiatorn och värma upp hemmet till du vrider av termostaten igen. En termostat som inte är självreglerande syna även på räkningen. En ny termostat reglerar varmvattentillförseln beroende på den omgivande temperaturen.

Digitala termostater

Det finns digitala termostater både för vattenburna- samt elradiatorer. Dessa är moderna och kan läsa av temperatur skillnader på tiondels grader. Dessutom brukar de digitala termostaterna gå att programmera utefter eget behov. Vill du till exempel ha svalare på natten kan du ställa in det. Du kan även spara energi genom att sänka temperaturen när ni är borta i skolan och på jobbet under dagen. Dessa termostater kostar dock en slant mer än andra.

Få hjälp med ditt byte av termostat

Behöver du byta termostat men vill inte göra det själv? Då kan vi på Dorunner hjälpa dig komma i kontakt med professionella hantverkare som löser det åt dig.

Hitta hjälp här

En termostat centralt eller på varje element?

En termostat centralt kan känns praktiskt till en början men faktum är att det inte alls var så bra som tänkt. Ofta vill vi ha olika varmt i olika rum. Ett sovrum vill vi ofta ha svalare än ett vardagsrum. Ett rum som saknar solljus behöver kräver mer uppvärmning än ett rum som redan har stora partier med ljusinsläpp som värmer upp rummet. En termostat på varje radiator är alltså oftast att föredra både ur en miljövänlig synvinkel och en ekonomisk.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Fler tips för att spara energi:

1. Använd alla radiatorer

Ställ in samma temperatur på alla element. Att bara sänka temperaturen kommer inte att spara någon energi eftersom de övriga då behöver jobba hårdare för att nå önskad temperatur.

2. Täck inte över termostaten

Om du täcker över eller blockerar termostaten på något sätt så hindrar det en korrekt avläsning av temperaturen i rummet. Detta innefattar gardiner, byråer, övriga textiler osv. Temperaturen vid termostaten bör vara samma som övriga delar av rummet.

3. Sänk värmen när du åker iväg

Sänk temperaturen om du ska åka iväg från hemmet en längre tid. Till exempel under julledigheten.

4. Ställ in komfortnivåer i olika rum

Om du har möjlighet att ställa in olika temperaturer i olika rum – gör det. Ställ till exempel in att temperaturen ska sänkas under natten och när ni är iväg under dagen, att det ska vara kallare i sovrum och förrådsutrymmen. Ställ in termostaterna att passa in ert liv och ert unika schema.

5. Tänk på placeringen av termostaten

Placera termostaten så att den mäter av temperaturen i rummet så bra som möjligt. Det innebär att den gärna ska sitta på en innervägg ca 1,5m från golvet. Inte i direkt solljus eller undangömt bakom gardiner eller liknande.

6. Byt termostat efter 15 år

En termostat håller inte för alltid, även dessa har en livslängd. Efter 15 år bör denna bytas ut.
Är ditt rum fortfarande kallt? Läs fler tips här (klick)!

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Vi rekommenderar att ta in flera offerter från certifierade installatörer för att enkelt jämföra dem mot varandra.

Fler artiklar inom El & värme
Fasadbelysning

Så väljer du rätt utomhusbelysning

Upptäck hur du kan förvandla din utomhusmiljö med rätt belysning. Från dekorativa till funktionella alternativ – utforska möjligheterna för att skapa en säker, stämningsfull och smart utomhusomgivning.

Läs mer »

Därför ska du installera jordfelsbrytare

Upptäck vikten av jordfelsbrytare för hemmets säkerhet och hur de minskar elektriska risker och brandfara. Vilka regler gäller och vad kostar det att installera jordfelsbrytare? Vi tittar närmre på det i den här artikeln.

Läs mer »
Stenplattor med golvvärme i badrum

5 frågor och svar om golvvärme

Ska man välja vattenburen eller elektriskt golvvärme? Hur mycket kostar det? Hur blir det med elförbrukningen och värmekostnaderna påverkas de? Samt, kan man göra installationen själv eller behöver man ta in hjälp? I detta inlägg får du svaren!

Läs mer »
elburen golvvärme under trägolv

Vad är kostnaden för golvvärme?

Det är ingen hemlighet att kostnaden för att installera elektrisk eller vattenburen golvvärme kan vara hög. Pris för arbete som dessa är alltid svåra att bena ut, men här ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig som vill eller ska lägga golvvärme.

Läs mer »

Att tänka på när du väljer smarta hem system

Har du någonsin drömt om ett hem där lamporna tänder sig själva, gardinerna sveper ner med elegans, och kaffebryggaren vaknar före dig för att servera det perfekta morgonkaffet? Välkommen till smarta hem, där teknik möter komfort på ett sätt som inte ens Tony Stark skulle tacka nej till.

Läs mer »