Allt du behöver veta om termostater

Det är många som just nu klagar på att det är kallt i rummet och många lägger skulden på radiatorerna trots att det kan vara termostaterna som behöver ses över. Vi är mitt i den årstid där mer energi behöver användas för att det ska bli varmare i våra hushåll och att använda rätt termostat kan spara både på energianvändningen och elräkningen.

Vad är en termostat?

En termostat är det som styr hur varm radiatorn ska bli. Den styr helt enkelt när radiatorn ska värma luften runt om kring och när den inte ska göra det. Allt som oftast fungerar termostaten som så att den stängs av när en viss temperatur har uppnåtts och slås sedan på igen när temperaturen har sjunkit ner igen. Problemet med en dålig termostat är att denna reglering inte fungerar. Från att ha varit väldigt precis i sin temperaturmätning kan det krävas flera grader i skillnad för att den ska slås på eller av. Det gör att rummet växelvis är väldigt kallt eller väldigt varmt. Det slösar dessutom väldigt mycket energi och det är inte bra för din plånbok.

Termostater till vattenburna radiatorer

Här är det stor skillnad mellan nya och äldre modeller av termostater. Äldre modeller saknar oftast den här temperatur regleringen som nyare modeller har. Vrider du på varmt på den äldre termostaten kommer varmvatten att strömma in i radiatorn och värma upp hemmet till du vrider av termostaten igen. En termostat som inte är självreglerande syna även på räkningen. En ny termostat reglerar varmvattentillförseln beroende på den omgivande temperaturen.

Digitala termostater

Det finns digitala termostater både för vattenburna- samt elradiatorer. Dessa är moderna och kan läsa av temperatur skillnader på tiondels grader. Dessutom brukar de digitala termostaterna gå att programmera utefter eget behov. Vill du till exempel ha svalare på natten kan du ställa in det. Du kan även spara energi genom att sänka temperaturen när ni är borta i skolan och på jobbet under dagen. Dessa termostater kostar dock en slant mer än andra.

En termostat centralt eller på varje element?

En termostat centralt kan känns praktiskt till en början men faktum är att det inte alls var så bra som tänkt. Ofta vill vi ha olika varmt i olika rum. Ett sovrum vill vi ofta ha svalare än ett vardagsrum. Ett rum som saknar solljus behöver kräver mer uppvärmning än ett rum som redan har stora partier med ljusinsläpp som värmer upp rummet. En termostat på varje radiator är alltså oftast att föredra både ur en miljövänlig synvinkel och en ekonomisk.

Fler tips för att spara energi:

1. Använd alla radiatorer

Ställ in samma temperatur på alla element. Att bara sänka temperaturen kommer inte att spara någon energi eftersom de övriga då behöver jobba hårdare för att nå önskad temperatur.

2. Täck inte över termostaten

Om du täcker över eller blockerar termostaten på något sätt så hindrar det en korrekt avläsning av temperaturen i rummet. Detta innefattar gardiner, byråer, övriga textiler osv. Temperaturen vid termostaten bör vara samma som övriga delar av rummet.

3. Sänk värmen när du åker iväg

Sänk temperaturen om du ska åka iväg från hemmet en längre tid. Till exempel under julledigheten.

4. Ställ in komfortnivåer i olika rum

Om du har möjlighet att ställa in olika temperaturer i olika rum – gör det. Ställ till exempel in att temperaturen ska sänkas under natten och när ni är iväg under dagen, att det ska vara kallare i sovrum och förrådsutrymmen. Ställ in termostaterna att passa in ert liv och ert unika schema.

5. Tänk på placeringen av termostaten

Placera termostaten så att den mäter av temperaturen i rummet så bra som möjligt. Det innebär att den gärna ska sitta på en innervägg ca 1,5m från golvet. Inte i direkt solljus eller undangömt bakom gardiner eller liknande.

6. Byt termostat efter 15 år

En termostat håller inte för alltid, även dessa har en livslängd. Efter 15 år bör denna bytas ut.
Är ditt rum fortfarande kallt? Läs fler tips här (klick)!

Behöver du byta termostat men vill inte göra det själv? Vi hjälper dig!

Skärmavbild 2017-11-21 kl. 13.23.42