Vilken pooltyp passar för din tomt?

Det finns en pool för din tomt! Det är säkert. Men precis vilken du ska välja kan bero på flera olika saker. Budget får betydelse. Men det är såklart också så att storleken och formen på din tomt styr vad som kommer att passa.

Om du rådgör med en expert på hemmapoolar så får du god vägledning. Det här kan också ge dig information om pooltyper som du inte ens var medveten om. Glöm inte bort det som ska finnas omkring poolen. Det här blir ju en härlig relaxavdelning för olika åldrar och tillfällen.

Formen på din tomt

Storlek och form på din tomt får betydelse för hur poolen kan se ut. Om du har en avlång trädgård så kan det passa bra med en längre pool. Kanske med särskild maskin för styrketräning motströms. Sedan så kan det förstås vara så att en viss del av trädgården är kuperad. Om det finns bergpartier så blir oftare lämpligare att se på andra platser för poolen.

Men det finns de som väljer att spränga i berg för att få fram en riktigt fin pool. Det här kan kosta mer men är kanske ett bättre val på lång sikt.

Pool ovan eller under mark

Ska ni välja en pooltyp som är ovan mark eller en som ligger inbäddad i marken? Om trädgården är lätt att gräva i och har en jämn yta så kan den nedgrävda poolen bli ett bra val. Men ibland så är ovanmark poolen ändå bäst.

Detta särskilt då ni vill bygga ett pool-däck omkring poolen. Då är det ju bara bra att komma upp en bit från marken. Kombinationer är också möjliga. Det går att lägga en del av poolen under mark medan en annan ligger ovan jord.

Vad ni ska välja kommer att bero på flera olika saker som:

  • Kostnader för pool
  • Hur lätt eller svårt det är att gräva
  • Storlek på tomten
  • Form på önskad pool

Som en del av altanen

När poolen är en del av altanen så kopplas den samman med huset på ett naturligt sätt. Då ni redan har en veranda eller altan så kan det finnas möjligheter att bygga ut för att inkludera en pool. Det kan också vara klokt att se på möjligheter för sittplatser omkring poolen samt ett förråd för allt det som kommer att användas för skötsel och vattenlek.

Pooltak

Missa inte möjligheten med pooltak. Det finns pooltyper som ligger i marken och som kan täckas med snygga tak. Taket kan användas som golv. Det är perfekt när tomten inte är så stor och ni vill kunna använda uteplatsen på ett varierat sätt. Taket skjuts åt sidan eller vecklas ihop då det ska badas och stängs sedan till igen för grillfesten utan pool.

Rådgör med experter

Det är alltid att rekommendera att rådgöra om pooltyp med experter. Missa inte att ta reda på mer än var poolen bör anläggas och vilken typ ni ska använda. Uppvärmning av vatten är ett exempel på något som kan vara bra att förbereda för. Om ni har en luftvattenvärmepump så kan den kopplas till poolen och ge en billigare uppvärmning av vattnet.