Vad kostar det att lägga ny fiskbensparkett?

Fiskbensparkett är ett klassiskt golv med en tidlös och lyxig känsla. Den är en närmast ikonisk detalj i sekelskifteslägenheter. I det här inlägget reder vi ut vilka olika typer av parkett och vad de kostar, samt hur du ska tänka kring slipning och behandling av ditt nya golv.

Fiskbensparkett är ett klassiskt golv med en tidlös och lyxig känsla. Den är en närmast ikonisk detalj i sekelskifteslägenheter och numera populär att lägga i de allra flesta hem. I det här inlägget reder vi ut vilka olika typer av parkett som finns och vad de kostar, samt hur du ska tänka kring slipning och behandling av ditt nya golv.

”Typ av träslag, behandling och hantverkare avgör såklart i högsta grad vad priset kommer landa på. Priset per kvadratmeter blir dock ofta lägre ju större yta och ju fler rum som ska slipas.”.

Olika typer av parkett

Parkettfamiljen innefattar en hel mängd olika sorters mönster, och golvet kan dessutom läggas i flera olika material. Vanligast i Sverige är att lägga en stavparkett i massivt trä, ofta ek, på ett undergolv av furu.

Fiskbensparkett

Fiskbensparketten är det mest klassiska mönstret i Sverige. Här läggs stavar omlott och ramas in av en fris. Förutom att det är snyggt, väljer många mönstret för att det är både hållbart, smidigt att installera och passar i de flesta miljöer och rum. Att lägga fiskbensmönstret kräver sin lilla tid, och du kan räkna med en totalkostnad på mellan 1200–1700 kr/kvm, inklusive material, läggning och slipning.

Fransk fiskbensparkett/Chevron

Den franska fiskbensparketten har fått sitt andra namn från logotypen för det amerikanska oljebolaget Chevron, på grund av dess likheter. Till skillnad från det klassiska fiskbensmönstret, läggs stavarna här istället mot varandra i en 45-gradig vinkel, utan fris. Den franska fiskbensparketten är lite mer speciell och vågad än den klassiska versionen. Därför får du räkna med en något kostsammare affär på runt 1900–2500 kr/kvm.

Slottsparkett

Slottsparketten kallas även Stockholmsstjärnan och är ett mer exklusivt golv som kan hittas i slottsbyggnader och gods. Här kan prislappen landa på mellan 3000–4000 kr/kvm.

Fallande längder

Fallande längder är ett enklare och mindre kostsamt sätt att lägga massiv stavparkett. För detta mönster läggs stavar i samma bredd men med olika längd, och resultatet blir ett något modernare intryck. Fallande längder kan kombineras med klassiskt fiskbensmönster, eller väljas i trängre utrymmen. Kostnaden landar på 1200–1500 kr/kvm.

Lägga parkettgolv - holländsk parkett

Holländsk parkett

Den holländska parketten förknippas ofta med 60- och 70-talet och skapar en retrokänsla i hemmet. Här läggs parketten i ett mönster om 3–4 liggande stavar som bryts av med 3–4 stående stavar. Kostnadsmässigt landar vi här på runt 1200–1400 kr/kvm.

Dimensioner på stav och fris för fiskbensparkett

Vilket mått du ska ha på stavarna beror på vilken typ av parkett du ska lägga, men standardmått i Sverige är 68 mm på bredden, och 16 mm i tjocklek. Vid läggning av fiskbensparkett kan man med fördel välja lite längre stavar på 408 mm, medan kortare stavar funkar bättre för andra mönster.

Den ram som ofta ligger runt fiskbensmönstret kallas fris. Vilken fris du ska välja beror främst på hur stor ytan är där parketten ska läggas. För normala rumsytor passar en fris som mäter 272 mm från väggen, medan dubbla listband som mäter 136 mm från väggen funkar bättre för smalare ytor. I vissa nyproducerade bostäder används en så kallad golvtilja eller frisbräda, som mäter 120–160 mm från väggen.

Lägga parkettgolv - fiskbensparkett

Behandling av parkett

När det kommer till ytbehandlingen av ditt parkettgolv finns det många alternativ. Ny fiskbensparkett kommer ofta obehandlad, och du kan välja beroende på smak, stil och funktion. Kanske vill du ha din fiskbensparkett vitoljad, eller så önskar du en mer tålig lackad yta?

Det finns tre huvudspår för ytbehandling, som alla ligger på runt 350–500 kr/kvm:

Lack

Med lack får du till en hård yta och en förhållandevis blank finish, även om det nu för tiden finns mattare lack. Ditt golv kommer att vara slitstarkt och klara årens alla utsättningar, men över tid kan ytan gulna lite.

Lägga fiskbensparkett - hårdvaxolja
Duktiga Dorunner-anslutna Golvslipningsbolaget har här behandlat en fiskbensparkett med hårdvaxolja från Osmo i kulören 3041 Natur

Hårdvaxolja

Med hårdvaxolja får ditt golv en naturlig och matt ton som inte gulnar över tid. Men eftersom det inte är lika slitstarkt som ett lackat golv kan det uppstå slitage och färgskiftningar.

Såpa och lut

Lut dödar alla naturliga pigment i träet och ger golvet en mer gråaktig ton. Såpa används sedan för att skapa en mer slitstark yta. Med såpa och lut får du ett konserverat golv där färgen är reglerad, men golvet behöver underhållas årligen.

Pris för att lägga fiskbensparkett

Som tidigare nämnt kan det kosta mellan 1200–1700 kr/kvm att lägga fiskbensparkett, och då är material, läggning och slipning inkluderat. Priset beror på vilken golvläggare du väljer, men också typ av stavparkett, ytbehandling och sortering.

Förutom massiv stavparkett finns andra mindre kostsamma lösningar såsom ett enstavigt lamellgolv eller klickgolv. Detta kostar mellan 700–1250 kr/kvm för material och läggning.

Pris för att slipa fiskbensparkett

Precis som många andra prisuppgifter i den här artikeln är det svårt att ge ett exakt pris för att slipa fiskbensparkett eller annan parkett. Typ av träslag, behandling och hantverkare avgör såklart i högsta grad vad priset kommer landa på. Priset per kvadratmeter blir dock ofta lägre ju större yta och ju fler rum som ska slipas. Du kan räkna med att det kostar mellan 200–500 kr/kvm. Om du vill veta mer om hur du bäst slipar ditt trägolv, läs gärna vår artikel Så slipar du ditt trägolv.

Hitta golvläggare nära dig

Ska du lägga nytt golv? Ta hjälp av Dorunner för att hitta golvläggare till ditt projekt. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från golvläggarna du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Badrumsrenovering

Fel och misstag i samband med badrumsrenoveringar ökar i takt med att vi renoverar allt mer. Ofta beror det på att kompetensen brister hos de som utför arbetet, och det kan bli kostsamt att rätta till i efterhand.
Källaren är den perfekta ytan för att bygga en relaxavdelning. Med liten mängd insyn och ljusinsläpp kan du skapa ett riktigt mysigt och avkopplande rum.
Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som ofta drar upp värdet på bostaden. Lyckade förändringar av planlösningen kan också vara väldigt positivt rent ekonomiskt vid en försäljning.
Dags att renovera badrummet med en budget som jobbar emot dig? Inga problem! Det går att budgetrenovera ditt badrum, och ändå skapa en fantastisk förvandling.
Vad kostar det att renovera ett badrum? Vi har gjort en kostnadsuppskattning, kolla in vår guide och lär dig mer om badrumsrenovering.

Comments (1)

[…] Vänta i minst ett dygn innan du börjar lyfta in mattor och möbler i rummet igen – gärna längre. Ett nyslipat golv kan öka värdet på din fastighet och det blir ofta ett ordentligt lyft för bostaden. Här kan du läsa mer om renoveringar i bostadsrätt som inte kräver tillstånd, men som ökar både trivsel och värdet på din bostad. Funderar du på att lägga ett helt nytt parkettgolv, kan du läsa vad det kostar att lägga en ny fiskbensparkett här. […]

Leave a comment