Vad kostar det att åtgärda fuktskador?

Har du drabbats av fuktskador? Hur stora kostnaderna blir beror främst på var fuktskadan har drabbat ditt hem eller din fastighet. Här besvarar vi de mest relevanta frågorna; hur farligt är det med fuktskador, när bör jag ta itu med problemet och vilka metoder finns tillgängliga för att åtgärda dem - och framför allt: Vad blir kostnaden?

Kostnaden för att reparera fuktskador kommer att variera beroende på skadans omfattning. Är det bara fukt på väggen räcker det troligtvis att bara tvätta av den fuktskadade väggen och ställa in en avfuktare.

Har däremot krypgrunden eller bärande konstruktion fått en fukt- eller mögelskada kan kostnaden snabbt klättra upp mot 50 000 – 250 000 kr. Handlar det om fuktskada i krypgrunden finns också risk för att kostnaden inte täcks av den vanliga villaförsäkringen.

Beroende på vart fuktskadan har skett kan kostnaden variera. I denna artikel kommer vi att svara på frågor kring hur farlig en fuktskada egentligen är, när man ska ta tag i en fuktskada, hur man gör sig av med det och framför allt hur mycket det kommer att kosta.

Hitta hjälp via Dorunner

”Fuktskador uppstår, paradoxalt nog, oftast under sommartider. Det är då den varma sommarluften dras in under huset och kyls ned av den kalla temperaturen under krypgrunden.”

Åtgärda fukt i krypgrund - Kostnad

Fukt i krypgrunden är den vanligaste och mest förekommande skadan som uppstår i en krypgrund. Fuktskador uppstår, paradoxalt nog, oftast under sommartider. Det är då den varma sommarluften dras in under huset och kyls ned av den kalla temperaturen under krypgrunden.

När detta händer kan den varma luften kondensera och således öka fuktigheten i krypgrunden. Om denna luftfuktighet sitter kvar under en längre tid kan mikrobiell påväxt, såsom mögel och svamp, börja växa. Har man mögel och svamp kan man oftast känna det i lukten. En påtaglig lukt som beskrivs som frän och stickande och som kan skapa reaktioner som klåda i ögonen, irriterande luftvägar eller allergibesvär.

Målet är självklart att se till att avfukta krypgrunden innan det blir ett problem. Är man snabb på att lösa en eventuellt ökad luftfuktighet innan det blir en ordentlig skada kan man komma undan ganska lindrigt. Ibland kan det till och med räcka med att man installerar en avfuktare.

Avfukta

Självklart finns det olika åtgärder man kan ta till beroende på vilken typ av problem ditt hus stöter på. Behöver du bara avfukta ytan hamnar kostnaden på mellan 30 000 – 50 000 kr, beroende på storleken av ytan som ska avfuktas. Viktigt att tänka på är att avfuktning inte löser problemet, även om det åtgärdar luftfuktigheten. Du kan behöva värmeisolera marken och då kan du behöver lägga till ytterligare 20 000 kr eller mer.

Dränera

Beroende på hur allvarliga fuktproblem och skador som uppstår kan olika åtgärder komma att behövas. Är du i behov av att dränera krypgrunden kan detta gå på upp mot 100 000 – 150 000 kr för en normalstor källare på 40 kvm.

Få hjälp med avfuktningen

Tiden för en avfuktning kan variera beroende på bredden av skadan, men vanligt är att det tar ca 2-6 veckor. 

Sen kan det behövas läggas på tid för att bygga till isoleringar eller för att dränera, beroende på hur stor skada det är.

Behöver du hjälp med att avfukta din krypgrund kan du enkelt komma i kontakt med kvalificerade företag här.

Riva ut

Efter en dränering kan du behöva markisolera marken. Bra är att installera en avfuktare för att se till att krypgrunden inte får fuktskador framöver. Är det riktigt allvarliga problem med röta, mögel och hussvamp kan du behöva riva upp hela krypgrunden innan du bygger på med en mer permanent lösning för att kontrollera fuktnivån i din krypgrund.

Fuktproblem i krypgrunden

Vanlig fukt i krypgrunden eller källaren är faktiskt sällan farlig. Det är inte förens när fukten beblandas med organiska material och det börjar mögla, eller ännu värre när det blir röta, som det kan uppstå ordentliga problem med stora utgifter som följd.

Mögel växer i fuktiga miljöer och kan skapa luftvägsproblem och ger upphov till allergier och kan i slutändan leda till problem med lungorna. Därför är det extremt viktigt att göra sig av med mögel så fort man hittar det i sitt hem, då detta kan skapa långvariga hälsorisker.

I samband med mögel är det även vanlig att stöta på röta som i värsta fall bryter ned organisk material. Har bärande konstruktion blivit påverkad av röta så löper byggnaden en stor risk för att rasa, därför är det extra viktigt att åtgärda dessa problem innan det blir en ordentligt skada.

Tecken på att du har problem med fukt

När en yta eller en vägg blir angripen av fukt, finns det några tydliga tecken som du kan hålla utkik efter. Främsta tecknet är en frätande, unket lukt som kan uppstå även om fuktskadan inte syns. Detta kan vara ett tecken på en utvecklad fuktskada.

I vissa fall kan man även se att en vägg eller en yta har svullnat upp, ändrat färg eller börjat få svarta prickar med vitt ludd. Har det gått riktigt långt kan man kanske även skymta röta som har börjat uppstå.

Hålla fukten i schack

För att hålla fuktproblem i schack är vår främsta rekommendation att ständigt hålla ett öga på och se över luftfuktigheten i krypgrunden, speciellt efter sensommrarna. Har krypgrunden en bra isolering, samt bra dränering runtom huset, så ska det inte vara något att oroa sig för. Vill man vara på den säkra sidan kan man installera en avfuktare som man sätter på under sensommar och höst.

Installationskostnaden för en avfuktare är relativ liten, och kan lätt användas i svåråtkomliga ytor. Däremot tillkommer driftkostnader för elen när den är igång, som kan vara värt att tänka på. Samt att det krävs regelbunden inspektion av krypgrunden för att se till att luftfuktigheten är på en bra nivå.

Vill du inte ha en luftfuktare i din krypgrund, så kan du istället satsa på en varmgrund, det vill säga en krypgrund som är försedd med isolering. Har du dock redan en existerande krypgrund, kan det vara svårt att bygga en varmgrund. Det du däremot kan göra är att anpassa krypgrundsisoleringen för att skapa ett varmare och torrare klimat.

När skadan är framme

Misstänker du att du har fuktskador är första steget alltid att kontakta en besiktningsman som har specialkompetens och kan gå till botten med vart problemet har uppstått och hur långt gånget det är. Efter att du vet vad det är för typ av problem blir det också enklare att veta vilka åtgärder som krävs.

En fuktutredning kostar mellan 800 – 1 000 kr beroende på hur stor fuktskada man har. Då görs kontrollmätningar med fuktmätare för att besikta och skydda krypgrunden eller för att hitta skador. I vissa fall kan även kompletterande analyser och prover behöva göras för att kontrollera vilka ämnen som förekommer och på så vis hitta och specificera problemområden.

Hitta rätt företag – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver vid en fuktskada löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga företag och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat företag hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Vi matchar ihop dig med proffsiga företag. Du kan i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

Fler artiklar inom Underhåll av stammar & hus
ånga på fönster

Vad kostar det att åtgärda fuktskador?

Har du drabbats av fuktskador? Hur stora kostnaderna blir beror främst på var fuktskadan har drabbat ditt hem eller din fastighet. Här besvarar vi de mest relevanta frågorna; hur farligt är det med fuktskador, när bör jag ta itu med problemet och vilka metoder finns tillgängliga för att åtgärda dem – och framför allt: Vad blir kostnaden?

Läs mer »
Stambyte

Stambyte – vi svarar på de vanligaste frågorna

Frågorna är ofta många när det börjar dra ihop sig till ett stambyte. Vad innebär ett stambyte? Kan du bo kvar i villan eller lägenheten under tiden? Och hur lång tid tar det? Vi ger dig svar på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när stammarna måste bytas.

Läs mer »