Undersökning visar: Professionell aktör viktigast vid köp av tjänst inom ROT och RUT

En undersökning, genomförd av tjänsteförmedlaren Dorunner, visar att kunder vänder sig till tjänsteförmedlare inom ROT och RUT för att hitta proffsiga och seriösa aktörer. Uppfattningen av tjänsteföretagen är att priset är viktigast för uppdragsgivarna men detta har nu visat sig vara en felaktig uppfattning. Undersökningen visar istället att aspekter som pris spelar allt mindre roll hos den moderna konsumenten vid upphandling av tjänster inom ROT och RUT.
Att det dyker upp fler och fler TV-program som Fuskbyggarna, Bygglov osv kan vara en anledning till att allt fler uppdragsgivare väljer Dorunner. Idag finns det många företag som hjälper konsumeter att jämföra olika typer av produkter och tjänster då den moderna konsumenten idag ställer allt tuffare krav på tjänsteföretagen så som möjligheten att ta del av omdömen, referenser samt annan relevant information. Enligt undersökningen är det viktigaste för en uppdragsgivare vid upphandling av tjänster att det är en professionell och seriös tjänsteleverantör och det är viktigare än bästa pris. Detta tyder på att uppdragsgivarna idag är mer medvetna om vilken tjänsteleverantör de anlitar vid upphandling av tjänster inom ROT och RUT.
– Idag investerar vi enormt mycket pengar i våra bostäder (villor och lägenheter), och då är det ologiskt att spara in på renovering och underhåll. Det man sparar genom att chansa och exempelvis ta en byggare med bristfälliga kvalifikationer står helt enkelt inte i proportion till risken att bostaden far illa (sjunker i värde). Man ska nog inte heller underskatta det faktum att familjetragedier som bottnar i misslyckade byggnationer vevas på bästa sändningstid I våra mest populära tv-kanaler, säger Thomas Lasson, VD på Dorunner.
Markant förändring mot föregående år
När tidigare uppdragsgivare tillfrågades om varför de valde att gå via en tjänsteförmedlare som Dorunner, uppgav 67% att det var för att hitta en professionell och seriös aktör, endast 22% använde verktyget för att hitta ett bättre pris och blygsamma 12% önskade spara tid.
Detta är en markant ökning jämfört med 2016 då seriös/professionell aktör endast stod för 45% och pris stod för hela 39%.
Skärmavbild 2017-11-15 kl. 09.48.07
Felaktig uppfattning bland företagen
Tjänsteföretagen var däremot av en annan uppfattning. 40% av de tillfrågade tjänsteföretagen uppgav att det som de trodde var viktigast för kunden vid upphandling av ROT- och RUT-tjänster var priset.
– Denna uppfattning bottnar sannolikt i svårigheten att differentiera sitt eget företag mot konkurrenter, det vill säga om ett företag inte kan eller har begränsade möjligheter att förklara vad som skiljer dom från konkurrenter så blir priset den enda avgörande faktorn, och därmed den anledning som kunden och företag stirrar sig blind på, säger Thomas.
Skärmavbild 2017-11-06 kl. 13.41.35
Omdömen och referenser
Att tjänsteleverantören ska vara seriös och professionell är till och med så utbrett bland uppdragsgivare att allt fler väljer att kolla på omdömen och referenser snarare än F-skatt vid upphandling.

  • 92% tycker att det är mycket viktigt med referenser och omdömen
  • 76% tycker det är mycket viktigt att kunna ta del certifikat
  • 75% tycker det är mycket viktigt att kunna ta del av ekonomisk information
  • 75% kollar att företaget har F-skatt

 

*UNDERSÖKNINGEN GENOMFÖRDES AV DORUNNER UNDER SEPTEMBER 2017 OCH AVSER 700 PRIVATPERSONER FÖRDELADE ÖVER HELA SVERIGE SAMT 450 TJÄNSTEFÖRETAG FÖRDELADE ÖVER HELA SVERIGE.

 
Om Dorunner:
På Dorunner har vi samlat Sveriges bästa företag inom ROT och RUT (byggföretag, flyttfirmor, hantverkare, städföretag) så att du ska slippa leta. Här kan du enkelt fylla i vad du behöver hjälp med. Sedan kommer max fem tjänsteföretag att kontakta dig för en offert.
Företag som återfinns på Dorunner genomgår flera kontroller. Allt för att du som kund ska känna dig trygg.
När ett företag ansöker om medlemskap gör vi en grundlig kontroll av ekonomin, att de har en giltig f-skattsedel och är momsregistrerade. Därefter gör vi löpande uppföljningar av deras arbete (kundrecensioner), samt dagliga automatiska kontroller mot Bolagsverket.
För dig som företagare är Dorunner det perfekta sättet att hitta nya kunder och uppdragsgivare utan att behöva leta eller marknadsföra dig aktivt. Vi skickar dagligen offertförfrågningar från våra användare till våra medlemsföretag.
cropped-logga-2013-05-17-utan-gradient-1.png