Tillsammans kan de vinna priset Årets Städare

Att få jobba med sin bästa vän är ett privilegium. Joanna och Romana lärde känna varandra för 20 år sedan. Joanna var semiproffs i volleyboll och det laget som Romana hade kopplingar till valde att rekrytera Joanna. Det tog ett tag innan de blev bästa vänner men nu går de två inte längre att separera. Båda två är nu nominerade till priset Årets Städare.
Båda två kommer från Polen och flyttade till Sverige 2005. Strax därefter började de jobba tillsammans på Rahms städ. Det började med att Romana flyttade till Sverige då delar av hennes familj redan fanns här. Joanna skulle egentligen bara hälsa på över jul men blev kär i Sverige, en vecka blev två månader och nu 12 år senare är hon fortfarande kvar. Idag bor de tillsammans, jobbar tillsammans och åker på semester tillsammans. De ser sig mer som systrar än som vänner. När jag frågar om de aldrig bråkar berättar de att det händer men att det ofta är korta och intensiva stunder, men de bråkar aldrig om jobbet. Den dagen de börjar bråka om jobbet är dagen det är dags att byta jobb eller partner.
När de kommit till Sverige och bestämt sig för att stanna kvar fanns det bara ett mål i siktet: skaffa ett jobb och bli en del av det svenska samhället. De tog hem katalogen gula sidorna och kollade upp olika företag där de skulle kunna jobba. De tog 5 adresser per dag och gick runt till de olika arbetsgivarna och presenterade sig själva. Tillslut fick de napp på Rahms fönsterputs & städ. Än idag jobbar de kvar och är väldigt glada över att ha en så bra arbetsgivare. Det berättar glatt att de känner sig som en familj på jobbet. De får även gå kurser inom bland annat ergonomi och miljö ett par gånger om året för att hänga med marknaden och för att lära sig nya metoder och bli bättre inom sitt område.

Det är viktigt att vi får utvecklas och att vi blir bättre eftersom det är en bransch i ständig förändring, berättar Joanna.

Idag bildar de tillsammans en patrull, vilket innebär att de åker runt med firmabilen mellan olika objekt. Dessa ställen är vanligtvis lite mer svåråtkomliga vilket gör att det inte går att åka kommunalt. Det är även olika typer av objekt så som kontor, grossister, lagerlokaler, butiker etc.
– Tack och lov, jag skulle aldrig klara av att vara på samma ställe i 8 timmar, skrattar Romana.
De styr själva hur de ska lägga upp sina dagar. Varje dag har de mellan 5-7 kunder som önskar hjälp med städningen. Joanna och Romana har då tagit reda på sina kunders vanor. Så som när lunchen brukar vara och vilka tider som det är fikarast. På så sätt så kan de vara klara med dessa utrymmen när personalen väl är där och under tiden som de är på lunch eller har fikarast kan Joanna och Romana passa på och städa deras skrivbord. Detta tror dem är en av anledningarna till att många utav de kunder som de har idag är kunder som de har haft under alla sina 12 år i branschen, vilket är något som de båda är väldigt stolta över.
– Man får inte glömma bort att det är ett serviceyrke. Vi försöker alltid vara glada och säga hej till alla. Vi har heller aldrig mobilen framme eller lyssnar på musik. Det är viktigt att visa respekt, berättar Joanna. Vi försöker alltid hälsa på alla – vem vet det kan ju vara en potentiell kund?
– Kunden är viktigast, inflikar Romana. Många glömmer att det som kunden ser är vi som städar och fakturan de får så det är viktigt med ett bra bemötande och att man gör det som kunden betalat för.
26 september har de chansen att bli Årets Städare på CLEAN Bright Awards i Jönköping. och inför det känner de båda sig väldigt spända och nervösa. De kommer att åka dit tillsammans med sin arbetsledare och sin chef. Båda två lyser upp när vi pratar om det och Romana frågar gatt vad man borde ha på sig.
De tror att det finns fyra framgångsfaktorer som gjort att de blivit nominerade:

  1. Att de får jobba tillsammans. De har alltid roligt på jobbet.
  2. De jobbar på ett seriöst företag som ser dem och hjälper dem utvecklas.
  3. De har en bra arbetsledare som ser till deras behov.
  4. De har kunder som de tycker om.

Till andra som siktar på att bli Årets Städare 2018 ger dem sitt tips:

Gör ditt jobb och ändra inte den du är. Gör jobbet för att du tycker om det, för att du tycker om dina kunder, inte för att du kan vinna ett pris.

IMG_7865
Motivering:
Romana Lehto och Joanna Wozniak går inte att skilja åt. Tillsammans far de runt i sin patrullbil och levererar toppservice och kunderna älskar dem! De sköter allt runt ”sina” kunder och ställer krav på och introducerar vikarier när de själva tar semester. Teamet håller materialet och sin bil i toppskick. De är alltid glada, serviceminded och kunniga. De tar egna initiativ och är aldrig främmande för att konstruktivt lösa kundernas problem. De är fina förebilder för alla lokalvårdare!