Takspecial – Värt att veta inför ett takbyte

Här kommer vår guide till dig som ska byta tak. En matnyttig artikel med saker som är bra att tänka på inför ditt takbyte eller din takrenovering. Trevlig läsning!

För många av oss är takmaterial ett mysterium. Det finns så många varianter – och så många variationer av varianterna (!) – att det kan kännas rent förbryllande att välja tak till hemmet.

Vi har gjort en grundläggande sammanställning av de populäraste taktyperna, för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut. Här är proffstipsen, nackdelarna och kostnaderna förknippade med allting från skiffer till tegel till cement.

Dessutom har vi tagit hjälp av David Frykman på DM TAK & Villatakspecialisten, ett företag som stod som vinnare av Årets Hantverkare 2016. De svarar på en del vanliga frågor som de fått genom tiderna.

Vi börjar direkt denna artikel med att få svar på lite frågor vi ställde dem, därefter läser du dig vidare kring den taktyp du är intresserad av. Längst ner finner du underhållningstipsen – så taket håller längre. Behöver du offerter hjälper vi dig också.

Hitta hjälp via Dorunner

”Vi har konsulterat undersökningar och gjort en grundläggande sammanställning om de populäraste taktyperna, för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut”.

Vilka typer av tak är vanligast i Sverige?

När det gäller villor så är det överlägset tak med pannor som är vanligast varhelst man går i Sverige. Lertegel och ytbehandlade betongpannor, 1-kupiga och 2-kupiga.

Vad kostar de olika taktyperna?

Priserna i texten nedan utgår från en exempelvilla på ca 150 kvm, inkl byggnadsställning (ett måste), byte av underlagspapp, läkt, trekantslist, vindskivor, nockplanka, taklucka, underbeslag, plåtdetaljer på avloppsrör, skorsten, ventilation, rännkrok, hängrännor, fotplåt samt stuprör. Priserna är inklusive moms.

Viktigt att tänka på är att oavsett vilket tak man har så håller det längre när det underhålls. Nedan hållbarheter är med normalt underhåll.

Vad kan hända om man väntar för länge med att byta taket?

Läckage. Följden av läckage är t.ex.:

Skador på råspont, takstolar, fasad, fönster, isolering, parkettgolv, väggar och egendom i hemmet.
Mögelangrepp.

Takdetaljer som blåser/ramlar av, t.ex.

Vindskivor, plåtar, takpannor

Takbytet har börjat, är det något man ska tänka på?

Att ha en dialog med takläggaren så att det finns förståelse mellan hantverkare och beställare. Sätt dig in lite hur arbetet läggs upp, vart material och verktyg kan placeras, vilka delar på marken som inte får blockeras, finns det något som du är extra rädd om. Kommunikation löser detta.

Finns barn i huset, ha en genomgång med dem att inte leka på ställningen eller nedanför ställningen och att de inte leker bland byggmaterial och container.
Det kan under rivningen dyka upp att det finns takbräder/råspont som behöver bytas eller ibland till och med takstolar som måste repareras. Se till att du blir meddelad av takläggaren varje gång sådant dyker upp och får foton på samt redovisning på nedlagd tid

Hitta en takläggare hos Dorunner

Vill du överlämna en stundande takläggning eller takupprustning till proffsen? Hitta då en hantverkare hos Dorunner. Få upp till fem offerter från olika företag så att du enkelt kan jämföra priser och tjänster, och hitta den rätta takläggaren för just ditt tak.

Hitta hantverkare här

Vilka är de vanligaste missförstånden bland de som vill byta sitt tak?

Vad en professionell takomläggning kostar. När det gäller tak, så är kvalitet alltid mest lönsamt i längden. Ca priser är angivna nedan.

Att takläggare inte behöver kunna plåtslageri. Nästan alla tak har plåtdetaljer av något slag på taket och dessa är några av takets viktigaste delar, speciellt för att få taket att vara tätt. Plåtslagerikunskaper är ett måste för ett gott resultat.

Några tips för den som ska välja bland flera takläggare till sitt takbyte?

Låt en konsult upprätta föreskrifter innan du tar in offerter. På detta sättet kan tak-firmor räkna på samma saker. Annars får man olika förslag till utförande och man kan som lekman kanske inte bedöma vad som är bra eller dåligt i förhållande till priset.

Ta in offerter från flera olika aktörer. Granska sedan företagen en efter en.

Hur många år har takföretaget varit verksam? En garanti gäller bara så länge takfirman finns kvar.

Hur är företagets ekonomi. Titta på allabolag.se
Referenser. Be att få referenser från andra som fått taket omlagt av företaget.

  • Kontakta gärna tre stycken och ställ följande frågor:
  • Hur nöjd är du med resultatet av takomläggningen?
  • Hur fungerade kommunikationen med företaget?
  • Uppstod det problem under processen? Om ja, hur bra/dålig var företaget på att lösa det?
  • Hur var ordningen på arbetsplatsen under byggtiden?
  • Tycker du att du fick det som du hade avtalat?
  • Fick du tillkommande kostnader som du inte var förberedd på?
  • Hur var säkerheten på arbetsplatsen? Ställning?
  • Vem inspekterade kvaliteten på takarbeten under och efter taket var lagt?
  • Fick du materialdokumentation, bilder från renoveringen, egenkontroll mm efter slutbesiktning?
  • Hur lång garantitid fick du?
  • Hur länge har företaget funnits?

Hur vet man att det är dags att byta sitt tak?

Genom att inspektera taket och vindsutrymmen så kan man se om det finns läckage/antydan till läckage eller fuktproblem eller om det finns delar av taket som riskerar läckage. Läckage sker oftast vid genomföringar, gavlar, nock, takfot och oftast för att taket inte var fackmannamässigt lagt eller dåligt/felaktigt material använts.

Det är oftast plåtdetaljerna som får taket att hålla tätt runt genomföringar. Därför krävs kunskaper inom plåtslageri för att få de flesta taken att hålla tätt.

Min rekommendation för att få ett pålitligt utlåtande om takets skick är att anlita en välrenommerad plåtkonsult. Dels för att veta att utlåtandet är baserad på kompetens i området och dels för att konsulten är ansvarig för att deras utlåtande stämmer.

Här kan du hitta fler tips för dig som går i tankarna att lägga om taket.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför takrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Underhåll av tak