Takrenovering av plåttak – bra att tänka på

Ett hus måste ha en bra grund att stå på. Men när regnet står som spön i backen så är vi glada om det även har ett plåttak. Plåttaket är populärt för att det klarar av väder och vind på ett galant sätt. Det skyddar huset i ur och skur och kan också ha en mycket tilltalande form. Svenska tak har beklätts av proffs med plåt i flera hundra år. Men idag så finns det många fler val av metall och utformning, och du kan till och med investera i ett tak som är så gott som underhållsfritt.
Ett plåttak av rätt metall
Metallen som används för taket får stor betydelse för hur det kommer att fungera. Det kallas för plåttak men behöver inte vara gjort av stålplåt. Det går att lägga ett tak av koppar, aluminium och aluzink. Vad som blir bäst kommer att bero på flera olika saker. Du bör betänka:

  • Vad metallen kostar
  • Hur takläggningen ska utföras
  • Hur ofta metallen kräver underhåll
  • Vad som händer när du behöver laga en bit av taket

De här punkterna får betydelse för vad taket kommer att kosta både på kort och på lång sikt. Koppartaket är otroligt dyrt men det kan du sedan lämna som det är i hundra år utan att göra någonting.
Det går att lägga plåttak själv men då bör det finnas goda kunskaper om hur man monterar och rör sig på ett tak som kan bli rätt så halt. Det finns mycket att vinna på att få hjälp med takrenovering eller det nya taket av takläggare som är experter på att ta fram rätt metall och form.
Plåttak som ser ut som tegeltak
Det är mycket populärt med plåttak som har formats för att se ut som tegeltak. De kallas för plegeltak och kan vara svarta eller röda. Plegeltaken anses mycket fördelaktiga. Det gäller förstås att förstå att ett tak av plåt som ser ut som ett tegeltak inte är samma sak som taket av tegel eller betong. Det kräver en annan typ av takrenovering och måste underhållas på ett helt annat sätt.
Fördelar och nackdelar med plåttaket
Det finns många fördelar med att välja ett tak av plåt. Många tycker att det här är det snyggaste valet men det är förstås en smaksak. Det blir ofta lite billigare att lägga plåt än att välja tegel. Slitstyrkan är mycket god och så får huset ett gott skydd mot regn och snö.
Andra fördelar med plåttaket är att det går snabbt att lägga. Det påverkar också kostnaden för takrenoveringen på ett positivt sätt. Aluminium såväl som stålplåt är lättare än betong och tegel. Därmed så kommer taket inte att belasta huset på samma sätt som till exempel tegeltak gör.
Det finns några nackdelar med plåttak att vara medveten om. Det kan till exempel vara så att plåttaket upplevs som fult. Det här beror helt på vilken typ du väljer och hur du matchar takets form med husets stil. Tänk också på att regn mot plåt låter mycket mer än regn mot lera eller betong.
Skulle du vilja ha hjälp med ditt plåttak? Anlita ett proffs via Dorunner