Storstädning – så gör du det effektivt

Nu när hösten känns påtaglig och regn och rusk blivit en större del av vår vardag är det populärt att ta en extra titt i huset och piffa upp inomhus. Den stora höststädningen är inte alltid det som de flesta ser fram emot utan tvärt om kan det vara något som många bävar för. Men det är å andra sidan viktigt att ge huset eller lägenheten den kärlek som den förtjänar för att material ska hålla längre.

Att göra en storstädning är en förlängning på en vanlig städning. Du är mer noggrann än du skulle varit om det är den vanliga vecko-/månadsstädningen. Vi pratade med Magnus på Munthers Allservice för att få deras tips till en effektiv storstädning.

Fotolia_123316763_XS

Vårt bästa tips vid en storstädning är att inte stressa sig igenom den för då missar man lätt något.

För att göra storstädningen så effektiv som möjligt är det bästa att teama upp och vara åtminstone två som städar samtidigt. Då kan ena dammsuga medan den andra går efter med moppen.

Ett annat tips för att göra städningen mer effektiv och inte behöva städa samma ställe två gånger är att börja städa högt upp och sedan jobba sig nedåt.

Kyl/frys

Ta ut allting du har i kylen och frysen och lägg i påsar resp frysboxar. Torka rent alla lådor och hyllplan med vatten och diskmedel. Glöm heller inte bort att torka listerna som sitter på kylskåpet och frysen. Dessa är lätta att missa och kan vara en källa till dålig lukt. Se till lådorna är helt torra innan du stoppar in dem igen.

Micro/ugn

Att göra rent micron eller ugnen är något som de flesta väntar med att göra in i det sista. Men det behöver inte vara så knepigt. Här är husmorstipsen som gör det enklare att göra rent ugnen och micron.

Ugnsrengöring

1. Blanda såpa med vatten. Använd sedan en blomspruta och spreja hela ugnen invändigt. Vid svårare fläckar använd endast koncentrerad såpa att gnid in fläcken med.

2. Sätt ugnen på 100 grader och låt stå i 20 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt den svalna.

3. Torka bort all ingrodd smuts med en fuktad svamp.

Ingrodda plåtar kan du enkelt rengöra med hjälp av sockerbitar och vatten (ej snabb-bitsocker, då det smälter för fort). Blöt sockerbiten något och gnugga mot plåten.

Micro

Fyll en skål med kranvatten – lägg sedan i några citronskivor och placera skålen i mikron. Kör mikron på 600 watt i 30 sekunder. Nu är det bara att torka ur de gamla matresterna. De kommer att lossna lättare samtidigt som citronen sprider en härligt fräsch doft!

Diskmaskinen

Diskmaskinen är ofta en detalj som många inte tänker på. Den behöver också en del omsorg. Gör rent filtret och fyll på med disksalt om nödvändigt för att få disken extra ren och fri från kalkavlagringar. Det finns även speciella diskmaskinsrengöringstabletter som rengör din diskmaskin inifrån.

Tvätta fönster 

1. Du behöver: Hink eller sprayflaska, vatten, fönsterputs eller diskmedel, svamp eller svampduk, fönsterskrapa och tidningspapper.
2. Spraya eller gnid blandningen över hela fönstret med svampen eller en svampduken.
3. Om du använder fönsterskrapa – var noga med att torka ren skrapan efter varje drag, annars kan smutsen stanna kvar och fönstren blir randiga.
4. Torka efter med tidningspapper. Då försvinner eventuella ränder och tidningspapper är bättre och billigare än hushållspapper.

Här hittar du fler tips när det kommer till fönsterputsning.

Lister

Lätt att glömma men ändå viktig att göra. Damma av alla lister innan du dammsuger.

Rengör golvbrunnar

Se till att ta på dig diskhandskar innan du sätter igång. Ta även fram en avfallspåse som du kan lägga renset i.

1. Börja med att lyfta upp locket/gallret som ligger över golvbrunnen.
2. Ta på plasthandskarna och ta bort all lös smuts och lägg i avfallspåsen.
3. Lyft upp den lilla “hinken” som ligger i alla nyare golvbrunn. Öppna den och ta ur all smuts.
4. Spola ur med duschslangen.
5. Ta toalettborsten (under förutsättning att den är ok) annars skaffa en speciell borste för att bara användas i golvbrunnen. Använd såpa och skrubba rent. Spola sedan en gång till.

En storstädning krävs inte speciellt ofta. Magnus berättar att två gånger om året fungerar utmärkt. Följer du den här listan två gånger om året utöver din vanliga städning så hållet du hemmet i bra skick.

Vill du inte städa själv?

Med rutavdraget betalar du bara 50% av arbetskostnaden. Här kan du ta del av allt du behöver veta kring rot- och rutavdraget. Eller gå pang på rödbetan och gör en offertförfrågan direkt.

Källor: Leva&bo, Sköna hem, Munthers Allservice