Stamspolning – vi svarar på de vanligaste frågorna

Genom regelbunden stamspolning så kan du spara många tusenlappar i långa loppet. Här besvarar vi på de vanligaste frågorna när det kommer till stamspolning.

Stamspolning låter kanske inte som det roligaste underhållet att lägga pengar på. Men gör du det regelbundet sparar du många tusenlappar i långa loppet. Att spola stammar och rör innebär att du förlänger deras livslängd och undviker ett större stambyte. Rören brukar själva tala om när det är dags!

”Stamspolning är något som fastighetsägare och bostadsrättsföreningar bör utföra regelbundet – inte bara när stoppet i avloppen är ett faktum. ”.

Vad är stamspolning?

Stamspolning innebär att man rengör stammar och rör i en fastighet genom att spola igenom dem. Det vanligaste sättet är att spruta in vatten med en högtrycksslang. Trycket är då så högt att man inte behöver använda kemikalier till själva rengöringen. Att rören är igentäppta är inte ovanligt, då kan man behöva köra vattenslangen genom rören flera gånger för att lösa upp avlagringar och smuts.

Skulle avlagringarna sitta för hårt och spolning inte är en tillräckligt effektiv metod, kan man använda någon typ av mekanisk rengöring. Det innebär att man använder sig av exempelvis skärverktyg eller renskedjor för att få bort orenheter som samlats i rören. Ibland kan det vara nödvändigt att gå in med kamera för att identifiera var i rören problemen finns och sedan sätta in punktåtgärder just där. Vid en stamspolning rengör man alla rör – man börjar med huvudledningen på gatan och rör sig sedan uppåt i t.ex. bostaden eller kontorslokalerna tills alla rör blivit genomspolade.

Varför är det viktigt med stamspolning?

Stamspolning är något som fastighetsägare och bostadsrättsföreningar bör utföra regelbundet – inte bara när stoppet i avloppen är ett faktum. Det är viktigt att spola stammarna för att hålla dem i gott skick.

I bostadshus är rör och ledningar särskilt hårt belastade – visst är det lätt hänt att man spolar ner fett från stekpannan och ratade riskorn på tallriken, rakt ner i vasken. Och i badrummet följer hår och kemikalier med duschvattnet ner i avloppet, det är svårt att undvika. Med tiden fastnar allt detta i fettavlagringar som bildas i rören och då börjar rören täppas igen.

Om vattnet inte rinner ner som det ska kan bakterier bildas och det kan börja lukta illa från avloppet. Det kan också ge upphov till allvarligare och mycket kostsamma konsekvenser, nämligen fukt- och vattenskador. Genom att spola stammarna kan man förlänga deras livstid, då får inte avlagringar chans att fräta på rören och orsaka skador som är svårare att reparera.

När är det dags för stamspolning?

Ett tecken på att det kan vara dags för en stamspolning är att vattnet inte längre rinner ner i avloppet med vanlig fart. Var uppmärksam på om det sker trots att du nyss gjort rent avloppet. Att vatten bubblar tillbaka upp i vasken eller handfatet är ett annat tecken på att rören är på väg att slammas igen. Dålig lukt, oavsett hur mycket du städar, och stopp i avloppet är också indikationer på att avlagringar fått fäste i rören.

Det finns sådant du själv kan göra för att förlänga tiden mellan stamspolningarna, läs våra tips.

Hur lång tid tar en stamspolning?

En stamspolning behöver inte ta särskilt lång tid förutsatt att rören är i ”normalskick” och avlagringarna kan åtgärdas utan mekanisk rengöring. Då kan det ta cirka en halvtimme för en mindre lägenhet och 1–2 timmar för en lite större lägenhet. Om fastigheten är av det större slaget med många våtrum eller våningar tar stamspolningen såklart längre tid.

Kan jag vara hemma när stammarna spolas?

Ja, du kan vara hemma under stamspolningen. Arbetet ger inte upphov till några obehagliga lukter eller oväsen. Om du ändå väljer att lämna bostaden när stammarna spolas är det viktigt att du förser hantverkarna med nyckel eftersom de behöver komma åt dina avlopp.

Hur ofta bör man göra en stamspolning?

Hur ofta en stamspolning bör göras är svårt att svara på. Det kan bero på vilken typ av fastighet det gäller och hur avloppen används i lokalerna. Eftersom ledningarna till viss del ligger under marken och är inbyggda i väggar och golv kan det vara svårt att själv avgöra när det är dags. I allmänhet kan man dock säga att stammarna bör spolas med tre till sex års intervall. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att förebygga vattenskador, stopp och dålig lukt.

Sliter stamspolningar på rör och ledningar?

Nej, en stamspolning sliter inte på dina rör. Det är snarare det motsatta: genom att spola rören kan du förlänga deras livslängd. Stammar och rör som inte rengörs kan utsättas för frätskador av avlagringar, rost och smuts som fastnar i rören med tiden. Att byta en stam är ett mycket omfattande arbete som innebär att vatten stängs av under en längre tid, golv och väggar kan behöva brytas upp och det går ofta inte att bo i villan eller lägenheten under arbetets gång. Att regelbundet spola stammarna är därför en mycket god investering och en försäkring mot akuta utgifter som en läckande stam skulle innebära.

Vad kostar en stamspolning?

Hur mycket det kostar att spola stammarna beror på en rad olika faktorer. Priset för en stamspolning varierar beroende på vilken typ av fastighet det gäller och vilket skick det är i. Gäller det ett flerfamiljshus? Då kan priset baseras på hur många lägenheter fastigheten har, hur många tvättstugor och andra utrymmen det finns, antal våningar och mycket annat. Om du bor i villa eller radhus kan till exempel antalet badrum vara av betydelse för priset. Be alltid om offerter från flera olika företag.

Vem kan hjälpa mig med att spola rören?

Stamspolningar utförs av VVS-företag eller rörmokare. Vi på Dorunner kan hjälpa dig att hitta rätt VVS-företag eller rörmokare för din fastighet. Oavsett vad du behöver hjälp med är det viktigt att jämföra olika leverantörer. Gör en offertförfrågan och få upp till fem offerter från företag som kan tillgodose just dina behov. Du enkelt jämföra företagen med varandra på Dorunner och läsa omdömen från tidigare kunder. Det gör det smidigt att hitta rätt hjälp för dina rör och stammar.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. 

Du kanske också vill läsa

Leave a comment