Snabbstäda – när tiden inte räcker till

Är det dags för middagsbjudning och förberedelserna tog längre tid än du trott? Ibland räcker inte tiden till för en grundlig städning innan gästerna kommer, men det finns knep för att snygga till hemmet snabbt. 

Nedan hittar ni tips för att dina gäster inte ska märka avsaknaden av en grundlig städning och du kan känna dig stolt över ditt hem. Tipsen är till för dig som har begränsat med tid, eller kanske ingen tid alls.

Fokusera på hall, kök och badrum

De viktigaste rummen att ta tag i när tiden inte räcker till och gästerna är på ingång är hallen, köket och badrummet. Om dessa kan se rena och fräscha ut så kommer du väldigt långt! Allt behöver inte heller vara perfekt, vilket hem är egentligen det?

Snabba städlistan

  1. Börja din snabbstädning i hallen eftersom den är det första dina gäster kommer se. Ta undan en del av ytterkläderna och skorna i hallen, så att gästerna får plats att hänga av sig sina ytterkläder.
  2. Plocka undan i övriga hemmet och se till att det inte ligger kläder eller annat på golvet. Stäng dörrarna till de ställena som ni inte kommer vara i (och som du inte hunnit plocka upp i just nu).
  3. Köket är hemmets hjärta och här är en naturlig samlingspunkt för att umgås. Plocka undan disken i köket och torka snabbt av diskbänken, arbetsytorna och köksbordet.
  4. Se till att badrummet känns rent och inte har några tandkrämsfläckar i handfatet. Rengör toalettstolen och torka snabbt av spegeln.
  5. Dammsug de synliga delarna av golven i de rum ni kommer vara i, vid riktigt ont om tid fokusera framförallt på hallen och köket. Eller strunta i att dammsuga helt och hållet.
  6. Vädra snabbt i vardagsrummet och köket om det är där ni kommer vara. Frisk luft ger ett fräschare intryck.
  7. Tänd några doftljus. Fräsch doft i hemmet gör stor skillnad för intrycket. Kanske hann du inte städa eller plocka undan alls? Tänd då bara ett doftljus, vädra ut och stäng dörrar så att du begränsar utrymmet som dina gäster kan röra sig på. Ingen kommer märka att kläderna ligger i en hög på sängen eller att det bara är en snabbstädning på 15 minuter som gör att hemmet skiner och luktar så gott.

Har du oceaner av tid och är redo för en storstädning?

Här hittar du våra bästa tips vid en storstädning. Om det känns övermäktigt kan du ta in hjälp för både regelbunden städning och städning någon gång då och då. Här kan du göra en offertförfrågan!