Snabbstäda – när tiden inte räcker till

Sommaren är en härlig tid med många middagar, fikastunder och såklart den årliga traditionen av kräftskivor. Ibland räcker inte tiden till för att hinna förbereda maten, se till att barnen är hela och rena och på det se till att hemmet är skinande rent. Därför kan det vara bra att ha en rutin för att snabbt få hemmet att se ut som nystädat. Nedan hittar ni tips för att dina gäster inte ska märka någonting och du kan känna dig stolt över ditt hem. Tipsen är för dig som har begränsat med tid, eller kanske ingen tid alls.
De viktigaste rummen att ta tag i när tiden inte räcker till och gästerna är på ingång är hallen, köket och badrummet. Om dessa kan se rena och fräscha ut så kommer du väldigt långt! Allt behöver inte heller vara perfekt, vilket hem är egentligen det?
Fotolia_123316763_XS

  1. Börja din snabbstädning i hallen eftersom den är det första dina gäster kommer se. Ta undan en del av ytterkläderna från hängaren och skorna från golvet så att gästerna får plats att hänga av sig sina ytterkläder.
  2. Plocka undan i övriga hemmet och se till att det inte ligger kläder eller annat på golvet. Stäng dörrarna till de ställena som ni inte kommer vara i (och som du inte hunnit plocka upp i just nu).
  3. Köket är hemmets hjärta och här är en naturlig samlingspunkt för att umgås. Plocka undan disken i köket och torka snabbt av diskbänken, arbetsytorna och köksbordet.
  4. Se till att badrummet känns rent och inte har några tandkrämsfläckar i handfatet. Rengör toalettstolen och torka snabbt av spegeln.
  5. Dammsug de synliga delarna av golven i de rum ni kommer vara i, vid riktigt ont om tid fokusera framförallt på hallen och köket. Eller strunta i att dammsuga helt och hållet.
  6. Vädra snabbt i vardagsrummet och köket om det är där ni kommer vara. Frisk luft ger ett fräschare intryck.
  7. Tänd några doftljus. Fräsch doft i hemmet gör stor skillnad för intrycket. Kanske hann du inte städa eller plocka undan alls? Tänd då bara ett doftljus, vädra ut och stäng dörrar så att du begränsar utrymmet som dina gäster kan röra sig på. Ingen kommer märka att kläderna ligger i en hög på sängen eller att det bara är en snabbstädning på 15 minuter som gör att hemmet skiner och luktar så gott.