Så tar du hand om dina utemöbler

Sommaren börjar gå mot sitt slut och snart är det dags att plocka in alla utemöbler för det här året. Varför inte passa på att se över och underhålla dina utemöbler innan du ställer in dem i garaget? Här har vi samlat några tips om vad du ska göra för att ge dina utemöbler ett längre liv.

Oljade möbler

Oljade möbler kan bli som nya om du gör rätt. Börja med att tvätta av dina möbler och låt de sedan torka och därefter oljar du dem. När du oljar möblerna ska du helst göra det i skuggan så att oljan inte torkar för fort. Möbeln ska ju ha en chans att suga i sig oljan. Välj alltid olja efter det träslaget som dina möbler har, fråga efter hjälp i din färghandel. Kom ihåg att möbler i furu eller ek behöver oljebehandlas minst 2 gånger per år.

Aluminum, lackade, rotting eller rostfria

Dessa möbler behöver oftast bara torkas av med en blöt trasa och förvara dem sedan inomhus under vinterhalvåret. Rottingmöbler ska man helst inte förvara ute i ur och skur under en längre period då de lätt blir fula då. Lackade möbler kan man behöva bättringsmåla om lacken bryts ner.

Målat trä

Möbler som är i målat trä behöver du tvätta av med vatten och såpa och i vissa fall behövs det mögeltvätt. Om du ska måla om bör du först slipa bort gammal färg innan du lägger på den nya. De delar av möbeln som är i direkt kontakt med marken kan du olja in så att de inte suger åt sig av fukten från marken.
Behöver du en snickare som kan hjälpa dig rusta upp dina möbler? Hitta ett proffs här.
 

Leave a comment