RUT-avdraget blir större – så här tar du del av det!

Sedan 2007 så har svenskar kunnat dra nytta av det som kallas för RUT-avdrag. RUT står för rengöring underhåll och tvätt. Avdraget är ett skatteavdrag som kan göras för utgifter som har varit för dessa ändamål. Januari 2021 ökades RUT-avdraget till 75 000 kr. Du kan hitta ett proffs inom RUT genom att göra en kostnadsfri förfrågan på Dorunner.

Syftet med avdraget

Från start så var syftet med RUT att fler skulle få råd med den typ av tjänster som underlättar livspusslet. Nu har det förstås varit vanligt att familjer betalar svart för hjälp med barnpassning, städning och mer. Genom att dra ner på skatten för dessa specifika områden så gör man det möjligt för folk att få hjälpen vitt.

Det ger flera viktiga fördelar. När den som kommer för att hjälpa dig med barn, städning och annat jobbar vitt så känns det tryggare. Personen är ofta anställd hos ett företag som tydligt redovisar sina tjänster. De ger dig backup om något skulle gå snett och du kan lita på att den som jobbar behandlas på ett korrekt sätt av uppdragsgivaren.

För statens del så kan det förstås finnas fördelar med att fler får råd med vita hushållstjänster. På så vis så kan mer skatt komma in än då folk helt enkelt väljer att betala grannens dotter direkt i handen för jobbet.

RUT har också bidragit till utveckling inom omsorg av barn och lokalvård. Med möjlighet att jobba vitt för ett företag så har unga människor fått en viktig väg in i arbetslivet. De företag som jobbar med barnpassning erbjuder ju inte bara uppdrag. De jobbar även med vidareutbildning för att erbjuda ännu bättre tjänster. Det är en fördel både för den som jobbar som barnvakt och för den som får hjälpen.

Vad gäller RUT för?

Det är en hel del som täcks av RUT men det finns också saker som inte gör det. Innan du bestämmer dig för att den tjänst som du är i behov av har rätt till detta avdrag så bör du kontrollera det på Skatteverkets hemsida.

Hushållsnära tjänster kan vara ett rätt så vagt begrepp. Det kan ju låta som att allt som man betalar för hemma ger rätten till avdrag. Men det är viktigt att förstå att alla kostnader som man har för en tjänst i hemmet inte täcks av avdraget. Du kan till exempel inte få avdrag för:

 • Material som används för jobbet som till exempel rengöringsprodukter för städningen
 • Utrustning som till exempel en stege
 • Resor som till exempel nannyns reskostnader med buss och bil
 • Administration som till exempel ett servicebolags administrativa avgifter

Det finns också krav på vad som räknas som bostad. Det här ska du ta en titt på innan du räknar på priset med RUT-avdraget!

Men det finns förstås några områden som är solklara RUT-kandidater. Du kan räkna med att få avdrag på skatten då du betalar för tjänster i ditt hem som:

 • Hjälp med barnen (barnvakt, läxläsning och så vidare)
 • Flyttning
 • Tvätt och strykning
 • Hjälp med dator och IT
 • Vård och personlig assistans
 • Städning
 • Arbete i trädgården
 • Snöskottning
 • Reparation av kyl, frys och andra vitvaror

Det finns mer som kan täckas av RUT. Om du är osäker så kan du alltid kontakta Skatteverket för att få ett svar.

Vem kan få avdraget?

Om du är minst 18 år och bor i Sverige så kan du använda dig av RUT för att dra ner på kostnaden för hushållsnära tjänster. Det är också ett krav att du betalar skatt för minst 90 procent av den inkomst som du har i Sverige.

Om du anlitar ett företag som ger tjänster som täcks av RUT så får du göra avdraget. Men var medveten om att det inte får vara en släkting till dig som kommer och jobbar. Många gånger så får du veta att en viss tjänst täcks av RUT. Då kan du gå vidare och ställa frågor om det blir relevant för dig.

Det är den som utfört RUT-arbete som begär ersättning

Något som är mycket smidigt för konsumenter med RUT är att det är den som utför tjänsten som begär ersättning för RUT-delen. Det kan han eller hon göra så snart som kunden har gjort sin inbetalning. En ansökan om utbetalning görs till Skatteverket innan den sista januari året efter betalningen gjordes och det kan dröja ett tag innan pengarna betalas ut.

Det här är inget som den som drar nytta av RUT-avdrag behöver tänka på. Konsumenten känner genast att det blir så mycket lättare att få hjälp med städning, reparationer, byggnation och mer då priset blir så mycket lägre.

150 000 kronor då ni är två

Viktigt att veta om RUT-avdraget är att det kan röra sig om ännu mer än 75 000 kronor för ett hushåll. Om en familj med två vuxna betalar för en tjänst som täcks av RUT så kan båda vuxna göra avdrag för detta. Då kan man som mest få ut 150 000 kronor i avdrag.

Avdraget kan göras för 50% av arbetskostnaden och blir därmed bra mycket större när två personer kan vara med och dra nytta av det. Det här kan vara något att betänka och se lite närmre på inför kommande behov av tjänster i och omkring hemmet.

Din inkomst påverkar också bidraget

Det är fortsatt så att din inkomst påverkar hur stort bidrag du kan få. Skatteverket har gränser för hur mycket man kan dra av i enlighet med inkomsten. Därmed så är det inte säkert att du får maximalt avdrag med RUT. Dessutom så kan andra avdrag som du gör påverka hur stort RUT-avdrag du till sist får. Här kan du läsa mer om ROT- och RUT-avdragen.