”Omsättningen har verkligen skjutit i höjden sedan Årets Hantverkare”

Dorotea värme och sanitet AB är ett familjeföretag som grundades 1971 av Conny Jakobssons pappa. Sedan 1998 har Conny tagit över verksamheten och driver det idag tillsammans med en anställd rörmokare. 2017 var första gången företaget blev nominerade i tävlingen Årets Hantverkare där de dessutom tog hem vinsten för Årets VVS-företag i kategorin små-/mellanstora företag.

För Conny och företaget går kunderna alltid först. Dorotea värme & sanitets bil, en Mercedes Sprinter -99, har länge varit en trotjänare och Conny berättar att den tar honom till de som behöver hjälp och kommer att fortsätta göra det ett bra tag framöver. De åker ut på kvällar, helger och helgdagar för att hjälpa de som behöver.

– De som har akuta problem går alltid först i kön. Har kunden en kran som sprutar vatten på julafton så får vi helt enkelt lov att rycka ut, säger Conny.

Sedan vinsten i Årets Hantverkare har de kunder så det räcker och blir över.

– Just nu har vi så många kunder att vi inte hinner med. Jag skulle egentligen behöva anställa fler men det är svårt att hitta rätt personer och som gått klart sin lärlingsperiod. Ser vi till omsättningen så har den verkligen skjutit i höjden under 2017.

Pappersarbete och administration har Conny valt att lägga åt sidan. All redovisning har han anlitat en extern firma till och för offerter, fakturor och orderhantering använder han en webbtjänst, likt orderstyrnings, som underlättar hans vardag och ger honom lite mer tid och frihet.

Hantverkargalan hade han inte hört talas om förrän ett mejl damp ner i hans inkorg. Det tog ett tag innan han förstod vad det var och att det var en kund som hade nominerat honom.

– När jag insåg att det var på riktigt så var det ju jätteskoj att det fanns en kund som vi hjälpt, som varit så nöjd att de valde att nominera oss. Det är egentligen den där första rösten som är den bästa, tycker jag.

Trots att han tidigare inte visste vad Årets Hantverkare eller Hantverkargalan var så köpte han biljetter och gick på galan, som gick av stapeln 4 maj på Hamburger Börs i Stockholm.

– Det var jätteroligt. När man var där och satt med en jäkla massa höjdare i branschen och träffade alla som kommit så långt och man satt där och pratade kändes det som att jag lika gärna kunde åka hem. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna bland alla dessa, jag blev så förvånad över att jag vann.

Efter Hantverkargalan har han blivit firad rejält och berättar att han fått många tårtor och grattishälsningar. Dessutom en hel del nya kunder.

– Om jag bara tittar på att jag ännu inte har hunnit fakturera klart för jobben 2017 så visar det att jag har haft fullt upp med kunder. Omsättningen har skjutit i höjden 2017 och framför allt efter galan. Men det är kul att det finns en hel del jobb, just nu gäller det bara att få till fritiden, en sån skulle jag vilja ha också, säger Conny.

Tävlingen Årets Hantverkare och Hantverkargalan har gjort mycket för Connys företag i form av nya kunder men han är säker på att galan har en större betydelse för branschen.

 – Tävlingen Årets Hantverkare och galan är jätteviktig. Det har varit så mycket negativt i alla år om hantverkare och deras framfart, det enda man lyfter fram är dåliga exempel (på hantverkare) som är ute efter att göra pengar på andras bekostnad. Min tanke har aldrig varit att tjäna pengar, jag vill hjälpa folk. Om min största önskan var att tjäna pengar så skulle jag inte kunna vinna en sån här tävling, man behöver sätta folks bästa först. Därför är det viktigt med Hantverkargalan för att lyfta fram alla duktiga, seriösa och professionella hantverkare, de som verkligen försöker göra ett bra jobb och det är ju inom hela branschen. Det här skulle behövas inom många fler branscher, konstaterar Conny.

Vill du ha fler tips på hur man får nöjda kunder? Läs mer här.