Nyheter kring rot och rut-avdraget

1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget, från 50.000 kronor till 75.000 kronor per person och år. Den nya höjningen av rut-avdraget innebär att du som konsument nu har möjlighet att anlita tjänster som ger rätt till avdraget för 25.000 kronor mer än i fjol.

1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget, från 50.000 kronor till 75.000 kronor per person och år. Förändringen i rot och rut-avdraget innebär att du som konsument nu har möjlighet att anlita tjänster som ger rätt till avdraget för 25.000 kronor mer än i fjol. 

Förutom ökningen i kronor så har området för rut-avdrag också utökats. I år ligger ännu mer fokus på grön energi. Det innebär att du har rätt till avdrag för till exempel solcellssystem, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon. Rot-avdraget däremot ligger kvar på 50.000 kronor.

”Den nya höjningen av rut-avdraget innebär att du som konsument nu har möjlighet att anlita tjänster som ger rätt till avdraget för 25.000 kronor mer än i fjol”.

Större möjligheter med fler tjänster och höjt tak

I och med den nya ändringen i rot och rut-avdraget kan du som privatperson nu alltså anlita arbetskraft till hemmet, för ännu fler tjänster och kronor än vad som gick 2020. Dina möjligheter att hålla efter och utföra arbete i och omkring ditt hem är nu alltså ännu större.

De fyra nya tjänster som numera också omfattas av rut-avdraget är:

  • Tvätterier: tvätt av kläder och hemtextilier.
  • Möbleringstjänster: möblera och montera möbler i bostaden (inte styling).
  • Transporttjänster: transport eller bortforsling av bohag till en plats där de kan återanvändas.
  • Trygghetstjänster: tillsyn av bostad som vattning av blommor och vädring.

Funderar du över hur du ska nyttja bidraget på bästa sätt? Här har vi samlat sju tips som ger inspiration för hur du kan nyttja rut-avdraget extra smart i år!

1. Anlita flytthjälp

Anlita en flyttfirma och slipp bärande. Visste du att en flyttfirma, förutom att bära in och ut flyttkartonger, också kan hjälpa till med bland annat packning och magasinering? Ge din flytt en extra skjuts och ta hjälp med allt kring flytten. Givetvis med rätt till rut-avdrag för arbetskostnaden. Här kan du läsa mer om vad det kostar att anlita en flyttfirma.

2. Möblera bostaden

Drar du dig för att införskaffa det där nya bordet eller skåpet för att det känns så svårt att montera ihop? Det är tidskrävande att möblera och montera möbler i bostaden, men jobbet måste göras. Och nu kan du ta hjälp till det. I och med den nya ändringen har du nu rätt till rot-avdrag för tjänster som rör även detta område.

3. Slipp städa (och tvätta!)

Oavsett om det gäller hemstädning, storstädning eller flyttstädning så ger dessa områden dig rätt till årets ännu mer förmånliga rut-avdrag. Och från och 1 januari 2021 gäller rut-avdraget även för tjänster som rör tvätt av kläder och hemtextilier. Så att du kan få hjälp med den där tidskrävande tvätten också.

4. Låt hemmet blomstra

Ett blomstrande hem är ett levande hem, men det kan vara svårt att låta hemmet blomstra sådär härligt om du är bortrest ofta. Nu kan du låta blommorna växa friskt och fritt trots att du är bortrest. Och du slipper fråga grannen. Med det höjda taket och tjänstesegmentet har du rätt att anlita hjälp för trygghetstjänster, däribland blomvattning.

5. Bygg bastu

Mer tid för hemmamys och stunder tillsammans? Gör den kalla vintern lite varmare och ladda upp för hemmasäsongen med en alldeles egen bastu. Det behöver inte bli sådär dyrt som du trodde efter fjolårets kalkyl.

6. Läxhjälp till barnen

Mer undervisning hemifrån och nya skolförhållanden kan göra det extra svårt att koncentrera på läxorna. Ge dina barn bättre förutsättningar att fokusera och lära sig genom att ta in extern läxhjälp.

7. Ut med gammalt, in med nytt!

Visst är det en skön känsla att få ut och bort gammalt bråte som tagit alldeles för mycket plats, alldeles för lång tid? Anledningen till att de där prylarna tenderar att stå i hallen lite för länge är ofta just kruxet med att få bort grejerna. Från och med i år kan du ta avdragsgill hjälp med att transportera eller forsla bort saker i hemmet. Så att du kan göra plats åt nya härliga stunder.

Faktaruta

Rot och rut-avdraget är en skattereduktion som underlättar för dig som privatperson när du behöver hjälp att utföra arbete i hemmet. Avdraget kan göras när du anlitar hjälp med hushållsnära tjänster, alltså arbete i och omkring ditt hem. Mer info om avdraget kan du hitta på Skatteverkets webbplats.

Det kan gälla allt från städ- och läxhjälp till renovering, ombyggnation eller rumsmöblering. Och från och med i år omfattas även grön energi av avdraget. Om du vill veta mer om regler och krav för rot och rut-avdrag samt vilka tjänster som ingår, kan du läsa det här, eller kontakta oss på Dorunner så hjälper vi dig!

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Rot- och rut-avdrag är en skattereduktion som underlättar för dig som privatperson när du behöver hjälp att utföra arbete i hemmet”.

Planering & regler

Hur lång tid tar det att få bygglov, varför behövs bygglov och vem beslutar om man får bygglov eller inte? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om bygglov.
Attefallshus och bolundare går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller och vilken typ av byggnad som passar dig bäst.
Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som ofta drar upp värdet på bostaden. Lyckade förändringar av planlösningen kan också vara väldigt positivt rent ekonomiskt vid en försäljning.
1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget, från 50.000 kronor till 75.000 kronor per person och år. Den nya höjningen av rut-avdraget innebär att du som konsument nu har möjlighet att anlita tjänster som ger rätt till avdraget för 25.000 kronor mer än i fjol.
Rot- och rutavdrag kan göras när du anlitar någon för att få hjälp med arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rut och rot.
Det börjar bli dags att planera våren och sommarens projekt och boka upp hantverkare. Under årets varma och torra månader kan du passa på att ta hand om husets utsida och trädgård.