Köpa fritidshus – 5 smarta tips inför ditt köp

Går du i tankar att köpa fritidshus? Vi har samlat några av våra bästa tips inför ett stundande köp. Checka av det här för att vara säker på att du gör ett riktigt bra köp.

Går du i tankar om att köpa fritidshus? Drömmer du om en tillflyktsort för härliga sommardagar och mysiga vinterdagar framför brasan?

Vi har samlat några av våra bästa tips inför ett stundande köp av fritidshus.

”Välj fritidshus efter hur mycket tid du tror att du vill lägga ner på huset. Vårt tips är att du skriver ner dina behov och dina önskemål innan du börjar titta på fritidshus som är till salu”.

1. Välj fritidshus efter dina behov

Vill du åka till ditt fritidshus varje helg ska det inte ta för lång tid att åka. Vill du ha nära till vatten, grannar nära inpå eller inte? Drömmer du om en grönskande trädgård att pyssla med?

Välj fritidshus efter hur mycket tid du tror att du vill lägga ner på huset. Vårt tips är att du skriver ner dina behov och dina önskemål innan du börjar titta på fritidshus som är till salu. Ha tålamod och var noga i ditt sökande.

2. Gör en budget

Gör en uppskattning på hur mycket ditt fritidshus får kosta. Glöm inte alla andra löpande kostnader utöver lånet så som uppvärmning, försäkringar, vatten och sophämtning. Även bensinen du förbrukar när du åker till huset kostar!

3. Besikta huset innan köp

När du köper fritidshus har du enligt lag en undersökningsplikt, vilket innebär att du måste kartlägga alla fel och brister i huset – innan du köper huset. Du får nämligen ingen ersättning i efterhand för eventuella fel. Det kan vara en god idé att be om experthjälp med besiktningen så att allt går rätt till.

  • Kontrollera husets fasad och tak noggrant
  • Säkerställ att avrinning i stuprör fungerar korrekt
  • Låt en oberoende besiktningsman utföra besiktningen
  • Låt en expert undersöka om vattnet är drickbart i eventuella brunnar
  • Anlita en elektriker för att se över elsystemen

Glöm inte att du kan utnyttja ROT-avdraget om något i ditt nya fritidshus behöver åtgärdas.

4. Kontrollera läget

Bespara dig oväntade överraskningar genom att höra med kommunen om det finns exploateringsplaner i närheten av fritidshuset. Exempelvis nya vägbyggen eller oförväntade grannar.

Kontrollera även att alla möjliga gäststugor eller attefallshus på tomten har bygglov. Det gör du genom att kontakta Byggnadsnämnden. Då kan du även fråga vad som gäller om du själv vill bygga. Är du nyfiken på hur du bygger attefallshus? Vi har samlat allt du behöver veta.

5. Välj värmekälla

Många fritidshus är från början byggda och anpassade för att bo i under varmare månader. Ofta finns det bara element vilket kan bli dyrt om du vill använda fritidshuset under vintern. Väggar såväl som tak är även ofta tunt isolerade.

Ta reda på om huset du ska köpa är vinterbonat eller inte. Om du ska köpa ett fritidshus som inte är vinterbonat finns det flera åtgärder du kan göra för att isolera och värma upp huset, med exempelvis tilläggsisolering och anpassning av fönster. Du kan också installera en kamin, en lösning som inte bara är ekonomisk utan också väldigt mysig året runt.

Med ROT-avdrag blir det billigare

Kom ihåg att du kan få ROT-avdrag för arbetskostnaden gällande arbeten i ditt fritidshus. Det innebär att den totala kostnaden för dig som konsument blir hela 30 procent mindre än den ordinarie, efter att avdraget gjorts.

Hitta proffs nära dig

På Dorunner har vi proffs som kan hjälpa till med alla möjliga olika saker som rör ditt potentiella fritidshus. Söker du en elektriker, målare, takläggare eller någon som kan besikta huset? Skicka in en förfrågan så hjälper vi dig! Du får upp till fem offerter så att du kan välja den optimala lösningen för just dig.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fritidshus

Går du i tankarna att bygga en inglasad altan, ett extrarum som du kan vistas i oavsett väder? Möjligheterna är många beroende på hur du vill använda din inglasade altan. Här har vi har samlat våra bästa tips för att du ska få ditt drömrum på plats!
Går du i tankar att köpa fritidshus? Vi har samlat några av våra bästa tips inför ett stundande köp. Checka av det här för att vara säker på att du gör ett riktigt bra köp.
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
Attefallshus och bolundare går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller och vilken typ av byggnad som passar dig bäst.

Nu när vi går mot mörkare tider är det hög tid, innan frosten och snön kommer, att se över huset…