Kontrollera det här innan du anlitar hantverkare till sommarprojektet!

Du kanske är en av alla som vill få den där altanen på plats i sommar. Eller varför inte fixa iordning fasaden, taket eller husets fönster? Det finns många som har olika byggdrömmar som de vill genomföra på sommaren, därför är det viktigt att man är noggrann vid val av hantverkare och att ett avtal alltid skrivs.

Kontrollera referenser

Innan du bestämmer dig för ett företag eller en hantverkare, försök kontrollera så mycket som möjligt och ta reda på all information som du kan. Be om referenser från tidigare kunder och kolla om företag har certifikat inom deras expertområden. Via Dorunner kan du alltid se tidigare kunders omdömen samt referenser direkt i företagsprofilen. Sök även på företagsnamnet på Google och se om företaget har en hemsida samt kolla redovisningen på allabolag.se. Vill du läsa mer om hur du tar reda på om företaget är seriöst kan du göra det här

Skriv alltid avtal

När du har bestämt dig för en hantverkare – skriv alltid ett avtal. I en offert står det inte alltid detaljerna om vad ni har kommit överens om och därför är det alltid bra att skriva ett avtal. Det gör också att det finns mindre utrymme för diskussion om vad ni har kommit överens om. Glöm inte att komplettera avtalet om ni kommer överens om några ändringar eller dylikt under arbetets gång. Läs mer om vad som är bra att tänka vid avtal här

“Det fixar vi!” – kommer ni överens om något tillägg i projektet, glöm inte att fråga om det kostar extra.

Bevisbördan ligger hos dig

Om det skulle hända något och du inte är nöjd med slutresultatet så ligger bevisbördan hos dig som privatperson. Vilket betyder att du som konsument måste kunna bevisa att hantverkaren har gjort fel. Även om konsumenttjänstlagen gäller vid ett muntligt avtal är det ord mot ord som gäller och därför kan det vara svårt att bevisa felet och du kommer därmed inte kunna påverka om projektet inte blev som du hade tänkt. Spara alltid kvitton, brev och avtal om det är så att ett fel skulle dyka upp i efterhand, ett seriöst företag ger alltid ett kvitto efter ett genomfört projekt.

Checklista:

  • Ta in fler offerter och jämför
  • Prata med tidigare kunder
  • Be om intyg om behörighet/certifikat (i vår Certifikatguide kan du läsa mer om vilka som krävs och rekommenderas för respektive bransch)
  • Gå igenom arbetet och skriv sedan ett avtal
  • Bestäm ett pris och kolla att momsen är inräknad
  • Betala bara för ett genomfört och godkänt arbete.
  • Spara alla kvitton