Företaget med en personalpolitik utöver det vanliga

emma el
EMMA Elinstallationer grundades 2013 av Emil och Mathias som hade en stark vision av vilken typ av bolag de ville skapa. Ett bolag som satte personalen i första rummet. Detta visade sig vara ett vinnande koncept. De blev nominerade till Årets Hantverkare redan 2016 och tog sedan hem vinsten Årets Elföretag 2017 i kategorin små-/mellanstora företag på Hantverkargalan.
Senaste åren har det hänt mycket inom EMMA Elinstallationer då bolaget har en ny delägare, Henrik Sidenbladh, som äger halva bolaget tillsammans med grundaren Emil Stam.
Mattias Ljunggren som tidigare var operativ chef har nu mera axlat VD-rollen. Jag åkte till EMMA Elinstallationer i Täby och träffade Mattias, Henrik och Ulrika Marken, som är koordinator, för att höra mer om hur företaget jobbar och varför de tror att de har blivit så framgångsrika inom elbranschen.
EMMA Elinstallationer ser sig själva som ett serviceföretag med en personalpolitik utöver det vanliga. De lever efter filosofin att om personalen är nöjd så blir kunden nöjd.

Att vara serviceelektriker kan ibland vara ett rätt så ensamt jobb eftersom man oftast är ute på jobb hos kunder. Vi försöker ändå att skapa en bra vi-känsla och att alla ska trivas på jobbet. De som av någon anledning har slutat hos oss letar sig oftast tillbaka till hit efter ett tag, berättar Mattias.

Vidare berättar han att hos EMMA Elinstallationer så är alla välkomna att söka jobb, det räcker att du är en bra människa, en bra elektriker och kan stå för deras värderingar.
Förutom att man på EMMA Elinstallationer får jobba med ett härligt team elektriker så samlar de alltid hela företaget minst två gånger i månaden för möten samt har flera personalaktiviteter under året så som sommarfester, biokvällar, bowlingkvällar och julfest. Är det någonting annat en medarbetare behöver så försöker de alltid att lösa det och vara en flexibel arbetsgivare.
När personalen är nöjd så kommer kunden bli nöjd.
– Många fokuserar på att få slutkunden nöjd men glömmer att det är en service som man utför. Är inte personalen nöjda och glada så kommer de inte att göra ett bra jobb och då kommer kunden inte bli nöjd. Personalen är inte bara en kostnad som många ser det, står du utan personal har du faktiskt inget företag. Du skall veta dina rättigheter och skyldigheter och så ger vi lite extra flexibilitet till den anställde, säger Mattias.
Även om de fokuserar mycket på sin personal så gör de också en hel del för sina kunder. Mattias berättar att de alltid försöker göra små saker för kunden som kan göra stor skillnad för intrycket och i kundens nöjdhet. Kommunikation är A och O, så som att lämna en fast tid till kund när elektrikern kommer och om de blir sena så ringer elektrikern alltid och meddelar kunden, även om det bara handlar om 5 minuter. Hemma hos kunden tar elektrikern alltid av sig skorna och städar upp efter sig när installationen är klar.
Att bli nominerade till Årets Hantverkare på Hantverkargalan och att få vinna 2017 är alla tre överens om att det är väldigt stort för företaget.

– Det är stort att få vinna det här priset, det är som att vinna en Oscar eller ett Nobelpris fast för oss hantverkare, en riktigt häftig känsla, berättar Henrik.

– Hantverkargalan och Årets Hantverkare är en bra motvikt till det dåliga ryktet som branschen har. En kund ringde mig härom dagen och efter jag svarat så stängde jag av mikrofonen för att jag skulle kolla upp en sak och då hör jag i luren att han vänder sig till sin fru och säger ”oj, de svarade faktiskt”. Alla i branschen är inte ”fuskbyggare”, de allra flesta är bra, berättar Ulrika.
Tipset till andra hantverkare som vill vinna är att jobba med sin Employer branding, dvs göra företaget till en attraktiv arbetsgivare som lockar de bästa elektrikerna.
– Det är som en snöbollseffekt, börja med att skaffa bra folk och se till att de är nöjda på jobbet, det kommer leda till att de gör ett bra jobb vilket gör kunderna nöjda, konstaterar Henrik.