Fem tips för att lyckas med stenläggningen

Är du en av dem som vill lägga marksten på uteplatsen eller garageuppfarten så här i sommartider? Om du går i tankarna på att göra det själv finns det några saker som är bra att tänka på innan du startar. I den här artikeln har vi samlat 5 tips som hjälper dig att lyckas med din stenläggning.
1.  Börja med att planera hur stor yta du ska lägga markstenen på. Dels för att veta hur mycket material som krävs samt hur stora yta du behöver preparera för att lägga markstenen. Genom att planera ytan kan du även räkna ut hur stor budget som krävs för projektet.
2. Att lägga plattor kräver eftertanke, man behöver till exempel ha en fin och jämn grund för att det ska bli så bra som möjligt. Därför kan du med fördel gräva ut den ytan som du ska lägga markstenen på. Efter att du har grävt ut din yta och jämnat till, är det en god idé att med ett vattenpass kontrollera att markytan är jämn.
3. När du har ett jämnt underlag är det bra att lägga en fiberduk som skiljer bärlaget från jorden och leran. Bergkross är ett exempel på bärlager, bärlagret ska vara ca 10 cm och även det vara så jämnt som möjligt. När bärlaget är på plats ska du ha ca 3 cm plats kvar för stenplattorna. Detta kan dock variera beroende på hur tjocka plattorna eller stenarna är. 
4. När bärlagret är på plats är det dags att lägga ett lager med sättsand, sättsanden fixerar plattorna och ser till så att de inte flyttar på sig. När sättsanden är på plats kan du börja lägga plattorna. Tänk på att plattorna ska ha en fog på ca 3 mm, fogen ska göra så att plattorna inte skjuts i någon riktning. Om du måste kapa någon platta för att matcha mönstret ska minst en tredjedel av plattan vara kvar, för att det inte ska bli en för liten del av plattan.  
5. När alla plattor är lagda är det sista steget att fylla alla fogar med fogsand. Borsta ner fogsanden i flera omgångar och spara lite sand så att du kan fylla på vartefter plattorna och sanden har satt sig.
Känner du att du vill ta hjälp av ett proffs med stenläggningen? Hitta någon nära dig som kan hjälpa dig här.

Leave a comment