Experten ger dig sina bästa tips vid renovering och ommålning

Vi har tagit ett snack med våra bästa målarfirmor aka experter och samlat deras bästa rekommendationer och insikter när det kommer till att måla om och renovera hemma. De har svarat på allt mellan himmel och jord inom temat ”inomhusmålning” och vi snuddar på ämnen så som trendspaning, bäst-i-test, men även vad du bör tänka på när det kommer till färgval och kostnader vid en inomhusmålning.

Expertpanelen består av:

● Mats Sondell från AB Perfekt måleri i Göteborg
● Thomas Andreasson från Myskje Måleri AB
● Guillermo Andreas Navia Gil från Nakivia Måleri & Service

Nedan följer de bästa tipsen från målarfirmorna som vi håller varmt om hjärtat.

Välj en kulör som du kan leva med. Inte bara att det ser snyggt ut på nätet. Testa gärna färgen på väggen så att du vet att kulören du har valt också funkar som du har tänkt dig i ditt hem.

Färgval

1. Färg blir aldrig densamma i verkligheten som på skärm

Vad ska man tänka på när man väljer färg?

Mats: ”Många kollar på nätet och bestämmer sig för färgen till deras bostad utifrån en fin bild som de ser. Men det man inte tänker på är att kulören aldrig blir densamma på skärmen som i verkligheten.

Köp hellre en liten burk färg för att testa på väggen innan du bestämmer dig. Annars kan det bli dyrt om du köper 10 liters färg och inser i efterhand att det inte alls har samma kulör som i bilden. Det går inte precis att lämna tillbaka en bruten förpackning.”

2. Det handlar om helheten när du ska måla om

Det finns ju så otroligt många kulörer att välja mellan, har ni några tips på hur man SKA tänka när man väljer kulör för sin bostad?

Mats: ”Välj en kulör som du kan leva med. Inte bara att det ser snyggt ut på nätet, men testa färgen på väggen så att du vet att kulören du har valt också funkar som du har tänkt dig i ditt hem.

Viktigast är att se till helheten. Funkar färgen med resten av bostaden? Är det en kulör du kan leva med under en lång tid? Är färgen anpassad för hur du använder rummet till vardags?”

”Man får ju det man betalar för, kvalitet och pris går oftast hand i hand”.

– Guillermo, Nakivia Måleri & Service

3. Kvalitet och pris går hand i hand – gäller även för färg

Spelar kostnaden någon roll när man ska välja färg?

Guillermo: ”Man får ju det man betalar för, kvalitet och pris går oftast hand i hand. Men man ska självklart inte bara kolla på märke eller kostnad, utan gå efter kvalitet. Bra färger är oftast lite dyrare, men man kommer inte behöva lika mycket utav det när man väl börjar måla.”

4. Bra färgkvalitet

Vilket märke är bäst om man vill hitta färger med bra kvalitet?

Guillermo: ”Svårt att säga. Vilket märke man väljer beror ju på vilken sorts färg man vill ha och vilken sorts yta man ska måla på. Sen så har de flesta färger här i Sverige bra kvalitet, så länge det inte är färger från Rusta eller Jula.

Märken som Caparol, Jotun, Alcro och Beckers är bra märken. Något som många inte vet är att färgen från Alcro och Beckers egentligen kommer från samma fabrik. Båda är bra, men Alcro är standard och blir oftast det som vi kör med.”

Thomas: ”Det finns många bra märken. Oftast blir det Beckers 75 för oss, då det är en färg med inte så hög glans, är smidigt att måla med och funkar bra i de flesta rum.”

Mats: ”Mycket beror på yta och färgsort, men vill man hitta bra matta färger så har Jotun bland de bästa matta färgerna.”

5. Dyrt med dåligt färg

Vad är skillnaden mellan färg med bra kvalitet och färg med dålig kvalitet?

Mats: ”En billig färgburk utan märke är väldigt glansig och har en underglans som gör att färgen får helt fel kulör när ljus reflekteras. Bra färg däremot, den följer mattheten i ljuset och behåller sin äkta kulör.

Största nackdelen med dålig färg är att man behöver måla 3-4 lager innan den täcker och ytan undertill inte syns igenom. Vilket i slutändan kan göra att det blir minst lika dyrt som att köpa färg med hög kvalitet från början.”

Thomas: ”För att se skillnaden på kvaliteten så måste man börja använda färgen. En bra färg har oftast bättre täckning och ger en finare, jämnare yta. Men sen handlar såklart mycket också om underarbetet.

Om man har gjort ett riktigt bra underarbete och sett till att väggen är fin och slät innan man målar på, så kan dålig färg ändå täcka. Men det är inte värt risken. I slutändan blir det oftast billigare och ger bäst resultat om man väljer en färg med bra kvalitet.”

Hitta målare nära dig

Ska du måla om hemma? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade målarfirmor, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Expertens tips när du ska måla om väggen

Trender

1. Matta färger, väggar utan ramar & fototapeter

Vilka trender ser ni dyka upp under 2022 när det kommer till inomhusmålning?

Mats: ”Det har blivit väldigt populärt att måla med matta färger på väggarna, och att måla med samma kulör på både tak- och golvlister för att skapa känslan av väggar utan ram.

En annan trend som jag ser börja dyka fram mer och mer är att fler vill ha fototapeter av bilder dem själva ha tagit. Ett riktigt bra sätt att ge rummet ett personlighet. Ingen annan kommer ju ha samma vägg som dig!”

2. Ljusa kulörer & mattsvarta innedörrar

Har ni sett någon kulörtrend för målning inomhus?

Thomas: ”Mycket matta färger. Mestadels i gröna, blåa, beige och ljusa kulörer. En kulör som också har börjat dyka upp en hel del, speciellt för möbler och dörrar som ska sprutlackeras, är mattsvarta färger. Många vill liksom ha mattsvarta innedörrar.”

3. Sommarsnö

Mats: ”Om man har svårt att bestämma färg, så brukar jag alltid rekommendera kulören ”Sommarsnö” på väggarna. En väldigt fin och populär kulör som alltid går hem hos de flesta.

4. Rumsspecifika kulörer

Mats: ”Sen bör man tänka på vilket rum man målar. Är det sovrum så väljer många mörka kulörer. Det är ändå där man ska sova, och mörka kulörer kan hjälpa en att slappna av.”

5. Kalkfärg

Och färgsort då, vilka trender har ni lagt märke till där?

Guillermo: ”Det har blivit väldigt trendigt just nu med kalkfärg. Alla gillar ju såklart olika och har olika smak, men just kalkfärg sticker ut. Även många ljusa kulörer på väggarna verkar vara trendigt i år.”

Måla om - tips från experten

Målningen

1. Renovera bostaden? Tänk återbruk!

Era bästa rekommendationer vid en målning eller renovering?

Thomas: ”Värna om miljön och tänk hellre återbruk än att köpa nytt vid renovering. Det är oftast billigare att fräscha upp bostaden genom att sprutlackera köksluckor, dörrar och möbler, än att köpa helt nytt.

Du sparar pengar samtidigt som du ger rummet ett helt nytt utseende. Samtidigt kan du också känna dig stolt över att du har minskat på klimatpåverkan genom att ha förlängt livslängden på dina saker.”

2. Viktigt med slätt underlag innan du sätter igång med målningen

Guillermo: ”Det är viktigt att utgå från underlaget man har att jobba med, samt vilket resultat man vill uppnå. För att uppnå ett fint resultat bör du jobba på en ren och slät yta. Om väggen är tapetserad bör du i de flesta fall riva ned tapeten för att få en fin och slät väggyta.

På tidigare målad vägg som bara ska fräschas upp räcker det oftast med att bara slipa till ojämnheter och spackla igen hål innan målningen.”

3. Målning på tapet, bu eller bä?

Mats: ”Måla aldrig på tapet utan att ha bredspacklat först. Det blir aldrig bra. Man kan se skarvarna mellan tapeten och målningen blir inte snygg.

Om det är en fin tapet som sitter på ordentligt så finns det egentligen ingen anledning att dra ned den. Utan spackla bara skarvarna och måla på. Vare sig du tar bort tapeten eller inte så kommer du behöva spackla oavsett.

Är det däremot för många lager tapet så kan man behöva dra ned tapeten ändå. Men annars är det oftast inte några problem att låta den sitta kvar när du ska måla.”

4. Ojdå, vad gult taket var!

Mats: ”Glöm inte att måla taket – det finns stor risk att du upptäcker att taket är gult efter att väggarna har blivit målade!”

Expertens tips vid målning

Kostnader

1. Ett rum i taget

Jag vill måla om, men det är för dyrt…

Mats: ”Är det så att du inte har råd med ett större målarjobb, då är det bättre att ta ett rum i taget. Hellre ett rum som du kan njuta av och vara riktigt nöjd med, än flera rum med halvtaskig finish, som du troligtvis kommer att behöva göra om inom kort. Så ta hellre ett steg i taget.”

2. Börja med rummet du spenderar mest tid i

Vilket rum ska man då börja med att måla?

Mats: ”Jag skulle rekommendera att börja måla de rum man spenderar största delen av sin tid i. För de flesta brukar det innebära vardagsrummet eller köket.

Eller om man vill göra ett fint första intryck så kan man också börja med hallen. Hallen är det första folk möts av, och gör att dina besökare blir imponerade direkt när de tar klivet in i ditt hus eller lägenhet.

Längst ner på listan av ommålning kommer sovrummet. Där är sällan någon annan är ni i familjen, och dessutom är det ett rum som de flesta bara vistas i på kvällen eller vid vilostunder.”

Vad ska man tänka på när man ska anlita en målarfirma?

3. Kom överens om priset innan

Mats: ”Viktigast är att man har kommit överens om priset redan innan arbetet påbörjas. Och att det står tydligt vad som ingår.”

4. Be om fasta priser

Mats: ”Om det är ett stort projekt, be hellre om ett fast pris så att det inte springer iväg.”

5. Få allting skriftligt

Mats: ”Se till att få en skriftlig prisestimering. Vare sig det handlar om ett utskrivet dokument, ett mejl eller en textsnutt över SMS. På så sätt har du alltid något att luta dig tillbaka till när det väl blir dags att betala eller om det finns osäkerheter under projektets gång.

I en texten ska det tydligt stå vad som ingår i kostnaden. Är materialkostnaden medräknad? Tillkommer det mil- eller reseersättning i timpriset, eller betalas det separat? Är slutpriset med eller utan RUT-avdrag? Dessa är några få saker att tänka på för att undvika överraskningar i slutet på projektet.”

6. Dela upp kostnaden

Mats: ”För projekt med en kostnad över 50 000 kr, be hellre om att få dela upp kostnaden.”

7. Betala inte i förväg

Mats: ”Betala aldrig i förväg. Be då hellre målaren om att dela upp kostnaden i flera offerter så att du kan betala hälften av kostnaden under tiden arbetet pågår och sista hälften efter att arbetet har blivit utfört.”

8. Små jobb kostar mer

Thomas: ”Ju mindre jobb det är, desto dyrare blir det. Sen kan priset variera en hel del beroende på i vilken stad det är som arbetet ska utföras. Ett spacklingsjobb för ett rum på 10 kvm ute i en småstad kan ligga på ca 2 500 kr. Medan det i ”storstan” kan kosta betydligt mycket mer.”

9. Få ett korrekt offertförslag – låt målaren se arbetet på plats

Hur viktigt är det egentligen att målaren och kunden träffas innan ett projekt?

Mats: ”Det handlar mycket om personkemin. Det ska kännas rätt och att både företag och kund känner att man vill jobba med varandra. I slutändan så är ju detta ett ömsesidigt utbyte, och båda ska känna sig trygga i utbytet.”

Guillermo: ”Jag går alltid in med hjärtat och vill gärna få en djupare förståelse för vad kunden vill ha, hur objektet ser ut och vilket resultat de vill få fram. Så att få träffa kunden gör att jag verkligen kan leverera exakt vad kunden är ute efter.

Priset för en målning kan också variera en hel del beroende på vilket underarbete och förbehandling som behöver göras. Också därför är det alltid bäst att låta en målare komma ut och se arbetet på plats.

Det är väldigt svårt (för oss) att utifrån en bild skapa en helhetsuppfattning kring väggens skick, underlag och vilken behandlingen som kommer att krävas. Detta påverkar också offerten och det blir svårt att ge ett rättvist och korrekt offertförslag.”

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Målning & tapetsering

Leave a comment