Detta bör du göra för din trädgård i oktober – och så tar du vara på frukten

I norr har första snön redan fallit medan löven knappt börjat ändra färg i söder. Men när det väl sätter igång så kan det gå snabbt och då är det bra att veta vad man ska göra.

Det är nämligen hög tid att fixa i ordning trädgården för att den ska klara vintern och blomma mer än någonsin nästa sommar. Läs 9 steg: Fixa trädgården inför hösten för att få en to do lista. I den här artikeln hjälper vi dig med hur du kan ta till vara på löven och frukterna från träden.

Ta hand om löven

Kratta

Kratta ihop löven allt eftersom de faller för att undvika att behöva ägna flera timmar endast åt att kratta löv. Passa på att sprida ut löven lite och lägg under buskar osv – det blir bra gödning! Bäst är om du kör över löven med gräsklipparen först, så att de blir strimlade. Du kan även spara löven i en säck och använda som gödsel nästa år.

Gräsmattan

På gräsmattan bör det inte ligga massor av löv eftersom de kan orsaka vinterskador till våren, men ett och annat löv kan få ligga kvar så att maskarna kan dra ner dem i sina hålor. Du kan även köra över löven med gräsklipparen så att de sönderdelas. Resten av löven kan du lägga i komposten eller räfsa in under buskar, klätterväxter och i rabatter för att skydda ömtåligare växter mot tjälen.

Svampsjukdomar

Ros- och fruktträdsblad med svampsjukdomar bör inte läggas i komposten. Gräv ner dem i marken eller skicka med brännsoporna. Samma sak gäller frukt med svampsjukdomar, låt dem inte ligga kvar på marken.

Klippa växter på hösten

Pioner och jordgubbsblast

Dessa bör klippas på hösten för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten.

Perenner

Vänta gärna med att klippa ner perennerna till våren – många perenner har ju vackra ”vinterståndare” och dessutom bör inte vattnet tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Detta gäller särskilt olika sorter av prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar. Om du inte klipper bort nedvissnade blad och stjälkar ger det även rötterna ett skydd mot fukt och kyla under vintern. På bladen samlas ett skyddande lager av snö. Ömtåliga växter kan gärna få ett extra skydd genom att täckas med lite höstlöv eller granris innan vintern kommer.

Träd

Hösten är för många träd den enda perioden de kan klippas. Dit hör till exempel alla stenfrukter som körsbär, plommon, persika och aprikos samt björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt.

Viktigt att tänka på när du beskär träd

  • Välj grenar med trubbig grenvinkel, över 45°.
  • Ta alltid bort inåtväxande och kraftigt uppåtväxande grenar.
  • Ta alltid bort döda och skadade grenar som annars lätt blir inkörsport för sjukdomar.
  • Lägg snittet rätt – utanför grenkragen (den rynkade barken mellan huvud- och sidogren).
  • Beskär över välriktad knopp.

Vill du inte göra det själv? Skapa offertförfrågan.

Vad kan man göra med all frukt?

Gör något ätbart

Av god frukt kan du göra pajer, äppelkakor, sylt, chutney eller gelé. Oavsett om det är äpplen, päron, körbär, plommon eller annat så finns det mängder med olika enkla recept för att ta tillvara på frukten. Google is your friend.

Du kan också torka äppelringar i ugnen, som du kan knapra på som godis. Skär äpplena i tunna skivor och ta bort kärnorna. Lägg ut skivorna på en plåt. Pensla på med lite citronjuice för att undvika att de mörknar. Lägg i ugnen på 75 grader i 5 timmar. Öppna ugnsluckan då och då och släpp ut fukten. Sen har du riktigt smarriga äppelchips! Höstigt värre!

Must

Ta med dig ett par kilo äpplen till musteriet. Det är svårt att slå äppelmust med äpplen som kommer från den egna trädgården.

Fåglar

Spara några äpplen till fåglarna. På vintern är det inte alltid helt lätt för fåglarna att hitta mat. Därför blir de extra glada för att få några äpplen senare under vintern.

Tips: Vira in dina äpplen i tidningspapper och förvara dem på en sval och mörk plats så håller de längre. Äter du de inte själv kan de användas som fågelmat i vinter.

Har du frukt över?

Du behöver inte slänga dem. På hemsidan Äkta Vara kan du bland annat lägga in en annons för att skänka bort din frukt. Annars kan du berätta att du har frukt över på Facebook och låta dina vänner ta del av skörden.

Källor: Odla.nu, Allt om trädgård, Coop, ICA