Det gäller vid inbrott i tjänstebilen

road-man-lights-legs
I och med att mörkret faller så blir det allt vanligare med inbrott i bilen. Ibland försvinner hela bilen och ibland endast delar av inredningen. Hur som helst är det viktigt att veta vad som gäller när olyckan är framme och hur du kan förhindra det från att hända från första början. I den här artikeln har vi samlat det du bör veta samt det du bör tänka på för att undvika inbrott.

Råd för att undvika inbrott:

Göm nycklarna

Enligt If så är den vanligaste metoden för att stjäla bilar att först sno nyckeln för att sedan enkelt kunna låsa upp och köra iväg bilen utan att ta sönder någon ruta eller liknande. Därför är det viktigt att tänka på vart man förvarar sina bilnycklar. Många lägger nämligen nycklarna precis innanför ytterdörren och tjuvarna vet precis vart de ska leta. Ofta finns det någon form av hallförvaring innanför dörren där de flesta skulle förvara bilnycklarna. För att undvika denna typ av stöld, förvara nycklarna längre in i hemmet eller på en annan plats där tjuvarna inte lika enkelt kommer åt dem.

Välj belyst parkering

Bilstölderna ökar under höst och vinterhalvåret eftersom det är mörkare och tjuvarna då kan ta skydd av det. Se därför till att parkera bilen där det är upplyst och där det inte blir lika lätt för tjuvarna att gömma sig. Parkerar du bilen på en garageuppfart eller i en carport så se till att installera sensor lampa så att det tänds när någon rör sig.

Töm bilen själv

Den typen av budskap ser vi ofta i närheten av köpcentrums parkeringar och den stämmer. Lämna inte mobiler, datorer eller annan utrustning av värde som kan locka till inbrott. Lämna heller inte väskor, paket eller annat inslaget då även det kan locka till sig tjuvar.

När du fått inbrott:

Polisanmäl

Börja med att polisanmäla stölden. Detta kan du göra genom att ringa 114 14, via polisens hemsida eller genom att gå till polisstationen. Beroende på vilken typ av stöld som skett kan polisen komma att skicka tekniker till platsen.

Anmäl till leasing eller finansieringsbolag

Är din bil hyrd eller finansierad så ska stölden av din bil anmälas till ditt leasing eller finansieringsbolag.

Försäkring

Efter du polisanmält stölden bör du ringa till ditt försäkringsbolag. Beroende på vad du har för typ av försäkring så täcker det olika mycket. Vi ringde till Trygg Hansa för att reda ut vilken typ av försäkring som gäller för vad.
Halvförsäkring
Halvförsäkring räcker för att täcka stöld och stöldskador. Däremot täcker inte halvförsäkringen skador som din bil fått genom en trafikolycka, skadegörelse eller annan yttre olyckshändelse. Det betyder alltså att du kan ersättas för stöld av bilen eller delar av bilen om du har minst halvförsäkring på bilen (förutom lösöre). Har du en helförsäkring eller vagnskadegaranti på bilen så täcker det olika skador på den egna bilen, till exempel skadegörelse.
Tillägg & Hemförsäkring
Har man mycket verktyg och/eller annan utrustning som tillhör företaget i tjänstebilen så bör företaget ha en tilläggsförsäkring som ersätter det som stulits vid inbrott. Allt lösöre som finns i bilen och som är ditt privata, till exempel dator, eller annan personlig utrustning, täcks inte av bilförsäkringen utan det täcks av din hemförsäkring istället (beroende på vilket försäkringsbolag och vilken typ av hemförsäkring du har).