Dags att fräscha upp dina fönster?

Är det dags att fräscha upp de där fönsterblecken som har blivit slitna? Det är en detalj som är viktig samt gör en stor skillnad för husets utseende om de är fräscha. Det är viktigt att de är hela eftersom att de skyddar husväggen mot snö och regn. Vi har gjort en kort guide med tips om hur du byter dina fönsterbleck.

Fönster- & Droppbleck

Det finns två typer på fönsterbleck, droppbleck och fönsterbleck. Droppblecket sätts ovanför fönstret och själva fönsterblecket sätts i fönstrets underkant. Det är viktigt att du har både droppbleck samt fönsterbleck på dina fönster eftersom att de ska hindra samt avleda vatten och fukt från att tränga sig in i husväggen.

Så gör du det själv

När du ska byta ut blecken är det viktigt att byta till några som matchar fönstren och liknar de gamla. De bleck som är i stålplåt och är dubbelsidigt PVC-skikt är härdiga, kräver inte så mycket underhåll och är dessutom lätta att sätta upp. Det enda du behöver göra för att underhålla dem är att torka av dem när du putsat fönsterna.
Innan du börjar är det bra att se till att du har rätt verktyg så som, klokammare, kofot, plåtsax, tumstock, penna, slagkloss och en dorn. Sen behöver du även fönsterblecken, fogmassa och spik.

Byte av fönsterbleck

Sedan är det bara att försiktigt ta bort spiken med en tång och dra rakt utåt. Om de sitter hårt kan du behöva använda en kofot istället. Sen är det bara att mäta och klippa till det nya blecket så att det matchar fönsterkarmen. Sedan är det bara att sätta det nya blecket på plats, använd en slagkloss så att det inte blir märken i det nya blecket. När blecket är på plats återstår det bara att lägga fogmassa mellan blecket och husväggen.
Behöver du hjälp med bytet av fönsterblecket? Hitta ett proffs nära dig här.