Dags att byta ytterdörr? Tänk på det här.

Har du kanske tröttnat på din dörr eller har den helt enkelt blivit för sliten? Att byta ytterdörr kan ge hela huset ett ansiktslyft. Innan du bestämmer dig för en ytterdörr är det viktigt att du ser till att den är isolerande, står emot regn och ljud. Här går vi igenom alla de olika funktionerna din nya ytterdörr bör ha.

Isolering & säkerhet

Det finns flera fördelar med att välja en dörr som har en isolerande kärna. Har du en isolerad dörr minskar ofta energiförbrukning i ditt hem. Det är vanligast att ytterdörrar isoleras med cellplast eller träfiber.
En dörr ska ha ett lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen. Innan du väljer dörr bör du också kolla vad ditt försäkringsbolag säger – de kan ha restriktioner och krav på ytterdörrens säkerhet.

Energiglas & Underhåll

Om din dörr har glasfönster är det bra om du kollar upp så att det är energiglas istället för vanligt glas. Energiglas isolerar nämligen värmen inomhus och gör så att det inte drar från dörren.
När dörren väl är på plats är det lätt att glömma bort att den behöver underhållning ibland. Trädörrar behöver exempelvis oljas en gång per år medan målade dörrar bara behöver tvättas ca en gång per år. Fråga din leverantör vad du behöver göra för att underhålla din dörr.

Checklista

  • Hitta en dörr som matchar stilen på ditt hus
  • Kolla hur säker den här och om den klarar buller och kyla
  • Kolla upp leverantörens garantier
  • Titta vad dörren har för säkerhetsanordning

Behöver du hjälp med att montera din nya ytterdörr? Hitta ett proffs här.